Telenor ilagt milliardgebyr

Esa varslet gebyret mot Telenor tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Esa varslet gebyret mot Telenor tirsdag morgen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Efta-tilsynet Esa ilegger Telenor et gebyr på 1,2 milliarder kroner for å ha misbrukt sin markedsmakt. Selskapet anker vedtaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynsorganet konkluderer med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», skriver Esa i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.

Gebyret på 112 millioner euro er det største Esa noensinne har utstedt.

– Må ha konsekvenser

Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte altså til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver Esa.

– Med urimelige priser svekket Telenor konkurrenter i et marked i vekst. Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker til forbrukerne da mobildata var i ferd med å ta av i Norge. For at markedene skal levere for forbrukerne i fremtiden, må slike lovbrudd ha konsekvenser, sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i Esa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at Telenors dominerende stilling gir dem et «særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse».

Esa sier gebyret på 1,2 milliarder kroner tar hensyn til hvor alvorlig bruddet var og hvor lenge det pågikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruddet på konkurransereglene kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge Esa, som presiserer at disse i så fall skal behandles i nasjonale domstoler.

Forbereder saken for Efta-domstolen

Telenor skriver i en pressemelding tirsdag at de vil anke gebyret fra Esa.

– Saken gjelder en liten del av mobilmarkedet og forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse. Vi vil nå gå grundig igjennom vedtaket, og vil forberede saken til videre behandling i EFTA-domstolen, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

Selskapet påpeker også at alle andre forhold i den brede undersøkelsen av Telenors avtaler i mobilmarkedet er frafalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju og et halvt år

Saken startet med en uanmeldt bevissikring i Telenors lokaler i desember 2012. I mars 2014 fant Esa grunn til å starte en grundig undersøkelse, og to år senere – i februar 2016 – sendte de varsel om vedtak til Telenor.

Tilsynets foreløpige konklusjon var at IT– og telekomselskapet hadde misbrukt sin markedsposisjon. Telenor svarte på varselet samme år.

I juni i fjor kom et nytt varsel om vedtak og nye beviser. Igjen svarte Telenor. Ytterligere et brev ble sendt i februar med mulighet for kommentarer fra selskapet, og denne uken fattet Esa sitt vedtak.