Hellas utelukker ikke folkeavstemning

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis vil ha en ny økonomisk politikk som kan skape vekst i Hellas, men han har ikke fått sine kolleger i eurosonen med på dette.
Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Hellas' finansminister Yanis Varoufakis vil ha en ny økonomisk politikk som kan skape vekst i Hellas, men han har ikke fått sine kolleger i eurosonen med på dette. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas kan komme til å holde en folkeavstemning hvis landet ikke får noe gehør i Brussel, sier landets finansminister Yanis Varoufakis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik folkeavstemning kan bli aktuell hvis Brussel sier nei til de greske reformplanene og en restrukturering av landets enorme gjeld.

– Det kan oppstå problemer. Men, som min statsminister har sagt, vi er ennå ikke limt fast i stolene våre. Vi kan vende tilbake til valg, la oss si en folkeavstemning, sier Varoufakis i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera søndag.

I intervjuet avviser Varoufakis også ryktene om at Hellas vil be om et tredje kriselån. Uttalelsene kommer dagen før mandagens viktige møte i eurogruppen i Brussel.

Les også: Hellas med tiltak mot korrupsjon og skattesnyting

Mindre støtte

Ifølge en ny meningsmåling har den venstreorienterte Syriza-regjeringen nå en oppslutning på 64 prosent. I februar lå støtten på hele 83 prosent.

Hellas vil fremme sju større reformforslag som den venstreorienterte regjeringen mener vil kunne bidra til å få landets økonomi på rett kjøl. Men til nå har de andre eurolandene sagt tvert nei til Hellas' ønsker om en annen økonomisk politikk. I stedet har de, med Tyskland i front, bedt regjeringen holde seg til de avtalene som allerede er inngått i forbindelse med at landet har fått i alt 240 milliarder euro i kriselån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I krig med kreditorer

Også Hellas' forsvarsminister Panos Kammenos, som er leder for det lille nasjonalistiske regjeringspartiet Uavhengige grekere, sier at en folkeavstemning er et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis våre kreditorer reiser spørsmålet om støtten til det greske folk, er en folkeavstemning en mulighet, sier Kammenos, ifølge avisen Agora.

Fredag gikk innenriksminister Nikos Voutsis så langt som å si at Hellas er «i krig» med sine långivere i et innlegg i nasjonalforsamlingen.

Sist gang Hellas lanserte muligheten for en folkeavstemning, skapte det panikk på finansmarkedene. Det var i november 2011 i forbindelse med at landet skulle få sitt første kriselån. Forslaget skapte stor frustrasjon i Brussel, og førte også til at stor mistro til daværende statsminister Giorgos Papandreou, både i Brussel og Hellas.