– Norge, utopi og kommunistisk helvete

BER USA SE TIL NORGE: Fattige norske barn mottar mer statlig støtte enn amerikanske. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX
BER USA SE TIL NORGE: Fattige norske barn mottar mer statlig støtte enn amerikanske. ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fattigste barna i Norge er dobbelt så rike som de fattigste barna i USA, grunnet velferdsstaten. Vi lever i en utopi, mener amerikansk venstrevridd tankesmie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske økonomi-skribenten Matthew Bruenig har skrevet om forskjellene i levevilkår for fattige barn i industriland i et blogginnlegg hos tankesmien Demos, som jobber for økonomisk likestilling i USA.

«De fattigste barna i Norge er dobbelt så rike som de fattigste barna i USA», er tittelen.

Han har brukt data fra Cross-National Data Center i Luxenbourg (LIS), som viser at de fattigste barna i Norge er dobbelt så rike som de fattigste barna i USA.

Les også: Nav-støtte til bekjempelse av fattigdom

Ber USA se til Norge

Bruenig har sett på to inntektsfaktorer; inntekt via foreldrenes lønninger og inntekt via offentlige stønader. Norske barn får dobbelt så mye via begge.

– Jeg oppdaget at norske foreldre har mye bedre betalte jobber og mottar mer vesentlig mer offentlig stønad enn amerikanske foreldre, skriver Bruenig i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor valgte du å skrive om dette?

– Jeg visste at USA hadde de dårligste stønadsordningene for barn sammenlignet med europeiske land, spesielt de nordiske. Jeg ønsket å vise hvor mye dette betyr for barns levevilkår. Barnefattigdom er et stort problem i USA. Likevel vurderer politikere og kommentatorer sjeldent det nordiske velferdssystemet. Jeg håper at sammenligningen av data kan vise hvor effektivt det ville ha vært.

Bruenigs artikler har stått på trykk i velrennomerte aviser som New York Times, Washington Post, Reuters og Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Himmel og helvete

Axel West Pedersen, forsker ved institutt for samfunnsforskning, forklarer at det er tradisjon for at debattanter på venstresiden i USA, såkalte «liberals» med jevne mellomrom trekker frem den skandinaviske velferdsmodellen som en utopi:

– Det gjelder måten velferdsordningen er bygget opp på. De viser også ofte til det lave nivået på ulikhet og fattigdom i Norge sammenlignet med USA, sier West Pedersen og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig er det mange eksempler på at amerikanske debattanter som tilhører høyresiden viser til Skandinavia som et skremmebilde, en såkalt dystopi, preget av ufrihet og formynderi. Nærmest et kommunistisk helvete.

Les også: En fattig mammas jul

Flere fattige barn i Norge

Til tross for at de fattigste barna i Norge har det langt bedre enn i andre industriland, har det vært en klar økning i barn som lever under fattigdomsgrensen de siste årene.

78.200 barn og unge lever i fattigdom i Norge, viser tall Statistisk sentralbyrås tall fra 2014. Det er en klar økning fra tidligere år. Det er innvandrerbarn, spesielt somaliske, som står for økningen.

Ifølge NRK har kun elleve prosent av alle barn i Norge innvandrerbakgrunn, men de utgjør halvparten av fattige under 18 år.