Dragkamp i verden, Europa og Norge om maten din:Gen-giganten Monsanto herser med bønder som stritter imot

Fikk Monsanto på nakken: Bonde David Runyon foretrekker å produsere mat uten genmodifisering. Nå er han hengt ut på GMO-giganten Monsantos hjemmesider. Foto: Thomas Vermes. (Forsidefoto: Privat).
Fikk Monsanto på nakken: Bonde David Runyon foretrekker å produsere mat uten genmodifisering. Nå er han hengt ut på GMO-giganten Monsantos hjemmesider. Foto: Thomas Vermes. (Forsidefoto: Privat).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske motstandere av genmodifisert mat er uroet over historien til David Runyon. Han ville ikke dyrke genmodifisert mais og soya, fikk inspektører luskende på markene sine, krav om alskens opplysninger, trussel om søksmål og er nå svartelistet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer lesestoff om GMO-debatten:

I USA: Centre for Food Safety

I Afrika: African Centre for Biosafety

I Norge: Det uavhengige forskningsinstituttet GENØK i Tromsø

Verden: Organisasjonen for bioteknologi-industri i landbruket, ISAAA

Gigant-produsenten Monsanto går flere steder løs på bønder som ikke vil gå over til å dyrke genmodifiserte avlinger (GMO).

Dette er én av mange sider rundt striden om GMO-er verden over, som det norske Nettverk for GMO-fri mat mandag satte på dagsorden i Oslo.

Også Norge merker presset for å få genmodifiserte matvarer på middagstallerkenen, via EUs regler for fri flyt av GMOer.

- Til nå har Norge hatt en restriktiv politikk for GMO. Det er en av verdens beste lovverk fordi det også stiller krav om etikk, samfunnsnytte og bærekraft ved søknader om GMO, sier Aina Bartmann i nettverket.

- Men, legger hun til:

- Til tross for dette har den rødgrønne regjeringen på fire år ikke klart å avgjøre om den skal avvise søknader om godkjenning genmodifiserte mais- og rapssorter.

Er imot GMO, beskyldes for å stjele frø

På seminaret kunne bonde David Runyon fra Indiana i USA, en av dem som har fått kjenne Monsantos metoder på kroppen, fortelle om sine erfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har i alle år ønsket å holde meg unna genmodifiserte sorter, utvikler og bruker mitt eget såfrø, men fikk plutselig besøk av to menn som begynte å forhøre meg, forteller Runyon.

Les også: Gen-industrien svarer ikke

Mennene presenterte seg ikke. Runyons undersøkelser avdekket imidlertid at de var agenter for verdens største landbruks- og kjemikalieselskap Monsanto, som i fjor omsatte frø og plantevernmidler for 11,8 milliarder dollar over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Monsanto er dominerende i produksjon av genmodifiserte organismer (GMO) i form av landbruksplanter som er tilpasset giftige sprøytemidler som de også produserer.

De har patentrett til sitt plantemateriale, noe som innebærer at bønder ikke får lov å spare såfrø fra egen avling, men må kjøpe hvert år.

Forurenset av Monsanto-frø

Saken var at Runyons åkre hadde fått innslag av Monsantos soyasort, som i laboratoriet er genmodifisert så det tåler gift. Åkrene hans var rett og slett forurenset fra omkringliggende genmodifiserte åkre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed påsto Monsanto at Runyon hadde stjålet deres patenterte frømateriale.

Anklager om frøtyveri oppstår mange steder der konvensjonelle og genmodfiserte landbruksplanter vokser side om side. Da krever industrien erstatning av bønder som mot sin vilje har fått innblanding.

Les også: Vurderer genlaks

Monsanto bløffet om avtale

For David Runyon startet et juridisk mareritt.

Blant annet sendte Monsantos advokat beskjed om at selskapet hadde inngått avtale med landbruksdepartementet i Indiana som ga selskapet rett til en grundig inspeksjon og tilgang til detaljerte opplysninger om Runyons farm.

I virkeligheten fantes det faktisk ikke noe landbruksdepartement i delstaten Indiana på det tidspunktet.

Les også: Heller GMO enn økologisk

Svartelistet

Klok av skade: Etter at agenter fra Monsanto tok seg inn på eiendommen hans, har David Runyon satt opp «adgang forbudt»-skilt rundt åkrene sine. Foto: PrivatKlok av skade: Etter at agenter fra Monsanto tok seg inn på eiendommen hans, har David Runyon satt opp «adgang forbudt»-skilt rundt åkrene sine. Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Monsanto svarte ikke på krav om dokumentasjon på «avtalen».

Men til dags dato har selskapet beholdt en svarteliste som er åpent tilgjengelig på Monsantos hjemmesider.

Der anklages Runyon og andre navngitte bønder for å ha begått ulovligheter.

Europeisk GMO-strid

I Europa har EU-kommisjonen i årevis presset på for å få EUs medlemsland til å godkjenne genmodifiserte planter i landbruket.

Les også: Heftig strid om genmodifisert mais i EU

Flere EU-land har holdt fast på forbudet, også i tilfeller der det er i strid med EUs regler for fri flyt i det indre marked. I det siste har Kommisjonen lagt opp til at praksisen kan være ulik i de forskjellige landene.

Men Kommisjonen fastholder at sameksistens mellom konvensjonelt foredlede og GMO-avlinger kan leve side om side, bare det er noen meter mellom åkrene.

Les også: Forbudt i Norge - full rulle i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planter oversprøytet med gift

– Sprøytemiddelet glyfosat er produsert av Monsanto. Det dreper alt grønt materiale. Poenget med en genmodifisert plante er at den vil leve videre etter at den er sprøytet med giften, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, som selv er bonde.

Han følger dermed opp spørsmålet mange er urolige for:

Hvor mye glyfosat er det på middagstallerkenen din?

– Kan statsråden forsikre om at det ikke skal bli lovlig i Norge å produsere mat på den måten, eller at vi skal få importert mat på den måten?, utfordret Lundteigen statsråd Inga Marte Thorkildsen, som også er forbrukerminister.

Les også: Frankenmat på tallerkenen

– Jeg kan ikke se for meg at våre partier skal akseptere det, svarte Thorkildsen, om SV og Sp. Hun sa ingenting om Arbeiderpartiet.

Lundteigen og Nettverk for GMO-fri mat er frustrert over at regjeringen i fire år har sittet på flere søknader om godkjenning i Norge av genmodifisert mais og andre planter - uten å si klart nei.

Les også:

Demonstrerte for å få rødgrønt nei til GMO-mais

Ber om åpning for DNA-vaksiner

Splittet om gen-spleis

Gen-maisen vokser i EU

Les flere nyheter