Norge er bare enig i «Hr. Formann»Norge avviser alt i nytt landbruks-forslag i WTO

Nye forslag, men neppe nytt liv i landbruksforhandlingene som kan påvirke vilkårene til all verdens bønder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Nye forslag, men neppe nytt liv i landbruksforhandlingene som kan påvirke vilkårene til all verdens bønder. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe u-land fremmer nye forslag i de fastlåste forhandlingene om landbruk i WTO. Der er det ikke mye Norge vil slutte seg til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde:

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

En gruppe bestående av 23 u-land prøver nå å få fart i de fastlåste forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO.

På et møte i WTO landbruksforhandlinger fredag la Brasil på vegne av u-landsgruppa to forslag på bordet for alle medlemslandene i WTO.

Som seg hør og bør ble forslagene innrettet til formannen for landbruksforhandlingene i WTO, med et høflig «Hr. Formann».

Denne innledningen var alt Norges kunne slutte seg til av forslagene, ifølge ABC Nyheters WTO-kilde:

- Det vi kan slutte oss til i disse forslagene, er «Hr. Formann», gjorde Norges landbruksråd Jonas Skei spøkefullt klart på WTO-møtet før helgen.

- Ingenting tyder på at dette skal gå fort, sier Skei til ABC Nyheter om forhandlingsrunden.

Les også: - Ikke mer å gi på landbruk

Framgang på ett punkt

John Adank fra New Zealand, innkalte møtet i håp om framgang i diskusjonene som har pågått landene i mellom siden forrige møte i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Medlemmene kan ikke vente noen rask framgang, annet enn på «Hr. Formann», måtte Adank imidlertid oppsummere etter møtet.

Les også: Erklærte WTO-runden død

G20-gruppa som står bak de nye forslagene består av 23 u-land som ønsker omfattende åpning av de rike landenes markeder for landbruksvarer. Blant dem er Argentina, Brasil, Cuba, India, Kina og Zimbabwe.

Ett av forslagene deres er utkast til en felles forståelse av hvordan importørlandene skal behandle import av kvoter med lav toll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette mener Brasil og deres allierte at man må kunne bli enige om i forkant av hele avtalen.

Norge har blant annet forpliktet seg til å importere en såkalt WTO-kvote på 1084 tonn storfekjøtt med 25 prosent av ordinær toll.

Les også: - For sent med klima i denne WTO-runden

Ber om kritisk gjennomgang

G20s andre forslag går ut på å be WTOs sekretariat å gjennomgå hvordan disse tollkvotene praktiseres i landene. De vil også ha oversikt over eksportsubsidier og andre former for påvirkning av eksportkonkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette omfatter også statlige handelsselskaper. Brasil gjorde oppmerksom på at ett av gruppas mektigste medlemmer, Kina, fortsatt måtte studere papirene som ble lagt på bordet, før Beijing slutter opp om dem.

- Hvis vi skal analysere eksportpolitikken, må vi også ha med restriksjoner på eksport, sa den sveitsiske talsmannen for gruppa Norge tilhører i WTOs landbruksforhandlinger, kalt G10.

Les andre nyheter