Ligger du bak med pensjonssparingen?

HVORDAN VIL DU LEVE SOM PENSJONIST? Det er spørsmålet du må stille deg når du sparer penger til pensjonisttilværelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
HVORDAN VIL DU LEVE SOM PENSJONIST? Det er spørsmålet du må stille deg når du sparer penger til pensjonisttilværelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sikrer du deg en god pensjonstilværelse, selv om du begynner å spare lovlig sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du kommet opp i 50-årene? Frykter du at du ligger bak med pensjonssparingen?

Det første du må gjøre, er å finne ut nøyaktig hvor mye du ligger bak på pensjonssparingen.

– Undersøk hva du får i alderstrygd, hvilken pensjonsavtale du har med nåværende arbeidsgiver, og hvilke avtaler du har hatt med tidligere arbeidsgivere. Det kan du sjekke på Nav sine hjemmesider, minpensjon.no ellernorskpensjon.no, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, til ABC Nyheter.

Han påpeker at om du er offentlig ansatt, trenger du ikke være så veldig bekymret.

– Får du full opptjening med 66 prosent pensjon, er det helt greit. Men det er ikke alle som har full opptjening eller jobber i det offentlige hele livet, sier Gundersen.

Les også: Alt du trenger å vite om pensjon

– Ha flere bein å stå på

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gundersen mener det også er viktig å vurdere hva behovene dine blir som pensjonist, når du skal tenke på pensjonssparing.

– Liker du å sitte mye i godstolen hjemme og å pusle litt i hagen? Eller har du planer om å reise verden rundt med storbyferie hver helg? Mange har også lyst til å gjøre ting for sine kjære, og betale for barn og barnebarn. Det koster mye penger, sier han til ABC Nyheter.

Både Gundersen og forbrukerøkonomene Maria Setsaas i Danske Bank og Elin Reitan i Nordea, mener det er lurt å ha flere bein å stå på når du skal spare penger til pensjonstiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får du for eksempel ved å spare penger i bolig, på bankkonto og i aksjefond samtidig.

– Spre sparingen! Det er fint å ha egenkapital i bolig, men det er viktig å spre risikoen og spare på andre måter enn kun i bolig. Den egenkapitalen kan fort bli minimal dersom det kommer et fall i boligmarkedet, sier Maria Setsaas i Danske Bank, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Alle bør spare to årslønner til pensjon

– Det går an å ta litt risiko

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: NordeaElin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea

En mulighet er å spare penger langsiktig i aksjefond.

– Aksjefond er jo absolutt noe som flere burde vurdere. Historisk sett har man tjent godt på sikt ved å plassere pengene med litt risiko, men det forutsetter at man har langsiktig front, og at man har is i magen og tåler å se på at markedet går opp og ned. Har du kommet i 50-årene, er det en god del arbeidsår igjen, så det går an å ta en del risiko. Jo nærmere man kommer pensjonsalder, jo mer må man justere ned risiko, sier Elin Reitan i Nordea til ABC Nyheter.

Skal du spare penger i fond, anbefaler Reitan at du har fått boliglånet ditt ned på et komfortabelt nivå først, slik at du har økonomi til å sette av ekstra penger til fondssparing uten at det går utover nedbetaling av bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man bør få veiledning av eksperter før man begynner med fondsparing, men det viktigste at man selv gjør seg opp en klar mening om hvor stor risiko man ønsker å ta. Jo større risiko man tar, jo større sjanse er det for gevinst, sier Reitan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva er pensjonssparing?

Spar opp en kontantsum i banken

Magne Gundersen i Sparebank 1 anbefaler å betale ned hele boliglånet ditt før pensjonstiden, så langt det er mulig. På den måten får du færre faste utgifter, og du tåler å ha en lavere inntekt.

Han råder også pensjonssparere til å spare opp en god kontantsum på konto i banken, slik at du har noen penger i bakhånd, uansett hva som skulle skje med boligmarkedet eller aksjemarkedet.

– Hvor mye du vil spare opp, avhenger av hvor romslig økonomi du er vant til. For noen er 50.000 kroner romslig, andre må kanskje ha flere hundre tusen for å føle at de er trygge. Det kan du fint begynne å spare i 50-årene. Sparer du 1000 kroner i måneden, har du 120.000 + renter når du når pensjonsalder, sier Gundersen.

Les også: NRK endrer pensjonen