Oppdrettsmilliarder forsvinner ut av Norge

En tredel av eierskapet i norsk oppdrettsnæring er utenlands, og rundt halvparten av det totale utbyttet forsvinner fra Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
En tredel av eierskapet i norsk oppdrettsnæring er utenlands, og rundt halvparten av det totale utbyttet forsvinner fra Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Halvparten av utbyttet fra den norsk oppdrettsnæringen går ut av landet, ifølge en ny studie. En tredel av næringen har utenlandsk eierskap.

I studien kommer det fram at 36 prosent av den norske produksjonskapasiteten i 2018 var eid av utenlandske aktører, opp fra 32 prosent i 2015, skriver E24.

Storbritannia har 12,7 prosent eierskap, USA 8,8 prosent og Kypros 3,2 prosent.

Studien gjort av Linda Nøstbakken og medforfatter Simon Flatebø Selle ved Norges Handelshøyskole viser også at rundt halvparten av utbyttet havner ut av landet.

For 2018 ble det til sammen betalt ut 13,2 milliarder kroner. Av dette gikk 6,4 milliarder kroner, tilsvarende 48,4 prosent, til utlandet, skriver avisa.

– Ser du på Mowi, for eksempel, er det utenlandske eierskapet på 77 prosent. Når de betaler ut en betydelig andel av det totale utbyttet, så trekker det opp snittet, forklarer Selle.

Nøstbakken påpeker at det ikke er negativt at utenlandske investorer vil investere i norsk oppdrett.

– Det er jo dette man drømmer om. Det viser at man har suksess, og næringen har gjort mye riktig, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært