Vær på vakt når du bytter strømleverandør

SAMMENLIGN PRISER: Dersom du ønsker å bytte strømleverandør, bør du sammenligne avtaler og priser fra de ulike leverandørene for å finne den avtalen som passer best for deg. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
SAMMENLIGN PRISER: Dersom du ønsker å bytte strømleverandør, bør du sammenligne avtaler og priser fra de ulike leverandørene for å finne den avtalen som passer best for deg. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være gode penger å spare ved å bytte strømleverandør, men se opp for oppsøkende salg, dyre avtaler og forskuddsinnbetaling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med januar kommer ofte vinterkulda, og dermed også en av de høyeste strømregningene i året for mange. Det kan være gode penger å spare ved å bytte strømleverandør, eller ved å følge noen enkle spare-tips.

Hvis du vurderer å bytte strømleverandør er det flere ting du bør tenke på.

– Det viktigste rådet vi pleier å gi er at kunden bør avslå tilbud de får over telefon eller ute på gata. Når det drives slikt oppsøkende salg er det som regel dyre avtaler som du blir forsøkt solgt, sier juidisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug til ABC Nyheter.

Sammenlign prisene

Det går an å sjekke og sammenligne priser på markedet i Konkurransetilsynet sin kraftprisoversikt for å finne den mest gunstige avtalen for deg. Problemet med den oversikten er at den er litt utdatert, ifølge Haug.

– Den har bare tre standardprodukter som ligger inne fra gammelt av. I dag finnes det mange nye avtaler som ikke er inne på oversikten til Konkurransetilsynet, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haug sier oversikten fortsatt er fullt mulig å bruke, men han understreker at du må være ekstra oppmerksom på at du bestiller den avtalen du fant i kraftprisoversikten. Mange leverandører tilbyr avtaler med svært like navn, og det kan være lett å velge feil avtale som koster mer penger.

Forbrukerrådet er i ferd med å utvikle en ny kraftprisoversikt som skal inneholde alle avtalene som finnes på markedet i dag. Den skal det forhåpentligvis være mulig å bruke fra våren 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De viktigste strømsparegrepene

Sjekk betalingsinformasjon

– UNNGÅ FORSKUDD: Frode Elton Haug er juridisk direktør i Forbrukerombudet, og sier du må unngå forskuddsbetaling når du tegner strømavtale. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no– UNNGÅ FORSKUDD: Frode Elton Haug er juridisk direktør i Forbrukerombudet, og sier du må unngå forskuddsbetaling når du tegner strømavtale. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Tips nummer to er å unngå å betale forskudd. Velg en leverandør der du betaler etterskuddsvis etter at du har lest av måleren og ser hvor mye strøm du faktisk har brukt, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskuddsbetaling og årlige fastbeløp kan ha den ulempen at om leverandøren for eksempel skulle gå konkurs, er det stor sjanse for at du taper de pengene du har betalt inn på forhånd.

Andre betalingsvilkår kan påvirke den prisen du faktisk betaler for strømmen. Se opp for mulige ekstra administrasjonsgebyrer ved kundeservice- eller girotjenester.

Mange strømavtaler har også et fast månedsbeløp. Bruker du lite strøm, kan det være dumt. Bruker du derimot mye strøm, kan et fast beløp være en fordel.

Frode Elton Haug påpeker at dersom du ønsker en strømavtale med faste beløp, kan det lønne seg å inngå den i sommerhalvåret for på den måten å spare penger i vinterhalvåret.

Les også: Så mye koster mobilen din i strøm

Lave strømpriser

Varm sommer og våt høst 2014 har gitt billig strøm så langt i vinter. Fremdeles holder strømprisene seg lave. Priser hentet fra Nord Pool Spot viser at strømprisen i uke 3 i 2015 lå på 28,53 øre per kilowattime på landsbasis. Det er den laveste strømprisen i Norge på 10 uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om prisene holder seg like lave utover våren avhenger av hvor mye snø vi får og når snøen smelter og fyller opp vannmagasinene.

Les også: Laveste strømpriser på mange år

Slik kan du enkelt spare strøm

Selv om strømprisene er lave, er vi inne i den tiden av året der vi bruker mest penger på strøm. Enova har blant annet følgende fem enkle tips for hvordan du kan spare strøm:

1) Skru av PC, TV og annen hjemmeelektronikk om natten. Apparatene bruker strøm selv om de står i standby eller dvale. Det er mange ladere og kontakter som ikke brukes som stadig stjeler strøm. Trekk ut mobilladere eller slå av kontakten de sitter i når du ikke bruker dem.

2) Bytt ut gammel TV og kjøleskap. En moderne LED-TV bruker rundt femteparten av strømmen en plasma-TV gjør, og halvparten av en LCD-TVs strømforbruk. Moderne hvitevarer med energimerking i klasse A++ bruker cirka halvparten av strømmen til gamle hvitevarer. Med et nytt kjøleskap kan du spare drøye 200 kroner hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Bytt til LED-pærer. Moderne LED-pærer er mer energieffektive enn de gamle sparepærene. En 2W LED- pære tilsvarer en 11W sparepære og 28W halogenpære, og de varer lenger.

4) Installer styringssystem i hjemmet. Over halvparten av strømforbruket i en bolig går til oppvarming. Med termostat og tidsurstyring kan du stille inn nattlig temperatursenking med automatisk strømstyring.

5) Termofotografer ytterveggene. Varmelekkasje i vegg og vindu kan du se med et varmesensitivt kamera. Mange installatører tilbyr termofotografering av ytterveggene for å se hvor varmen lekker ut. Termofotografering koster litt penger, men planlegger du å pusse opp, kan det være en god investering. Det er stor forskjell på hvor godt gamle og nye kjellervinduer holder på varmen.