Eiendomsskatt kan gi 36,9 milliarder kroner:Tankesmien Agenda vil innføre eiendomsskatt i hele landet

VIL HA RETTFERD: Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda legger fram forslag til det de ser som et utjevnende skattesystem. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
VIL HA RETTFERD: Marte Gerhardsen i Tankesmien Agenda legger fram forslag til det de ser som et utjevnende skattesystem. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet åpner for å diskutere eiendomsskatt, men lover å holde fast ved det samlede skattenivået Bondevik-regjeringen i sin tid reduserte det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kort om skatt:

Nivået i Norge: Vi har et skattetrykk i alt på 42,5 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP (2011). Gjennomsnittet i OECD-landene lå på 34,1 prosent. Nivået i Sverige var 44,2 og i Danmark 47,7 prosent.

Staten støtter: Staten subsidierer norske boligeiere med 50 milliarder kroner årlig ved rentefradrag og begrenset formuesskatt på boligen.

Ulikt skattetrykk: Beskatning av boliger er mye lettere enn på investeringer i næringsliv og dermed verdiskaping. Det oppmuntrer til investeringer i eiendom framfor produksjon.

– Det er stor bekymring i mange land over at elitene drar i fra og at det blir økende forskjeller. Ifølge OECD er vi nå ett av landene med raskest økende ulikhet.

Det sa leder Marte Gerhardsen da hun onsdag morgen la frem Agendas forslag til en ny og rettferdig skattepolitikk med følgende budskap:

  • Innføre nasjonal eiendomsskatt
  • Gjeninnføre arveavgiften
  • Beholde formuesskatten
  • Redusere inntektsskatten

– Alle økonomer er for eiendomskatt. Men fordi dette er så politisk vanskelig, har ikke eiendomsskatt vært utredet siden 1996, påpeker Gerhardsen.

Mange kommuner har innført lokal eiendomsskatt, mens Agenda altså ønsker en statlig eiendomsskatt på like vilkår over hele landet. Foreløpig er det bare partiet Rødt som støtter den tanken.

Agendanotatet gjennomgår diskusjonen om alle disse skatteformene idet regjeringen og støttepartiene diskuterer hvordan skatten skal bli i statsbudsjettet for neste år.

Argumenter for eiendomsskatt har ikke manglet de siste årene. Også daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem appellerte om det i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vi bor for halvannet oljefond

Rotevatn vil vri, Venstre drøyer

POSITIVE OG AVVENTENDE: Marianne Marthinsen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)POSITIVE OG AVVENTENDE: Marianne Marthinsen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

I diskusjonen markerte også Venstres stortingspolitiker Sveinung Rotevatn seg for en nasjonal eiendomsskatt.

– Jeg er for eiendomsskatt. Senest for to uker siden gikk Unge Venstre inn for det. Men Venstre har det jo ikke i sitt partiprogram, sa Rotevatn som listet opp det positive og det negative ved en slik skatt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eiendomsskatt kan gjøre noe med det store problemet at forskjellig beskatning skyver investeringer over fra næringslivet til eiendom. Det vanskelige er følelsen av at man skal betale skatt for hjemmet sitt, sa Rotevatn.

Les også: LO vil ha eiendomsskatt i Oslo

Ap vil forbedre, ikke øke

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen åpner for å diskutere nasjonal eiendomsskatt slik Agenda foreslår. Men hun foretrekker å ta den diskusjonen på grunnlag av en utredning om den samlede beskatningen av selskaper, Scheel-utvalgets innstilling, som legges frem 2. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet er ikke for å øke skattenivået, men vil gjøre skattesystemet bedre, sa Marthinsen på Agendas frokostmøte.

– Eiendomsskatt bør innføres gradvis over for eksempel ti år, med samtidig nedtrapping av inntektsskatten. Men da må folk ha tillit til at begge deler skjer. Det krever et stort skatteforlik på Stortinget, la hun til.

– Hvordan kan det ha seg at det er enighet mello Ap og de borgerlige partiene at det samlede skattenivået skal ligge fast?

– På høyresiden er ambisjonen at skattenivået skal ned. I alle diskusjoner hos oss om det skattesystemet i fremtiden ligger det til grunn at det skal vi gjøre for å lage et bedre skattesystem, ikke for å øke skattebyrden for folk flest, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Les også: Høyre-kommunen Kristiansand krever høyest eiendomsskatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et par promiller holder

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities påpeker at dagens eiendomsskatt i noen kommuner er basert på tilfeldig og ulik verdsetting av eiendommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Får vi en statlig eiendomsskatt kunne man nøyd seg med et par promille hvis bygger på reell markedsverdi av boligen, sier han.

Agenda og politikerne forutsetter at innføring av boligskatt skal kompenseres med kutt i inntektsskatten. Andreassen har en advarsel om det:

– Ingen kommuner har satt ned det kommunale skatteøret på grunn av eiendomsskatt. Nasjonalt ville det være galt å innføre eiendomsskatt uten å kompensere med andre skattelettelser, sier Andreassen og legger til:

– Vi kan også gjeninnføre det vi hadde, beskatning av fordel på å bo i egen bolig.

– Derfor er eiendomsskatt smart

Marte Gerhardsen lister følgende argumenter opp for eiendomsskatt:

Hvorfor er det så smart?

  • Eiendom kan ikke flyttes til Cayman Island.
  • I dag er det så altfor lukrativt å investere i bolig fremfor aktiv verdiskaping.
  • Roe ned et opphetet boligmarkedet. OECD mener vi har en boligboble. Finanstilsynet er bekymret og det er vanskelig for unge folk å komme inn i boligmarkedet.
  • Kan virke omfordelende med et bunnfradrag.
  • Kan gi rom for skattelette til lavlønnede.

Les tankesmien Agendas skattenotat

Artikkelen er korrigert: Marte Gerhardsen sier at Norge er ett av landene, ikke landet med raskest økende forskjeller.