Virus fører til høy laksedødelighet

Et laksevirus, som fører til at hjertet sprekker, sprer seg fra oppdrettsanlegg til oppdrettsanlegg. En vaksine er langt unna, ifølge Veterinærinstituttet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Et laksevirus, som fører til at hjertet sprekker, sprer seg fra oppdrettsanlegg til oppdrettsanlegg. En vaksine er langt unna, ifølge Veterinærinstituttet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et laksevirus, som fører til at hjertet sprekker, sprer seg fra oppdrettsanlegg til oppdrettsanlegg. En vaksine er langt unna, ifølge Veterinærinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen heter kardiomyopatisyndrom (CMS), og den oppstår gjerne når laksen blir utsatt for stress og etter ulike metoder for avlusing, skriver Bergens Tidende.

Det finnes på nåværende tidspunkt verken en vaksine eller en offentlig bekjempelsesplan mot sykdommen.

– Det spesielle med viruset som forårsaker sykdommen, er at det så langt ikke har vært mulig å dyrke det. Det er et hinder for å utvikle vaksine. Det vil ta lang tid å utvikle en vaksine som virker, sier fiskehelseansvarlig Ingunn Sommerset ved Veterinærinstituttet til avisa.

Sykdommen medfører ofte betydelige økonomiske tap for oppdretterne, fordi den ofte rammer stor og slaktemoden fisk. I Vestland fylke ble det i fjor registrert virussmitte i 35 oppdrettsanlegg – opp fra 28 i 2018 og 24 i 2017.

Veterinærinstituttet tror imidlertid det reelle tallet er mer enn dobbelt så høyt, fordi sykdommen ikke er rapporteringspliktig. Dermed påviser også private laboratorier virussmitte hos fisk, i tillegg til Veterinærinstituttet.