Norsk Industri-general: – Vi trenger egentlig å forhandle lønna ned

Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen sier landets industribedrifter har svært lite å gi i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret, som ble satt på pause på grunn av coronapandemien, starter opp igjen 3. august.
Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen sier landets industribedrifter har svært lite å gi i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret, som ble satt på pause på grunn av coronapandemien, starter opp igjen 3. august. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen skrur kraftig ned forventningene før årets lønnsoppgjør. Det er ingen automatikk i stadig økt kjøpekraft, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å skulle gjennomføre lønnsforhandlinger i den krisesituasjonen Norge og verden nå er i, det er som et lite eksperiment. Det blir uhyre spesielt, konstaterer Stein Lier-Hansen, Norsk Industris mangeårige leder, til NTB.

Rett over fellesferien skal han gjenåpne årets lønnsoppgjør, sammen med motpartene i frontfagene, Fellesforbundet (LO) og Parat (YS). Forhandlingene ble satt på pause da landet ble pandemistengt i mars.

Ønsker lønnskutt

Norsk Industri-sjefen tegner et mørkt bilde av norsk økonomi og norsk industri i forkant av oppgjøret.

– Våre bedrifter frykter det neste halvåret. De ser at det ikke kommer nye oppdrag inn, sier Lier-Hansen.

LO vedtok før koronaen krav om økt kjøpekraft. Fellesforbundets leder Jørn Eggum uttalte til NTB i forrige uke at han ikke ser noen grunn til å coronajustere kravene.

– Våre bedrifter sier at de egentlig hadde trengt at lønnen ble forhandlet ned, svarer Lier-Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men å gjøre det i et sentralt oppgjør, er ikke veldig realistisk, legger han til.

– Hvorfor ikke?

– Det går jo absolutt an, men problemet er vel at vi ikke har så lang tradisjon for å føre forhandlinger i en så dramatisk situasjon som vi nå er i, sier Lier-Hansen.

Les også: Arbeidere fra EU/EØS kan jobbe i karantenetiden

– God kjøpekraft i Norge

Partene venter nå på nye oppdaterte tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som kommer fredag. Særlig blir nye prognoser for prisstigningen viktig. For arbeidstakersiden er det alltid et mål å få et resultat over prisstigningen for å sikre økt kjøpekraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er det ikke noe automatikk i at vi stadig skal ha økt kjøpekraft. Vi mener kjøpekraften i Norge er stor, kontrer Lier-Hansen.

Resultatene fra lønnsoppgjørene i de andre nordeuropeiske landene vil bli avgjørende for hva Norsk Industri kan akseptere av krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ligger allerede rundt 30 prosent over våre konkurrenter i timelønnskostnader, så vi må få til et lønnsoppgjør som ligger under det våre konkurrentland gir, ellers så svekker vi konkurranseevnen ytterligere, sier Lier-Hansen.

Vil ikke «åpne godteposen»

Årets oppgjør er et såkalt forbundsvist hovedoppgjør som innebærer at man kan forhandle om andre ting enn bare lønn innenfor de ulike tariffområdene. Norsk Industri-sjefen heller imidlertid kaldt vann i årene til dem som håper på vesentlige endringer i avtalene i år.

– Vi som frontfag forhandler først. Min frykt er at dersom vi endrer for mye, så vil alle de andre ha argumenter for å endre, og da kan hele denne vanskelige situasjonen komme helt ut av kontroll. Vi kan ikke ta sjansen på at frontfagene åpner godteposen, sånn at alle kan komme og forsyne seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Viruskrise kan spolere lønnsfesten

– Streik vil ikke bli forstått

Sykepleierne, som har stått i front under pandemien, har krevd et ekstra lønnsløft i år. Lier-Hansen kaller det «et håpløst argument».

– Jeg er enig i at sykepleierne har jobbet hardt og gjort en kjempejobb, men det regner jeg med at de har fått overtidsbetalt for. Det at du har jobbet hardt ett år, betyr jo ikke at du skal ha en spesiell lønnsutvikling for all fremtid, sier han.

Les også: LHL-sykehuset måtte permittere 60 – reagerer på Bent Høies fremstilling

– Frykter du for streik siden dere har så lite å gi?

– I den situasjonen landet er i nå, tror jeg ikke en streik ville blitt forstått. Det å starte en streik i en sånn situasjon vil for meg være en veldig klar pekepinn på at trepartssamarbeidet ikke har fungert, og at vi ikke klarte å håndtere forhandlingsinstituttet i en ekstraordinær situasjon, sier Lier-Hansen.