Hver fjerde bedrift rammes av coronavirus

<p>Eksporten av laks til Kina er så langt i år er redusert med 90 prosent, og hovedårsaken er utbruddet av coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>
Eksporten av laks til Kina er så langt i år er redusert med 90 prosent, og hovedårsaken er utbruddet av coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Halvparten av norske bedrifter fryktet alt før helga at de innen kort tid vil se ringvirkninger av coronaviruset, mens en av fire allerede opplever problemer.

Det kommer fram i en undersøkelse fra Norsk Industri gjengitt i Dagens Næringsliv. 315 bedrifter ble spurt torsdag og fredag sist uke om de har opplevd merkbare endringer eller frykter dette som følger av spredningen av coronaviruset.

– Hovedfunnene er at det er en relativt stor andel bedrifter som opplever problemer med kunder og underleverandører. Når vi spør om hva som vil skje fremover i tid, så varsler de enda større problemer, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri.

En av ti spurte hadde allerede merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre, mens en av fire hadde leverandører som hadde varslet forsinkelser eller kanselleringer av leveranser. Det var også en av fire som opplyste at de hadde problemer med å oppfylle kontrakter eller å levere varer på grunn av coronaviruset.

Blant dem som ikke hadde merkbare utfordringer så langt, svarte over halvparten av de frykter effekt innen kort tid.

Mye av frykten skyldes handelssanksjoner til berørte land, for eksempel Kina.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært