Høring om statsbudsjettet i Stortinget:– Regjeringen setter varehandel for 100 milliarder i spill

NETT-DISKRIMINERING: Regjeringen ønsker å gi utenlandske nettbutikker momsfritak for varer opp til 500 kroner. Norsk varehandel må ta moms fra første krone, og varsler omfattende nedlegginger. Illustrasjonfoto: NTB scanpix
NETT-DISKRIMINERING: Regjeringen ønsker å gi utenlandske nettbutikker momsfritak for varer opp til 500 kroner. Norsk varehandel må ta moms fra første krone, og varsler omfattende nedlegginger. Illustrasjonfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens forslag til momsfritak gir utenlandske firmaer konkurransefortrinn på varehandel for 100 milliarder kroner i året. Landets sportsbutikker blir utradert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var advarselen Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Hovedorganisasjonen Virke og konsernsjef Olav Nils Sunde i sportskjeden Gresvig, kom med til Stortingets finanspolitikere i Stortinget.

De behandlet regjeringens forslag til statsbudsjett. Det inneholder blant annet et forslag om å gi utenlandske nettselskaper momsfritak for varer opp til 500 kroner, mot grensen på 200 kroner i dag.

– I 1999 reduserte Bondevik-regjeringen det momsfrie beløpet ved import fra utlandet fra 250 til 200 kroner. Det begrunnet de med at 250 kroner betyr en altfor stor konkurransefordel for utenlandske leverandører. Og den gang eksisterte ikke netthandel. Og nå vil regjeringen øke grensen!, utbrøt Andersen.

– Salg for 100 milliarder i fare

En beregning Virke har gjort, viser at det nå foregår netthandel med varer for 35 milliarder kroner i 2014. Ifølge Harald J. Andersen er SSBs statistikk, som viser 17 milliarder, mangelfull. De inkluderer ikke utenlandsk netthandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norsk varehandel omsetter for 430 milliarder året. Av dette omsetter faghandelen for 200 milliarder. Halvparten av dette stammer fra varer under 500 kroner uten moms, forteller Virke-direktøren.

– Netthandel mot utlandet kommer til å vokse sterkt. Allerede i dag er ett av to kjøp fra utenlandske kjøp under 200 kroner. Krever ikke mye fantasi for å skjønne hva som vil skje hvis beløpet øker til 500 kroner.

NHO: – La forbrukeren betale selv

Administrerende direktør Bjørn Næss i NHO handel viser til at regjeringen hovedargument for å la utenlandske leverandører slippe moms, er forbrukerhensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt alternative forslag vil være en forenkling. Det vil tjene forbrukerne og sikre hensynet til likhet i konkurransen, sa Næss til finanspolitikerne.

– Forbrukerne er mest opptatt av tollbehandlingsgebyret. Vi foreslår å forenkle disse gebyrene med en enkel løsning på nett der forbrukeren selv betaler merverdiavgift, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge vil bli forandret

– Fundamentet for vår eksistens blir truet. Lokalsamfunn med små kjøpesentra blir rammet.

Det sa konsernsjef Olav Nils Sunde i sportskjeden Gresvig. Han opplyser at 61 prosent av dagens omsetning i sportsforretningene dreier seg om varer til under 500 kroner inkludert moms.

– Det vil ikke forbli sportsbutikker over hele landet dersom alt dette blir utsatt for konkurranse fra utenlandske bedrifter som kan tilby 25 prosent rabatt, sa Sunde.

Ifølge Sunde kommer 6,5 milliarder av sportsbransjens omsetning i direkte konkurranse med utenlandske konkurrenter som slipper moms, dersom Høyres og Frps ønske går gjennom i Stortinget.

– Du får valget mellom å få en vare fra utlandet på døra for 499 kroner på din dør, eller å gå til en butikk og betale 624 kroner. Verden har forstått dette. Derfor har Sverige satt fritaksgrensen til null og Danmark til 80 kroner. For netthandel innad i EU er det intet momsfritak, sier Gresvig-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gresvig eier 243 butikker. 150 av disse vil være borte innen tre-fire år. Og Gresvig som grossist vil gå konkurs. Denne gavepakken vil gå til utenlandske nettselskap som ikke betaler skatt til Norge, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den norske samfunnsstrukturen vil bli endret som følge av momsfritaket for utlandet, konkluderer Olav Nils Sunde.

Sp: Droppe hele momsfritaket?

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum reiste forslaget om å gå motsatt vei og gjøre som Sverige, å innføre moms på alle varer, også fra utlandet.

– Å fjerne momsfritaket vil skape rom for gründere og nyskaping, mener Harald J. Andersen i Virke.

Både Virke og NHO understerker på spørsmål fra SVs Snorre Valen at arbeidsplassene i varehandelen er svært så viktige, ikke minst for unge arbeidstakere.

– Varehandelen er det viktigste instrumentet vi har for å hjelpe folk utenfor arbeidslivet inn i arbeidslivet. Med dette forslaget gjør du inngangsporten smalere, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær klar over sysselsettingen i varehandelen, sier administrerende direktør Bjørn Næss i NHO handel.

– 363.000 er sysselsatt. 39.000 av dem er mellom 15 og 19 år. Ingen andre er i nærheten av å ta opp så mange unge mennesker, legger han til.

Strid om momsplikt i Norge

Bedriftsforbundets administrende direktør Lars Erik Sletner advarte mot en annen side av regjeringens forslag til statsbudsjett:

Å flytte grensen for omsetning fra 50.000 til 150.000 kroner. Begrunnelsen er forenkling.

– Men får ikke et selskap momsregisterere seg, kan det heller ikke trekke fra moms på sine innkjøp, gjør Sletner oppmerksom på.

Les også: Over 7000 bønder kan bli tvunget til å slutte

– Tredobles grensen for momsregistrering opp til 150.000, risikerer vi at utenlandske faktører får en stor fordel ved at de har fradragsrett i hjemlandet. Momsfritak bør i hvert fall gjøres valgfritt, appellerer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO frykter at en slik heving av momsregistrering vil fremme svart økonomi. Utenlandske aktører kan komme inn og levere for 150.000, trekke seg tilbake, deretter gang på gang komme tilbake med selskaper under andre navn og levere for 150.000 kroner.

Forslaget har allerede utløst uro i landbruket, der man frykter at tusener av småbrukere må gi seg.