TeliaSonera får kjøpe Tele2

Konkurransedirektør Christine Meyer bekrefter at det er gitt grønt lys til TeliaSoneras gigantoppkjøp av Tele2 Norge. Foto: NTB scanpix.
Konkurransedirektør Christine Meyer bekrefter at det er gitt grønt lys til TeliaSoneras gigantoppkjøp av Tele2 Norge. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet har godkjent TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 Norge. Betingelsen er blant annet at Tele2 selger mobilnettverket til selskapet Ice.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Tele2-oppkjøpet

• Konkurransetilsynet godkjenner TeliaSoneras kjøp av Tele2 Norge. TeliaSonera må selge Tele2s mobilnettverk og Network Norway til Ice og inngå en roamingavtale med Ice.

• NetComs morselskap betaler 4,6 milliarder norske kroner (5,1 milliarder svenske kroner) for Tele2 Norge.

• Oppkjøpet gir TeliaSonera en markedsandel i Norge på rundt 40 prosent og rundt 2,7 millioner mobilkunder.

• Fra før var tallene henholdsvis 23 prosent og 1,6 millioner.

• Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel i Norge på over 50 prosent.

• Telemarkedet i Norge blir med oppkjøpet i all hovedsak delt mellom de to aktørene.

Konkurransetilsynet godkjenner TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 Norge. En av betingelsene er at Tele2 selger mobilnettverket til selskapet Ice.

TeliaSonera må også inngå en roamingavtale og selge Network Norway til Ice.

– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding torsdag.

Konkurransetilsynet varslet 1. desember i fjor at TeliaSoneras overtakelse av Tele2 Norge kunne bli stanset. Tilsynet fryktet at fusjonen ville bety høyere priser for mobilkundene i Norge.

Oppkjøpet innebærer en sammenslåing av to av de tre største aktørene innenfor mobiltelefoni, og det nye selskapet vil få en markedsandel på rundt 40 prosent i Norge. Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurranse

Partene kom med et nytt og forbedret tilbud etter Konkurransetilsynets varsel, ifølge tilsynet.

– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet. Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør til å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier tilsynets avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4G

TeliaSonera lover nå å kunne tilby 4G-dekning til 90 prosent av befolkningen allerede til sommeren.

– Dette er en god dag for norske forbrukere. Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere, sier administrerende direktør Charlotta Rehman.

Også Tele 2 er godt fornøyd.

– Det sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, og garanterer høyhastighets mobilt bredbånd til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016, sier administrerende direktør Arild Hustad i Tele2 Norge i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5,1 milliarder

I juli ble det kjent at TeliaSonera blar opp 5,1 milliarder svenske kroner for å kjøpe konkurrenten Tele 2. Fusjonen vil føre til at selskapet får rundt 2,7 millioner mobilkunder. Oppkjøpet innebærer at 1,1 millioner mobilkunder i Norge får ny operatør.

I januar forlenget Konkurransetilsynet fristen for behandling av saken etter at TeliaSonera kom med et nytt forslag til tiltak. Den endelige fristen for å avslutte saken var 5. februar.

TeliaSonera garanterte i fjor sommer at fusjonen vil sikre 4G-dekning til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016 – to år tidligere enn det selskapet er forpliktet til. Selskapet sier dette er mulig gjennom stordriftsfordelen som oppkjøpet av NetCom gir.