De ble milliardærer nærmest over natten

Mira Murati, Dario Amodei og Alexandr Wang.
Mira Murati, Dario Amodei og Alexandr Wang. Foto: NTB

En håndfull AI-gründere har skapt åtte oppstartsselskaper som verdsettes til 200 milliarder dollar, altså over 2000 milliarder kroner. Mange er blitt milliardærer nærmest over natten.

Denne artikkelen ble først publisert hos Kapital.

Det starter gjerne som en krusning på vannet langt der ute. Etter hvert ser man at det er en bølge på vei mot land som er større enn de andre. Hvor stor den er, er umulig å si. Det vet man ikke før den når stranden.

AI-bølgen er helt sikkert stor, men hvor mye den kommer til å endre samfunnet er fortsatt umulig å vite.

En oversikt Bloomberg har laget over åtte oppstartsselskaper innen AI viser at det bare er å komme seg i båten.

Mira Murati har skapt milliardverdier på bare noen måneder. Foto: AFP / NTB
Mira Murati har skapt milliardverdier på bare noen måneder. Foto: AFP / NTB

Thinking Machines Lab

Etablert: 2025.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 9 milliarder dollar.

Gründere: Mira Murati, Barret Zoph, John Schulman, Lilian Weng, Andrew Tulloch og 30 andre.

Om selskapet: Mira Murati skapte sjokkbølger da hun forlot jobben som CTO i OpenAI i fjor. Senere ble det kjent at hun hadde tatt med seg et lass av utviklere for å skape sitt eget selskap. Selskapet har ennå ikke lansert et produkt, men laget er så mye verdt at investorene kaster penger etter Murati og gjengen. Bloomberg viser til Business Insider, som mener å ha gode kilder på at selskapet er iferd med å hente inn 1 milliard dollar med en verdsettelse på 9 milliarder dollar. Her vil papirformuene velte ut av AI-generatoren.

Det er skapt papirverdier for 200 milliarder dollar i disse åtte selskapene, altså over 2 billioner norske kroner. 29 gründere har allerede en anslått formue på 71 milliarder dollar. Det aller meste er kommet til syne over de siste månedene.

Chatboten Claude er utviklet av Dario Amodeis Anthropic. Foto: AFP / NTB
Chatboten Claude er utviklet av Dario Amodeis Anthropic. Foto: AFP / NTB

Anthropic

Etablert: 2021.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 61 milliarder dollar.

Gründere: Dario Amodei, Daniela Amodei, Tom Brown, Jack Clark, Jared Kaplan, Sam McCandlish, Christopher Olah.

Om selskapet: Chatboten Claude er utviklet av Anthropic, og den genererer allerede milliardinntekter. Anthropic er i likhet med mange andre oppstartsselskaper et resultat av avhoppere fra OpenAI. Søsknene Dario Amodei og Daniela Amodei er sentrale i selskapet. Startupen hentet 3,5 milliarder dollar i mars, med en verdsettelse på 61 milliarder. Alle de syv gründerne ble milliarder over natten.

Stjerneskudd

Albanske Mira Murati er blitt superstjerne over natten. Dataingeniøren kom seg til Canada og USA takket være et stipend, og viste seg raskt som et teknologigeni. I 2023 ble hun utpekt av Fortune til å være en av de 100 mest innflytelsesrike kvinnene i business.

I mai 2022 ble hun teknologisjef i OpenAI. Den rollen hadde hun frem til september 2024, da hun overraskende hoppet av toget.

Aravind Srinivas har bygget søkemotoren Perplexity. Foto: AFP / NTB
Aravind Srinivas har bygget søkemotoren Perplexity. Foto: AFP / NTB

Perplexity

Etablert: 2022.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 18 milliarder dollar.

Gründere: Aravind Srinivas, Johnny Ho, Andy Konwinski, Denis Yarats

Om selskapet: Perplexity skal være en søkemotor på steroider, og har samlet et stjernelag av eksperter. Aravind Srinivas kommer fra OpenAI, Johnny Ho er er algoritmetrader, Andy Konwinski kommer fra startupen Databricks og Denis Yarats kommer fra Facebooks AI-lag. Perplexity er en søkemotor som alle kan teste. New York Times og Forbes gikk hardt ut mot selskapet i fjor, og anklaget det for å utnytte deres journalistikk uten tillatelse.

I februar ble det kjent at hun har samlet et team på 30 AI-eksperter i en startup som heter Thinking Machines Lab. Business Insider mener å vite at selskapet er i ferd med å hente inn 1 milliard dollar, med en verdsettelse på 9 milliarder dollar. Her vil papirformuene velte ut av AI-generatoren.

Anthropic, som ble startet i 2021, prises nå til 60 milliarder dollar, mens Safe Superintelligence prises til 32 milliarder dollar – bare seks måneder etter oppstarten.

Anysphere

Etablert: 2022.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 10 milliarder dollar.

Gründere: Michael Truell, Sualeh Asif, Arvid Lunnemark, Aman Sanger.

Om selskapet: De fire gründerne er venner fra prestisjeuniversitetet MIT, og selskapet har allerede passert 100 millioner i omsetning. Det de har utviklet er et verktøy for å bygge kode. Bloomberg rapporterer at selskapet er i forhandlinger med investorer som vil verdsette selskapet til 10 milliarder.

Bloomberg har funnet 15 gründere i fire selskaper som har hentet penger med en samlet verdsettelse på 38 milliarder dollar. Ytterligere fire selskaper med 14 andre gründere er iferd med å hente penger. Her har Bloomberg anslått prising på 33 milliarder dollar, det er slik de er kommet frem til det samlede tallet på 71 milliarder. Bloomberg har brukt en rekke kilder for å komme frem til tallene, inkludert PitchBook og egne databaser.

Ilya Sutskever hoppet av OpenAI. Det ble det papirverdier av. Foto: Reuters / NTB
Ilya Sutskever hoppet av OpenAI. Det ble det papirverdier av. Foto: Reuters / NTB

Safe Superintelligent

Etablert: 2024.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 32 milliarder dollar.

Gründere: Ilya Sutskever, Daniel Gross og Daniel Levy.

Om selskapet: Ilya Sutskever og Sam Altman skal ha kranglet så busta føyk over hvordan kunstig intelligens kan utgjøre en fare for mennesker. Sutskever hoppet av, og startet sitt eget selskap. Med seg har han Daniel Gross – som også jobbet i OpenAI – og Daniel Levy, som tidligere var AI-ansvarlig i Apple. Safe SuperIntelligence har lovet at de ikke kommer med et ferdig produkt før det er trygt og sikkert.

Gikk på børs

Noen verdsettelser er mer håndfaste enn andre. CoreWeave gikk på børs i forrige uke. Selskapet forsøkte først å hente penger med en verdsettelse på 35 milliarder, men måtte til slutt nøye seg med «bare» 23 milliarder dollar.

Michael Intrator har gått på børs med CoreWeave. Foto: Reuters / NTB
Michael Intrator har gått på børs med CoreWeave. Foto: Reuters / NTB

CoreWeave

Etablert: 2017.

Verdsettelse på Nasdaq: 23 milliarder dollar.

Gründere: Michael Intrator, Brian Venturo, Brannin McBee

Om selskapet: Coreweave er historien om tre råvaretradere som hoppet av karrierene for å satse på kryptovaluta. To år senere gikk kryptomarkedet ned for telling. Gründerne gjorde som gode gründere gjør, de snudde seg rundt og satset på AI. De hadde nemlig enorme maskiner som de kunne lease ut til selskaper som skulle trene AI-modeller. Det er blitt en god business, og i dag raker selskapet inn penger. Selskapet har mer enn 250.000 såkalte GPU’er, som de kan stille til rådighet for for eksempel Microsoft, når enorme datamengder skal eltes. I forrige uke ble CoreWeave notert på Nasdaq med en verdsettelse på 23 milliarder. Alle de tre gründerne er blitt milliardærer – i dollar.

Selskapet består av kryptogründere som kastet seg rundt og stilte maskinkapasiteten tilgjengelig for modeller som må trene på store datamengder.

Brett Adcock bygger roboter. Foto: Jae C. Hong / NTB
Brett Adcock bygger roboter. Foto: Jae C. Hong / NTB

Figure AI

Etablert: 2022.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 39 milliarder dollar.

Gründer: Brett Adcock.

Om selskapet: De mest optimistiske tror AI og roboter kommer til å gjøre livene våre enklere. La humanoider tar over de farlige og møkkete jobbene våre. Brett Adcock tror det er mulig, og Figure AI har satt som mål å sørge for at fremtidige generasjoner ikke trenger fagfolk til å henge høyspentmaster for å utføre vedlikehold eller sortere søppel. Adcock har to vellykkede oppstartsselskaper bak seg, Vettery som ble solgt for 100 millioner dollar i 2016, og Archer Aviation som utvikler elektriske fly og som ble børsnotert i 2021. Figure AI er ifølge Bloomberg i snakk med investorer om å hente 1,5 milliarder, med en prising på 39 milliarder dollar. Microsoft, OpenAI, Nvidia og Jeff Bezos er blant investorene.

Det er imidlertid ikke alle som er overbevist om at selskapet er en gullkalv. En av dem er Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes.

– Hvorfor trenger man et leasingselskap mellom Nvidia og Microsoft? Det har bare vært en fasade. Selskapets formål har vært å selge databrikker ulovlig til Kina via Singapore og Malaysia. Dette har stått for 25 prosent av omsetningen. Dette er en konkurskandidat. Denne går i null, sa Molnes i vår TV-sending.

Alexandr Wang ble verdens yngste selfmade milliardær. Han var 19 år da han startet Scale AI. Foto: Reuters / NTB
Alexandr Wang ble verdens yngste selfmade milliardær. Han var 19 år da han startet Scale AI. Foto: Reuters / NTB

Alexandr Wang ble i 2021 kåret til verdens yngste selfmade milliardær – og da snakker vi selvsagt i dollar. Mattegeniet hadde knapt rukket å sette benet sitt innenfor MIT, Quora og Hudson River Trading, før han i 2016 etablerte Scale AI, bare 19 år gammel. Selskapet er ekspert på å forberede data som siden kan brukes til å trene modeller. Meta og Microsoft er store kunder. Wang eier 19 prosent av selskapet, en eierandel som ifølge Bloomberg kan være verdt rundt 2,7 milliarder dollar.

Scale AI

Etablert: 2016.

Verdsettelse ifølge Bloomberg: 14 milliarder dollar.

Gründere: Alexandr Wang, Lucy Guo.

Om selskapet: Han ser ut som han knapt er ferdig på videregående. Men Alexandr Wang er allerede en verdensstjerne på sitt fagfelt. Han var bare 19 år da han startet Scale AI sammen med Lucy Guo. Selskapet er ekspert på å forberede data som siden kan brukes til å trene AI. Meta og Microsoft er store kunder. Wang eier 19 prosent av selskapet, en eierandel som ifølge Bloomberg kan være verdt rundt 2,7 milliarder dollar. Accel, Index Ventures, Nvidia og Y Combinator er store investorer.

I tillegg kan vi ta med at OpenAI sannsynligvis havner på en verdsettelse på rundt 300 milliarder dollar. Tilsvarende fire Equinor.

Alle tall er selvsagt papirverdier, som raskt kan forvitre.

Kanskje søppelbilen blir autonom i fremtiden? Figure AI lager humanoider som skal ta drittjobbene. Foto: Jae C. Hong / NTB
Kanskje søppelbilen blir autonom i fremtiden? Figure AI lager humanoider som skal ta drittjobbene. Foto: Jae C. Hong / NTB