Hellas' gjeldsdrama fortsetter

Artikkelen fortsetter under annonsen

urosonens finansministre maktet ikke å komme noe nærmere en enighet med Hellas om en plan for Atens gjeld. Samtalene gjenopptas først mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas og partnerne i eurosonen klarte ikke engang å formulere noe som lignet på et avtaleutkast etter en lang kveld med forhandlinger onsdag.

– Vi gikk ikke egentlig inn i detaljerte forslag. Vi forhandlet ikke om innholdet i programmet eller noe program; vi forsøkte ganske enkelt å jobbe fram neste skritt. Det klarte vi ikke, sa eurogruppens leder, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis fremsto både rolig og fattet etter sju timer med forhandlinger som varte til over midnatt torsdag.

– Vi ønsker å finne fram til en helbredende avtale mandag, sier finansministeren, etter å ha presentert Atens alternative gjeldsplan for kollegene i Brussel.

Satser på mandag

Samtalene fortsetter mandag, og fram til da er det ikke planlagt noen kontakt mellom Hellas og kreditorene, ifølge Dijsselbloem, som ledet onsdagens møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med motparten forsøkte Varoufakis å underspille tilbakeslaget og insisterte på at møtet ikke innebar noe brudd.

– Det var aldri meningen at dette møtet skulle føre til en avtale; det var en diskusjon. Vi forklarte hvorfor gjeldsplanen ikke virker, sa Varoufakis.

Hellas' nye regjering står hardnakket fast på at den ikke ønsker å forlenge det nåværende kriseprogrammet som utløper om to uker.

Steile krav

Fra Tyskland og flere andre euroland møtes Atens krav om en reforhandling av gjeldsavtalen med et like hardt krav om at forhandlingene må foregå innenfor de avtalene som allerede er gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Brussel var det knyttet stor spenning til om Hellas og eurosonen i det hele tatt ville klare å enes om en felles uttalelse etter møtet.

Men grekerne satte seg på bakbeina og ville ikke godta en formulering som hintet mot forlengelse av de gjeldende vilkårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen trusler

Eurosonens sjef sier at en «mulighet for forlengelse» av avtalene ble diskutert onsdag.

– Det handler ikke om ordvalg, men om graden av framgang. Vi trenger litt mer tid, sier Dijsselbloem.

Han forsikrer at samtalene både var konstruktive og førte til noe fremgang. Ifølge Varoufakis ble det aldri fremmet noen forespørsel om å forlenge avtalen under onsdagens møte.

– Jeg hørte aldri noen trusler, sier finansministeren.

Like fullt ser det altså ikke ut til at møtet i Brussel har ført partene nærmere noen løsning på striden om Hellas' gjeld.

Valgløfte

Den greske regjeringen vil innfri sitt løfte til velgerne og krever en reforhandling av låneavtalene med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet.

Varoufakis' forslag til en ny finansieringsplan går blant annet ut på at ESB gir Hellas 1,9 milliarder euro som banken har tjent på greske statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil også ha ESBs tillatelse til å utstede gjeldspapirer med kort løpetid på opptil 8 milliarder euro. Dette er blant tiltakene som skal holde Hellas flytende fram til september mens en ny reformplan forhandles fram.

I alt har Hellas fått 240 milliarder euro i kriselån, men statsgjelden er nå på hele 317 milliarder euro, blant annet som følge av økonomisk resesjon og underskudd på statsbudsjettene de siste årene.