Svensker og dansker i Oslo hardest rammet av coronaledigheten

Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt på grunn av coronakrisen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt på grunn av coronakrisen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens svensker og dansker slet på arbeidsmarkedet da coronakrisen rammet Norge, klarte somaliere seg best, viser tall fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da coronarestriksjonene ble innført i Norge i starten av mars, førte det flere tusen ut i arbeidsledighet. Og coronakrisen rammet arbeidstakere ulikt ut fra hvilken bakgrunn de har, skriver Aftenposten.

For tiden er 1.747 svensker i Oslo helt eller delvis ledige. I februar var det samme tallet 235. Ledigheten for dansker i hovedstaden har mangedoblet seg, og det er nå 266 ledige.

Tallene henger sammen med hva slags jobb de hadde da coronakrisen rammet, påpeker forskningsleder Jon Rogstad i Fafo.

– Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt. Tallene reflekterer hvor folk var i arbeidslivet da Norge ble nedstengt, sier han til avisen.

Samlet sett var økning i arbeidsledigheten i Oslo på 354 prosent i perioden fra februar. Permitterte er også med i statistikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For personer med somalisk bakgrunn var ledigheten mye lavere. Der var økningen på 108 prosent i samme periode, og det er nå registrert 1.488 ledige, mot 714 i februar.

Forklaringen er at personer med somalisk bakgrunn jobber bransjer som ikke ble like hardt rammet, som taxibransjen, andre transportyrker og renholdsbransjen.