NorthConnect – et spill om store penger!

Økte strømpriser vil bidra til ytterligere økt press for å bygge mer naturraserende vindkraft på land i Norge, mener Hogne Hongset.
Økte strømpriser vil bidra til ytterligere økt press for å bygge mer naturraserende vindkraft på land i Norge, mener Hogne Hongset. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange som prøver å tjene penger på folks frykt, enten det gjelder frykt for klimaendringer eller nye virus. Aktørene bak NorthConnect-kabelen er kyniske klimaprofitører, og prosjektet bør ikke få konsesjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Hogne Hongset
Forfatter og NorthConnect-motsander

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

NorthConnect-prosjektet blir framstilt som et positivt «klimatiltak» av de kommersielle aktørene bak prosjektet. Begrunnelsen er at kabelen, som etter planen skal gå fra innerst i Hardangerfjorden til Peterhead i Skottland, vil føre til 2 millioner tonn reduserte CO 2-utslipp i Skottland. Det aktørene bak ikke forteller noe om, er at strømmen som skal gå i kabelen, må hentes fra den strømeksporten som i dag går til kontinentet.

Der er CO 2-innholdet i kraftmiksen høyere enn i Storbritannia. NorthConnect vil derfor, om den blir bygd, øke de globale utslippene av CO 2, fordi utslippene vil gå mer opp på kontinentet enn de vil gå ned i Skottland.

På enklere norsk betyr dette: NorthConnect er ikke lønnsom som eget prosjekt, men kraftselskapene vil tjene på at strømprisene går opp i Norge!

Norge vil med de to strømkablene som nå er under bygging, til Tyskland og England, få en kapasitet ut/inn av landet på opp mot 80 TWh (milliarder kwh). Det er mer enn halvparten av all norsk kraftproduksjon! Vi har derfor ikke bruk for NorthConnect, hverken for å kunne eksportere eller importere strøm når det er nødvendig. (Maks eksport har vært 22 TWh og maks import har vært 11 TWh.)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den reelle begrunnelsen for NorthConnect er å få importert de høye strømprisene i Storbritannia til Norge. NVE har gitt en knusende analyse av NorthConnect i sin gjennomgangen av prosjektet for OED. NVE skriver dette: «Våre analyser viser at tiltaket trolig ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt, dersom det på inntektssiden kun tas hensyn til handelsinntektene. Etter vår vurdering er det ikke først og fremst inntektene på forbindelsen som representerer den økonomiske gevinsten for NC, men den verdiøkningen som skjer på kraftproduksjon gjennom den prisøkningen kabelen gir.»

På enklere norsk betyr dette: NorthConnect er ikke lønnsom som eget prosjekt, men kraftselskapene vil tjene på at strømprisene går opp i Norge!

Konsekvensene av økte strømpriser i Norge er i hovedsak to:

  • Over noe tid vil økte strømpriser føre til at store deler av prosessindustrien (metallindustrien) i Norge kan bli flagget ut til land som bruker fossil energi. Det vil være negativt for klimaet, og katastrofalt for de mange lokalmiljøene i distrikts-Norge der metallindustri er hjørnesteinsbedrift.
  • Økte strømpriser vil bidra til ytterligere økt press for å bygge mer naturraserende vindkraft på land i Norge.