Trines «hit» var en rein kopi

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det egentlig tre 14-åringer som står bak Trine Rein-låta «Comes Love» fra 1996? Se skolevideoen her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trine Rein ertet på seg mange i platebransjen da hun i 1996 gikk ut i Dagbladet og sa at «norske artister er sjuskete og late», og at de selv måtte ta skylda for at de ikke selger plater.

På sitt andre album Beneath my skin (1996) hevder hun å ha skrevet tre av sangene selv, og sa seg veldig fornøyd med å ha gjort slike fremskritt som artist.

Nå viser det seg imidlertid at både tekst og melodi til en av disse låtene, «Comes Love», kan være laget av andre enn henne selv.

Tre tidligere elever på Lambertseter skole i Oslo skal ha skrevet musikken. Og teksten er identisk med en 70 år gammel jazzlåt signert Lew Brown.

Her kan du lese Browns tekst

Hos rettighetsregisteret Tono er imidlertid låta registrert som et samarbeid mellom Trine Rein, Amund Enger og Rune Skimten (en av de tidligere elevene).

Rein sier hun ikke visste noe om dette og hevder å ha skrevet noe av teksten selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Amund Enger kom til meg med en tekst. Jeg justerte litt på den slik at den skulle passe meg, men jeg visste ikke at det var en kopi. Jeg hadde aldri hørt noe om det før Amund fortalte meg det nå nylig, sier hun.

Hun forteller videre at hun ikke har noe kjennskap til hvordan Enger har fått tak i låta.

- Amund Enger fortalte meg at han hadde en fin tekst som en gutt ved navn Rune Skimten hadde skrevet. Bortsett fra det vet jeg ingenting.

Visste det var en plagiat

Amund Enger (53), som er en kjent, norsk musikkprodusent, innrømmer overfor ABC Nyheter at han for noen år siden oppdaget at teksten til Trine Rein-låta er en kopi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt åpenbart at den er lik, innrømmer han. Selv hørte Enger låta første gang på Lambertseter skole i 1994 der han selv var lærer og ledet et stort skolegrandprix-prosjekt.

– Det var tre gutter fra musikktimen som fremførte sangen. Jeg tok sangen til meg og komponerte melodi til. Senere presenterte jeg denne for Trine Rein. Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd at teksten skulle være en kopi. I etterkant oppdaget jeg det, men jeg sa ingenting til noen. Det var nok dumt av meg, forteller Enger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger skylden over på tredjemann som er registrert hos Tono, Rune Skimten, som var med på skolelåta fra 1994.

– Men du og Trine hevder å ha skrevet teksten til låta sammen med Skimten, hvordan kan du si at ansvaret ligger hos ham?

– Altså, jeg trodde på Rune, og fattet ikke mistanke. Jeg hadde en viktig finger med i sangen når det kom til å få den presentert, dermed mener jeg at jeg har rett til det. Samtidig er det jeg som har komponert melodien til låta.

Rune Skimten ønsker ikke å kommentere saken. Overfor ABC Nyheter hevder han at han overhodet ikke har noe kjennskap til den omtalte sangen. Han benekter også at han har noe med teksten å gjøre, selv om han hos Tono er kreditert for å ha skrevet den.

– Vi skrev musikken

Men det er ikke bare teksten det strides om. For nå, 12 år etter plateutgivelsen i 1996, dukker to personer opp og hevder at det var de som skrev den opprinnelige musikken, ikke Amund Enger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mats Haugen (29) er en av de tre ungdommene som var med på låta i 1994. Han utfordrer nå Engers påstand om at de bare stod for teksten. Han hevder at han og et annet bandmedlem fra Lambertseter skole stod for det meste av låten. De var 14 år på den tiden.

Se den eksklusive skolevideoen:

De to var musikkelevene til Enger samme året som Rune Skimten. Ifølge Haugen ble musikken spilt for Amund Enger på fritidsklubbens øvningsrom før den ble fremført offentlig.

– Amund begynte å nynne oppå musikken og mente den passet sammen med Skimtens tekst. Dermed ble sangen til. Det er ikke han som har komponert musikken. Hvis han sier annet, er det bare tull, sier Haugen.

Haugen uttrykker at han ble veldig overrasket over å finne sangen, som i utgangspunktet het «Nothing can be done», på Rein sin plate.

- Jeg kunne ikke forstå hvorfor vi ikke hadde blitt nevnt i forbindelse med denne sangen, når vi stod for det meste av musikken. Sangen er identisk med den vi lagde og fremførte til teksten under skole-grandprixen. Jeg har et videoopptak som kan bevise at vi spilte den to år før den kom på Rein sin plate, sier Haugen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar saken til retten

At de likevel valgte å la saken ligge, begrunner Haugen med at de den gang var unge gutter på 14 år uten kjennskap til rettigheter og hvilken betydning det har å komponere et verk.

– Amund Enger var en anerkjent og respektert mann i musikkbransjen, så jeg trodde ikke vi ville ha en sjanse mot ham hvis vi tok opp saken. Vi var bare to fjortiser. Vår troverdighet ville ikke ha vært like stor som hans, sier Haugen, som i dag selv jobber som musiker og låtskriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han benekter at de er ute etter å lage oppstyr, og understreker at han nå står fram fordi han føler seg utnyttet av Enger.

Nå har guttene bestemt seg for å ta ett oppgjør med saken gjennom rettsvesenet slik at de får avklart disse uoverstemmelsene.

- Musikkbransjen er råtten, alle stjeler fra hverandre, derfor er det ekstra viktig å få frem sannheten. Dokumentér alt du gjør, slik at ingen kan hevde noe annet hvis det oppstår en tvist, er Haugens råd til andre musikkentusiaster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amund Enger tilbakeviser påstandene. Han mener ungdommene kun har komponert noen akkorder:

- Det forelå ingen sang før den aktuelle musikktimen i klasserommet, kun en tekst som en 9. klasseelev angivelig skulle ha laget. De hevder de har «laget musikken», dvs. de spilte 3 - 4 akkorder i rekkefølge på gitar. Til det er å si at en akkordrekkefølge eller et riff per definisjon ikke er opphavsrettslig beskyttet og kan derfor ikke anses som en sangkomposisjon.

Enger mener beskyldningene blir påstand mot påstand.

- Vi får ta dette internt mellom oss det gjelder i første omgang. Jeg vil selvfølgelig kontakte plateselskapet og informere dem, så får vi ta det deretter. Jeg føler meg helt trygg i denne saken, de gutta kan mene hva de vil, det er retten som må avgjøre saken.

Ville aldri ha sluppet et plagiat

Underdirektør Berit Kolstad ved Tono Norge sier til ABC Nyheter at hun ikke kjente til at Trine Rein-låta egentlig burde vært kreditert andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi i Tono forvalter rettigheter og opphavsrett, vi hadde aldri funnet på å slippe et plagiat. Vi må ha tillit til at de som registrerer seg hos oss ikke lyver om sine verk, sier hun.

Kolstad forteller at de i Tono ikke har en dømmende myndighet.

- Alle slike tilfeller må igjennom rettsvesenet før vi eventuelt kan fryse inntektene. Vi i Tono kan ikke granske denne saken uten at noen melder sine rettigheter for den.

Berit Kolstad i Tono bekrefter imidlertid at Trine Rein, Amund Enger og Rune Skimten står oppført som tekstforfattere hos Tono, og alle tre har mottat royalties for sangen «Comes love» i 12 år. Hennes album Beneath my skin fra 1996 solgte godt over 300.000 eksemplarer og lå på VG Topp 20 i 22 uker på rad.

Saken er oppdatert med flere uttalelser fra Amund Enger vedrørende komponeringen av musikken.