Warren: Bankene lar kundene betale for eiernes fest

Finansnestor Peter Warren er negativ til at bankene skrur opp renten. Foto: NTB scanpix
Finansnestor Peter Warren er negativ til at bankene skrur opp renten. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankene lemper så godt som hele regningen for økte kapitalkrav over på kundene, mener Peter Warren. Svaret kan bli restriksjoner på utbytte, ifølge KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å følge nøye med til våren, når utbytte til bankeierne fastsettes, og se om vi må vurdere på nytt å underlegge bankene flere krav og regler. Jeg håper virkelig vi slipper å gjøre det, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder av finanskomiteen på Stortinget, til NTB.

Det er en linje som støttes av Gjermund Hagesæther i Fremskrittspartiet, som mener det «uten tvil er urimelig» hvis kundene må ta en uforholdsmessig stor del av regningen.

– Da er det godt mulig at vi må se på retningslinjene på nytt, sier han.

I likhet med fondsforvalter Peter Warren poengterer politikerne at «det er helt urimelig at bare kundene må ta ansvar for å fylle opp kassa» i bankene i henhold til de skjerpede kravene til egenkapital. Overfor NRK fremholder Warren at bankene i det store og hele lemper kostnadene for oppbygging av egenkapitalen over på lånekundene i form av høyere boliglånsrenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Norske banker tjener penger ved å skru opp prisene

– Kjempefest

Bankene står helt fritt til å velge om de vil øke inntjeningen gjennom høyere rente på folks boliglån, ved å be eierne skyte inn mer penger eller ved å redusere utlån i en periode.

– Man har hele tiden sagt at kundene må være med på spleiselaget, men det er jo ingen andre som betaler for dette laget. For alle andre enn kundene er det en kjempefest, sier Warren.

Europeiske banker er gjennom nye krav i EU/EØS-området pålagt å økte egenkapitaldekningen for å stå bedre rustet mot økonomiske nedgangstider. I tillegg er det nylig vedtatt innført en såkalt motsyklisk kapitalbuffer – ekstra beskyttelse, i form av ytterligere økt egenkapital, mot økonomiske tilbakeslag – som bankene skal tære på i dårlige tider istedenfor å knyte igjen sekken med penger til utlån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bankene svarer «ja, men vi skal tjene like mye som vi ha gjort før», sier Warren.

Høyre tviler

Hans Olav Syversen mener utbyttepraksisen som blir tilkjennegitt til våren, kommer til å gi en god pekepinn på om styrene akter å stille krav til sine eiere om å bidra – eller om intensjonen er å styrke egenkapitalen gjennom økte rentemarginer på lån.

Nestleder Svein Flåtten (H) i finanskomiteen tviler imidlertid på om bildet Warren tegner, stemmer overens med virkeligheten. Debatten må uansett baseres på mer kunnskap enn påstander fra en fondsforvalter, poengterer han. Flåtten har inntrykk av at kostnadene er jevnt fordelt på kunder og eiere, blant annet basert på at bankene for et snaut år siden varslet eierne om gjerrigere utbytteutbetalinger enn ventet.

– Vi kan selv bidra ved å velge den banken som har de beste vilkårene. Det kan forhindre at denne kapitaloppbyggingen bare går på kundene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kroken på døren for Warren Securities

– Stusslig fest

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge framholder at bankene «bare gjør det myndighetene ber dem om», og at norske banker bruker alle de tre måtene å styrke egenkapitalen på.

– Hvis dette er en fest, så må det være en veldig stusslig fest, for aldri før har så strenge krav blitt innført på så kort tid, sier han.

Også sentralbanksjef Øystein Olsen støtter oppfatningen om at selv om noen banker har bedt eierne om mer kapital, så har de fleste valgt å «oppfylle kravene gjennom inntjeningssiden».