Kan ta 81 år før vi har likestilling globalt

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport viser at det kan gå lang tid før likestilling i arbeidslivet blir en realitet på verdensbasis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene stammer fra The Global Gender Gap Report, en rapport gjennomført av World Economic Forum.

Rapporten kom ut tirsdag og er basert på undersøkelser gjort av målingsfeltene: helse og overlevelse, utdannelse, økonomisk deltagelse og- muligheter og politisk makt siden 2006.

Ifølge rapporten har det på verdensbasis kun skjedd små fremskritt på økonomisk deltagelse og økonomisk muligheter - en utjevning mellom kjønnene fra 56 prosent til 60 prosent. Det er ut ifra dette tallet at en har beregnet at full likestilling globalt først vil nås innen 2095.

Den generelle utviklingen i likestilling holdes, ifølge rapporten, igjen av et fåtall land, der det forekommer en omvendt trend.

Les også: – Kvinner i byen foretrekker maskuline menn

Norge nummer tre

Nummer tre: Ifølge ny rapport ligger Norge på tredjeplass på verdens basis når det kommer til likestilling. Foto: Colourbox Nummer tre: Ifølge ny rapport ligger Norge på tredjeplass på verdens basis når det kommer til likestilling. Foto: Colourbox

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tilsammen 142 land med i undersøkelsen. De Nordiske landene inntar de øverste plassene for likestilling- med Island på førsteplass, Finland på andre plass, Norge på tredje plass, Sverige på fjerde plass og Danmark på femte plass. Nicaragua, Rwanda og Filippinene inntar også topp ti.

I rapporten kommer det frem at en har oppnådd forskjellig grad av likestilling innen de ulike målingsfeltene.

Størst likhet mellom kjønnene finner en innen helse - og forventet levealder, deretter følger utdannelse, mens økonomisk deltagelse og muligheter havner på tredje plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist kommer politisk makt, hvor bare 21 prosent av kvinner har samme muligheter som menn.

Fortsatt en vei å gå

Ifølge Saadia Zahidi, leder av the Gender Party Programme og hovedforfatteren bak rapporten, skyldes mye av fremgangen at flere kvinner har inntatt arbeidsmarkedet og den politiske arena.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vektlegger at det er en lang vei igjen, og at tempoet på visse målingsområder burde gå raskere.

- At kvinner gis muligheter til å bidra økonomisk gir dem større frihet, mer erfaring og mulighet for livsutfoldelse – en økt følelse av menneskeverd, sier Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kalle Moene.

Han trekker frem at kvinner med egen økonomi også får større makt innad i familien.

- Man ser eksempelvis at kvinner med tilgang til mikrokreditt opplever mindre vold i familien. Dette er fordi kvinnene blir mer uavhengige, sier han.

Les også: Småjenter banner for kvinnekampen

Kan skyldes registreringsproblemer

Moene tror også at rapportens resultater kan skyldes et registreringsproblem.

- I afrikanske jordbrukssamfunn ser man for eksempel at kvinnen spiller en viktig rolle uten at man plukker opp dette i undersøkelser, sier han. Dette er en rolle som kan gi kvinner makt. Moene sier også at kvinner i noen kulturer ofte arbeider i nærheten av hjemmet, der verdiskapningen altså skjer på hjemmebane og ikke registreres så lett. Generelt tror han at det å bidra til å skape verdier for andre, er med å skape tillit i samfunnet.

– Et samfunn der folk bytter tjenester skaper gjerne mer forståelse og tillit enn et samfunn der alle produserer alt de trenger selv, sier han.