Frp måtte betale for bensinseier

Parlamentarisk leder i Frp Harald Nesvik (t.v.) og parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Parlamentarisk leder i Frp Harald Nesvik (t.v.) og parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bensinavgiften økes ikke, men strøm og lange flyreiser blir dyrere. Nå skal stortingsgruppene til de fire budsjettpartnerne si sitt om budsjettforliket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om budsjettforhandlingene

Til sammen er det i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF flyttet på mellom 6 og 12 milliarder kroner. Dette skal de fire partiene være enige om:

Kuttene i barnetillegget for uføre blir mer moderate enn regjeringen foreslo. Den behovsprøvde ordningen ivaretas, samtidig som det settes et tak på 95 prosent av tidligere inntekt.

* Kuttene i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes.

* Grensen for momsfri netthandel økes fra 200 til 350 kroner, ikke til 500 kroner som tidligere foreslått.

* Minstefradraget på inntektsskatt økes.

* Skatteklasse 2 for ektepar beholdes.

* Diesel- og bensinavgiftene skal ikke prisjusteres.

* Dyrere flyreiser.

* Økt elavgift.

* Avgift på plastposer.

* Billigere biodrivstoff og hybridbiler.

* Økt satsing på kollektivtransport.

* Kuttene i formuesskatten blir noe moderert, men uten at bunnfradraget økes.

(Kilder: NTB, NRK og TV 2.

Økt elavgift, avgift på plastposer og dyrere flyreiser er noe av prisen Fremskrittspartiet må betale for sin store symbolseier: Diesel- og bensinavgiftene skal ikke prisjusteres slik tilfellet vanligvis er.

Historisk er grepet imidlertid ikke. Fra Stortingets utredningsseksjon får NTB opplyst at avgiftene også ble redusert av Stoltenberg-regjeringen i 2000, men like fullt er grepet omstridt.

Siste: Klart ja fra Venstre.

Venstre og KrF kjempet til det siste for å unngå at forurensende biler blir billigere å kjøre, men tapte. Til gjengjeld blir det billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane.

Les alt om statsbudsjettet

Sosial profil

Avhengig av hvem du spør og hvordan du regner er det flyttet på og plusset på mellom 6 og 12 milliarder kroner i statsbudsjettet. En hovedsak for Venstre og KrF har vært å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innebærer blant annet at kuttet i barnetillegget til uføre blir mindre dramatisk. Ifølge NRK gjøres dette konkret ved at man beholder en behovsprøvd ordning, samtidig som det settes et øvre tak for støtte til barnerike familier – 95 prosent av tidligere inntekt.

Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes også, samtidig som skatteklasse 2 beholdes. I tillegg blir kuttene i formuesskatten noe moderert, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig til at alle i KrF vil være fornøyde med akkurat dette. Bunnfradraget øker ikke, det er bare prosentsatsen som endres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erna Solberg direkte inne i budsjettdragkampen

Minstefradrag

Minstefradraget øker, noe som kommer de lavest lønte til gode, samtidig som det ifølge NRK er satt av 500 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak. Økt lærertetthet på de to første klassetrinnene blir det også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 melder at den omstridte økningen i grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Det opprinnelige forslaget fikk hard medfart av varehandelens organisasjoner, men grensen økes altså likevel, fra dagens nivå på 200 kroner.

Lang natt

Først klokken 4.30 natt til fredag gikk dørene til statsrådssalen på Stortinget opp. Tre ukers mer eller mindre intense forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var over.

Men i mål er man ikke. Først skal de fire partienes stortingsgrupper si sitt. Det skjer i parallelle møter klokken 9.30.

– Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da enigheten var et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavendet.

Tilfreds

Høyres Trond Helleland var ved godt mot da han tok fatt på arbeidsdagen fredag.

– Profilsakene regjeringen har lagt inn i budsjettet på skole, helse, samferdsel og justis er både beholdt og styrket. Vi er godt fornøyd med helheten, og jeg tror dette er et budsjett som alle fire partiene vil kunne slutte seg til, sier han til NTB.

Han regner med at avtalen vil bli akseptert av alle de fire partiene og er godt fornøyd med å komme i land tidsnok til at torsdagens finansdebatt kan gå som planlagt.