NHO Mat og Drikke om jordbruksoppgjøret:NHO-forening krever mer til bøndene enn til andre

NHO-APPELL TIL SYLVI LISTHAUG: – Gi bøndene betydelig mer i tilskudd, så vi får økt norsk matproduksjon, sier Gaute Lenvik. Foto: NHO Mat og Drikke.
NHO-APPELL TIL SYLVI LISTHAUG: – Gi bøndene betydelig mer i tilskudd, så vi får økt norsk matproduksjon, sier Gaute Lenvik. Foto: NHO Mat og Drikke.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO Mat og Drikke vil ha Sylvi Listhaug til å sikre bøndene høyere inntektsvekst enn andre grupper, ved å øke statens tilskudd til landbruket i det pågående jordbruksoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er NHO Mat og Drikke
  • organiserer næringsmiddelindustrien i Norge
  • er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, en landsforening i NHO-familien
  • skaper merverdi for medlemsbedriftene
  • er hovedtyngden av norsk mat- og drikkevareindustri
  • industri som bearbeider norske landbruksvarer
  • er viktige distriktsnæringer
  • er industri som produserer trygg mat til forbrukeren
  • dekker store og viktige saksfelt innen matpolitikk, helse, miljø og sikkerhet, kompetanse, nærings- og landbrukspolitikk, arbeidsgiverrådgivning, tarifforhandlinger og internasjonalt samarbeid.
  • har 19 personer i administrasjonen, og representerer ca. 400 medlemsbedrifter.

Kilde: NHO Mat og Drikke

– Det holder ikke å holde statens overføringer til landbruket på dagens nivå. Skal vi ha en lønnsomhet og gi rom for økte investeringer, må budsjettmidlene komme godt over det, sier Gaute Lenvik til ABC Nyheter.

Han er konstituert administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, arbeidsgiverorganisasjonen for bedriftene i landbruket og næringsmiddelindustrien.

– Budsjettoverføringene må økes og sikre at bøndene får god lønnsomhet og at de blir villige til å investere med sikte på økt matproduksjon, legger Lenvik til.

Tariffoppgjøret skal ikke begrense

Fredag skrev ABC Nyheter at NHO Mat og Drikke, der blant annet de bondeeide samvirkeselskapene Tine og Nortura er med, gikk imot bondeorganisasjonenes krav i jordbruksoppgjøret.

Nå forklarer Lenvik at det slett ikke er tilfelle.

I en pressmelding NHO Mat og Drikke sendte ut som kommentar til jordbrukets krav på 950 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør, skrev organisasjonen at alle må forholde seg til rammen på 2,7 prosent som ble fastlagt i tariffoppgjøret mellom NHO og LO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bondelags og Norsk Bonde- og Småbrukarlags krav innebærer over 7 prosent vekst i inntektsmuligheter for landets bønder.

Gaute Lenvik presiserer at det slett ikke er ment slik at jordbruksoppgjøret skal holde seg innenfor 2,7 prosent:

– Når vi nevner 2,7 prosent i rammen for LO/NHO-oppgjøret, er det bare for å speile begrensningene i hva det er mulig å ta inn i form av økt prisstigning i markedet, sier Lenvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bøndene krever 950 millioner i årets jordbruksoppgjør

Importkonkurranse påvirker prisvekst

Også meieriselskapet Tines styreleder Trond Reierstad understreker at det er begrenset hvor mye bonden kan øke prisene i dagens marked. Han begrunner det med konkurransen fra import fra utlandet.

En voldsom vekst i importen av meierivarer gjør at Tine i sitt innspill til jordbruksoppgjøret anbefalte at prisen på melk ikke bør stige over 5 øre literen til bonde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringen er at norsk melk taper markedsandeler i Norge. Det er veldig bekymringsfullt for den norske bonden, og gjør det vanskelig å heve prisen, sier Reierstad til ABC Nyheter.

Reierstad sitter selv i styret for NHO Mat og Drikke, sammen med blant annet Orkla og andre industriselskaper. Styreleder er Egil Olsvik fra Nortura.

Les også: Vi importerte mye mer ost fra EU i 2014

– Industrien avhengig av norsk landbruk

NHO Mat og Drikke mener støtten må rettes inn mot økt produksjon.

– Hvordan, Gaute Lenvik?

– Det er en forhandlingssak mellom partene som vi ikke går inn på. Det vi sier, er at matindustrien er avhengig av norske råvarer og at produksjonen må holdes på et høyest mulig nivå.

– I uttalelsen skriver dere at overføringene fra staten må opprettholdes minst på dagens nivå. Er det nok?

– Det holder ikke. Skal vi ha en lønnsomhet og gi rom for økte investeringer, må budsjettmidlene komme godt over dagens nivå, sier Gaute Lenvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil ikke gå konkret inn på hvilken inntektsøkning bøndene bør få, og henviser til at det er et forhold mellom partene i jordbruksoppgjøret.

Måten tilskuddene blir utformet på, gir sterke føringer for fordelingen bøndene i mellom. Det ble demonstrert da Høyre, Frp, Venstre og KrF i fjor utformet tilskuddsordningene som gjelder fra i år.

Les: Sylvi Listhaug 32-dobler tilskudd til de største bøndene

Les også: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i norske bygder