- Norge har hatt flaks

HØYE OLJEPRISER: Oljen er én av grunnene til at det går bra for Norge økonomisk. Foto: Scanpix
HØYE OLJEPRISER: Oljen er én av grunnene til at det går bra for Norge økonomisk. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi skinner i et hav av gjeldsproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens de økonomiske utsiktene i Europa og USA er dystre, går det så det suser i norsk økonomi. Skyhøye råvarepriser og med Staten som sitter med over 3000 milliarder kroner på bok, er Norge heldig stilt. Det virker derfor langt fra Norge til de voksende gjeldsproblemene omkring i Europa.

- Vi er i en unik situasjon og vil klare oss bra gjennom enhver krise, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til Dagens Næringsliv.

Stigende oljepris

Økonomen kan konstatere at alt peker i én retning for Norge: Lavere ledighet, lønnsvekst, voksende oljeinntekter og økende pengebruk blant nordmenn.

Haugland og kollegaene i DnB Nor Markets tror oljeprisen vil stige til 150 dollar fatet innen 2014. Nå er prisen 119 dollar.

- Den økonomiske utviklingen i de fremvoksende økonomiene blir dermed viktigere for Norge enn utviklingen i Europa, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge er i en unik stilling

Kjersti Haugland får støtte av professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen.

- Norge er i verdens heldigste posisjon. Vi har hatt flaks fordi det vi produserer har hatt en utrolig prisutvikling i positiv retning. Slik verden er skrudd sammen i dag, sitter Norge i en helt unik stilling sammenlignet med andre vestlige land, sier Thøgersen til Dagens Næringsliv.

Nå viser DNs konjunkturbarometer at industrien også skrur opp forventningen til fremtiden.

Fyrer opp Norge

Forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB), Roger Bjørnstad, er enig i at Norge er i en særdeles heldig situasjon. Spesielt gjelder dette etterspørselen etter energi og råvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De store fremvoksende økonomiene støvsuger markedene for råvarer. Dette forsterker problemene for den vestlige delen av verden, men er gunstig for Norge. Vi har vendt eksporten mot markeder som er i vekst og får ekstremt gode priser, forklarer han overfor DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på olje har i løpet av de siste årene doblet seg, og mengden varer vi kan få i bytte for hvert fat med olje vi eksporterer ut av landet, har mangedoblet seg, og dette fyrer ifølge Dagens Næringsliv opp under den økonomiske veksten i Norge.

Frykter oljeprisfall

Men med oljepris på godt over 100 dollar fatet, og utsikter til fortsatt oljeprisvekst, og nær skyfri himmel for norsk økonomi spør DN seg hvorfor prisingen av aksjene på Oslo Børs fortsatt er relativ konservativ. Aksjene på Oslo Børs er nemlig billigst i Europa målt ved forholdet mellom selskapenes aksjekurs og inntjening.

Aksjestrateg Tom Olaf Hammervold i Nordea viser til at oljeprisen i løpet av andre halvår i 2008 falt med mer enn 110 dollar per fat fra topp til bunn.

- Markedet priser nå inn den risikoen som ligger i at dette kanskje kan gjenta seg. Det er klart at et nytt oljeprisfall som dette vil ha svært stor betydning for verdsettelsen av selskapene på Oslo Børs, sier Hammervold til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Ny børsopptur eller kollaps?

- Flaks, flinkhet og forsiktighet

Optimister:

Forvalter Hogne Tyssøy: - Aksjemarkedet er attraktivt priset

Sjefstrateg Peter Hermanrud: Børsen i 500 poeng ved nyttår

Analytikere og aksjestrateger. Spår børsfest i andre halvår

Pessimister:

Investor Arne Fredly: - Akkurat nå er markedet dødt og uinteressant

Investor Jan Haudemann Andersen: Krisen er total