Klær og bøker bidro til prisvekst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømprisene har bidratt til en vekst i prisene på 3,3 prosent siste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les flere økonomisaker

- Tiltakene er enorme

Lettelsesrally i Oslo

Gigantfond skal hindre krisespredning i Europa

- Som en ulveflokk

Klesprisene hadde en oppgang på 3,3 prosent fra mars til april i år, mens bokprisene steg med hele 30,6 prosent.

– Økningen i bokprisene må ses i sammenheng med mammutsalget i mars, og prisene var i april tilbake på om lag samme nivå som før mammutsalget, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin pressemelding.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,2 prosent fra mars til april, viser SSBs tall. Prisveksten det siste året er på 3,3 prosent. Fall i elektrisitetsprisene og lavere priser på flybilletter, på henholdsvis 2,7 og 10,8 prosent, bidro mest til å dempe veksten i KPI i april.

KPI opp 3,3 prosent siste tolv måneder
Tolvmånedersveksten i KPI var 3,3 prosent i april mot 3,4 prosent i mars. I likhet med forrige måned kan mye av veksten de siste tolv måneder i KPI tilskrives en kraftig økning i elektrisitetsprisene inkludert nettleie, som hadde en oppgang på 35,5 prosent fra april 2009 til april 2010. For drivstoff og smøremidler ble det målt en prisoppgang på 13,8 prosent. Prisøkning på tjenester knyttet til kultur og fritid, restauranttjenester og pakketurer bidro også til veksten i KPI de siste tolv måneder.

Du kan selv beregne prisveksten fra et hvilket som helts år med vår inflasjonskalkulator.

KPI-JAE-indeksen, som er prisstigning unntatt avgifter og energipriser siste tolv måneder ble på 1,7 prosent i april, det samme som måneden før. (©NTB)