
Linn Solvang vil tjene seg søkkrik på proteindrikker fra automat på treningssentre

Hun var Norges yngste PT, skal delta i fitness-VM, tok videregående på to år og fireårig agronomutdannelse på ett. Nå er målet å tjene seg søkkrik på proteindrikker fra automat med marginer på opp mot 90 prosent.
Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.
Linn Solvang strutter av energi, og prater så fort at det er vanskelig å henge med. På det tusen kvadratmeter store treningssenteret Move på Scandic Holmenkollen Park spretter hun rundt mellom apparatene før hun serverer fotografen en proteindrikk fra PTD-automaten som består av elleve ulike kalde og varme proteindrikker.
Det er ikke gøy å drive med noe man ikke tjener penger på
– Salgsautomaten har vært på det internasjonale markedet siden 2013, men det var ingen som tok det til Norge. Ideen med PTD (Protein til Deg) fikk jeg i 2020, men det er ikke før nå maskinene faktisk er her, sier Solvang.
Passion 4 Fitness AS
Navn: Linn Solvang (27).
Forretningsidé: Salgsautomater med ulike proteindrikker, kaffe og kosttilskudd.
Ambisjon: Selge selskapet om tre år med «heidundranes overskudd».
Finansiering: 6-7 millioner kroner i egenkapital, gjeld. Jakter investorer nå.
Eiere: Gründeren 100 prosent.
Men hun har på ingen måte ligget på latsiden. Vi tviler på om hun faktisk har en lat side i det hele tatt.
Hun vokste opp i Ski utenfor Oslo, og spilte fiolin og piano i tillegg til å drive med hest. Idrett var ikke en del av hennes liv før hun som 15-åring fikk ekstrajobb som treningsinstruktør. Og året etter gjennomførte hun en skikkelig frekkasmanøver. Hun ønsket å bli personlig trener, men det var 18-årsgrense. Da en svensk idrettsskole skulle etablere seg i Norge, søkte hun på PT-studiet, men unnlot å oppgi alder.
– Fem eksamener senere kunne de ikke nekte meg, og da var jeg Norges yngste PT i en alder av 16, sier energibunten.
Forsøkte å skjule fitnesskonkurranser
Som 21-åring startet hun sitt eget treningssenter fordi hun ville tilby noe annet enn de store kjedene. Videregående skole gjennomførte hun på to år. Hun jobbet som personlig trener på kveldstid, og konkurrerte i fitness. Det siste prøvde hun å holde skjult for foreldrene.
– Men det var ikke så lett, fordi jeg brukte spraytan. Og de var ikke fornøyd med at jeg vraket en universitetsutdannelse for å starte gym og satse på fitness.

Treningssenteret åpnet hun i en gammel garasje uten innlagt vann med nøkkellås på veggen. Ved å åpne garasjeporten kunne hun ha gruppetimer hvor halvparten trente innendørs, den andre halvparten utendørs. Etter betydelig oppussing og utvidelser, åpnet hun tusen kvadratmeter i 2020. Så ble det pandemi. Solvang fikk solgt senteret, men de som overtok gikk konkurs. Så hun kjøpte tilbake boet, og åpnet et lite PT-studio hvor man måtte anbefales av to medlemmer for å få lov til å trene der.
– Under pandemien tok jeg en fireårig agronomutdannelse på NMBU i løpet av et år, så nå er jeg også bonde, sier Solvang og går tilbake til proteinautomaten.

– Protein er viktig både før, under og etter trening, sier hun som har vært med i EM i fitness og senere skal delta i VM.
Protein bygger muskler, hjelper med å opprettholde muskelmasse og skal gi et ekstra energikick etter trening.
Solvang trykker på automaten igjen, og ut kommer et par desiliter med noe hun kaller ferdig fordøyd biff.
– Ren økologisk biff er mitt naturlige proteinkick, men dette er mer lettvint, sier hun og tar en slurk.
Veien videre
Solvang anslår at mange som trener bruker mellom 1000 og 1500 kroner hver måned på ulike kosttilskudd og proteinpulver.
Protein er viktig både før, under og etter trening
– Kan ikke treningssentrene bare selge Yt?
– Jo, men da kommer utfordringen med kjøleskap som bråker, varepåfylling og svinndatoer. Disse automatene gir mye bedre marginer. Produksjonskostnaden per drikk er på mellom fem og seks kroner, og ut koster de stort sett mellom 30 og 50 kroner. Og de beste stedene i utlandet selger mellom 40 og 70 drikker hver dag.
Med de produksjonskostnadene og salgspris ut, blir det marginer opp mot 90 prosent. Det er tilsvarende brutto marginbilde som mange kaffebarer har på kunder som kjøper seg en svart kaffe og tar med seg på veien.

– Hvordan er forretningsmodellen?
– Det er mulig å leie eller kjøpe maskinen. Prisen er mellom 150.000 og 200.000 kroner for de mest avanserte, med en AI-robot som foreslår hva du skal ha av proteiner etter hver økt. I tillegg vil det bli mulig å lease eller teste maskinen i en pilotperiode, sier Solvang, og legger til at hun kun har seks maskiner nå, men venter på ytterligere 42.
– Skal du satse utenlands?
– Jeg har rettigheter i Norge, Finland, Danmark, Sverige og Slovenia, men satser på å få fotfeste i Norge og kanskje Sverige først. Finland er jeg mer tvilende til, også på grunn av språket.
– Hva er ambisjonen?
– I tillegg til å være i kontakt med Sats og Evo, jakter jeg samarbeidspartnere og noen millioner kroner i friske penger. Drømmesamarbeidspartner er noen som er gode på å bygge kundeprogrammer og er rå på logistikk. Målet er å selge selskapet om tre år med et heidundranes overskudd. Det er ikke gøy å drive med noe man ikke tjener penger på. Det viktigste for meg er å skape ting, ikke å sitte på selskapet i ti år.