Siemens-avsløringer i kø

Per-Yngve Monsen har ligget i konflikt med Siemens siden han måtte forlate selskapet i 2004. I dag gir han ut en bok med hele historien, slik han har opplevd den. (Foto: Svein Erik Furulund, Aftenposten)
Per-Yngve Monsen har ligget i konflikt med Siemens siden han måtte forlate selskapet i 2004. I dag gir han ut en bok med hele historien, slik han har opplevd den. (Foto: Svein Erik Furulund, Aftenposten)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siemens-konsernet gir de ansatte amnesti for å avsløre flere ulovligheter. - Nå koster dette så mye for dem at de må ta det alvorlig, mener Siemens-varsler Per-Yngve Monsen. Han slipper i dag boken «M

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta Siemens AG

Siemens er et tysk industriselskap med virksomhet over hele verden. Selskapet har 400.000 ansatte og har eksistert I 160 år. Inntektene i forretningsåret 2007 var på 72,4 milliarder euro, dvs. NOK 581 milliarder. (Kilde: Pressemelding-Siemens)

Om Per-Yngve Monsen

Tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i Siemens Business Systems (SBS) varslet ledelsen i 2002 om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, korrupsjon og smøring. Monsen varslet i 2004 ledelsen i Tyskland, siden det ikke skal ha skjedd noe med saken i Norge. Samme år ble han ble sagt opp.

I 2005 gikk Monsen til VG med saken, og Økokrims etterforskning i kjølvannet av avsløringene endte i desember 2006 med at 15 personer ble siktet. (Siktelsen mot tre av dem er senere frafalt.) Monsen gikk lenge arbeidsledig. Nå jobber han som kommunal økonom i en av bydelene i Oslo. I dag gir han ut boken «Muldvarp i Siemens» (Kilde: NTB)

Siden november i fjor har tyske Siemens AG åpnet for at de ansatte kan få amnesti hvis de forteller om uregelmessigheter og ulovligheter i konsernet. En ny ledelse kom på plass i november, og toppsjefen Peter Löscher avslørte på nyåret at selskapet skal ha foretatt systematiske bestikkelser av offentlige ansatte i over 20 land i lengre tid.

Amnesti-tilbudet innebærer at selskapet ettergir internstraff hvis ansatte har viktige opplysninger å komme med. De vil verken bli sparket eller bli avkrevd økonomisk erstatning, men selskapet forbeholder seg retten til mindre disiplinære sanksjoner, skriver den tyske industrigiganten i en pressemelding.

Ansatte kan fortsatt straffes

Ifølge kommunikasjonsdirektør i Siemens AG, Andreas Schwab, gjelder ikke amnestiet for toppledelsen. Men det interne amnestiet fritar samtidig ikke de ansatte for eventuelle siktelser fra påtalemyndighetene i de enkelte land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De skal vel få frem all skiten, sier Per-Yngve Monsen til ABC Nyheter. Han slipper tirsdag boken «Muldvarp i Siemens». Der lover han flere avsløringer fra det indre livet i Siemens.

- Jeg tror de mener noe med dette i Tyskland, virksomheten er jo på knærne. Nå koster dette så mye, at de må ta det alvorlig, mener Monsen.

I første kvartal av forretningsåret 2007/08 betalte Siemens totalt 127 millioner euro, godt og vel én milliard kroner for eksterne konsulenttjenester og forbedring av kontrollsystemer i opprydningsarbeidet. Dermed er den samlede regningen for slike tiltak oppe i over 1,5 milliarder euro, noe som tilsvarer 12 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nye varslere

Det New York-baserte advokatfirmaet Debevoise & Plimpton LLP er en av flere aktører som er blitt leid inn for å rydde opp. I 2006 startet de en uavhengig etterforskning, blant annet av de interne kontrollsystemene i selskapet. I et brev til Siemens' styreleder Gerhard Cromme datert 16. januar i år, skriver advokatene at det er dukket opp ny, viktig informasjon og vesentlige ledetråder fra deltakerne i amnestiprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da amnestiet utløp den 31. januar bestemte Siemens seg for å utvide det med én måned fordi så mange hadde meldt seg på tampen. Den 31. januar hadde 66 ansatte verden over varslet om uregelmessigheter.

Informasjonssjef Peter J. Hagen i Siemens AS forteller til ABC Nyheter at amnestiet er et tilbud for Siemens-ansatte i alle land.

- Er det noen norske ansatte blant amnesti-søkerne?

- Av hensyn til anonymiteten i amnestisaker, er ikke dette noen vi går ut med.

- Er amnestiet en del av en generell opprydning i Siemens interne bedriftskultur?

- Amnestiet er en del av arbeidet med å avdekke potensielle uregelmessigheter og brudd på lover og retningslinjer.

Hagen hevder at Monsens avsløringer ikke foranlediget det ryddearbeidet som nå skjer.

- Tilbudet om amnesti ble ikke til på bakgrunn av forholdene i Norge, men er et internasjonalt tiltak for å støtte pågående undersøkelser i samtlige land om potensielle uregelmessigheter og brudd på lover og retningslinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske kommunikasjonsdirektøren Andreas Schwab bekrefter dette og mener man ikke kan dra konklusjonen at amnestiprogrammet ble satt i gang etter avsløringene i Norge.

- Amnestiprogrammet er en måte å få fortgang i etterforskningen som foregår nå, skriver Schwab i en e-post til ABC Nyheter.

- Arrogante

Monsen, som presenterte boken sin tirsdag formiddag, er ikke nådig i sin karakteristikk av selskapet som han måtte forlate i 2004 og som han siden har ligget i konflikt med, blant annet gjennom rettssaker.

- Når det gjelder kulturen i Siemens er den ekstremt arrogant, de tror de er i stand styre utviklingen og få alle resultatene de ønsker. Se bare når Siemens Business Services nå nekter å vedta forelegget fra Økokrim på ni millioner kroner, sier Monsen.

- Det som vil skje er at saken kommer til å versere i enda flere år i rettssystemet. På en måte er det bra, på en annen måte selvfølgelig ikke, sier varsleren som skal ha møttatt dødstrusler underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Monsen kan han skriftlig dokumentere alt han forteller i «Muldvarp i Siemens», også når det gjelder forrretningsforholdet til det norske Forsvaret.

- Overfaktureringen vil komme tydelig fram i boken. Dette har vært bevisst over lang tid. Og jeg kan dokumentere det, sier han. Boken er basert på en dagbok han skrev i flere år. Monsen var økonomisjef i Siemens Business Services (SBS) da han i 2002 varslet ledelsen om overfakturering av Forsvaret, korrupsjon og smøring. Da ingenting skjedde, varslet han i 2004 toppledelsen i Tyskland, noe som resulterte i at han ble sagt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at en en annen hovedhensikt er å fortelle om hvordan det er å være varsler i Norge.

- Det er viktig å få fram hva varsler-vernet har å si i Norge og at dette er en rolle man skal være svært forsiktig med å påta seg. Jeg selv begynte å bekymre meg over tilstandene i Siemens i 2002 med innføringen av etiske retningslinjer i 2002. Da måtte jeg virkelig tenke, forteller han og sier han også ønsker å fortelle den faktiske historien om hva som har foregått.

- Noen mennesker har ansvar for det som har skjedd.

Her er mer om Siemens-saken:

* Vil ha forsvarssaken prøvd for retten

* Smøring dyrt for Siemens

* Trusler mot Siemens-varsler

* - Økokrim for lettvinte