Meglere bekymret over stigende boligpriser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på boliger fortsetter å stige, og i februar var oppgangen på 1,1 prosent. Utviklingen gir grunn til bekymring, mener eiendomsmeglerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste tolv månedene har prisene steget 8,7 prosent, ifølge ny statistikk som bransjeorganisasjonen Eiendom Norge la fram onsdag. Den sesongjusterte veksten i februar var på 0,5 prosent.

– Nordmenn handler eiendom som aldri før, fastslo organisasjonens direktør Christian Vammervold Dreyer da tallene ble presentert.

Samtidig advarer han mot hva som kan skje hvis den langvarige prisoppgangen blir avløst av et fall. Dreyer peker spesielt på situasjonen for unge som nylig har kjøpt bolig for første gang, og som aldri har opplevd høye renter.

– Hvis norsk økonomi forverrer seg, eller renten går kraftig opp – hvilken situasjon har vi da, spør Dreyer.

– Liten risiko for stort fall

Eiendom Norge-sjefen sier han i stor grad er enig med Finanstilsynet, som gjentatte ganger har uttrykt bekymring for den kraftige boligprisveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne uken sa tilsynets direktør Morten Baltzersen til Dagens Næringsliv at fortsatt sterk vekst i gjeld og boligpriser ikke er bærekraftig.

Hvis den sterke prisveksten fortsetter, øker risikoen for et betydelig prisfall senere, mener Steinar Holden, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo. Enn så lenge tror han likevel at risikoen er liten.

– Det ser ut til at det er en utbredt oppfatning blant boligkjøperne også, sier Holden til NTB.

Han mener rask befolkningsvekst, tilflytting til byene og lave renter bidrar til å forklare boligprisveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordlav rente

At oljeprisen har falt kraftig siden i fjor sommer, kan på sikt skape problemer i økonomien som bidrar til å svekke boligmarkedet.

Samtidig har Norges Bank senket styringsrenten til rekordlave 1,25 prosent for å motvirke konsekvensene av oljeprisfallet. Dette har etter alt å dømme også ført til høyere aktivitet i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi får økt arbeidsledighet og ringvirkninger som rammer oss alle direkte eller indirekte, vil du se det ganske umiddelbart i boligmarkedet. Da er ikke rentenivået lenger så viktig, sier Dreyer til NTB.

Han tror veksten i boligprisene vil avta de neste månedene, delvis som følge av ringvirkningene av problemene i oljenæringen.

I alt 6.700 boliger ble omsatt i februar, et rekordhøyt antall i forhold til samme periode tidligere år. Det er stort press i markedet i Oslo og Bergen, mens aktiviteten er betydelig lavere i andre områder.

Selv i oljehovedstaden Stavanger peker imidlertid pilene oppover, selv om prisøkningen her var på beskjedne 0,4 prosent.