Her er verdens dyreste snøkrabbe

Snøkrabba veide 1,2 kilo og ble solgt for 414.000 kroner.
Snøkrabba veide 1,2 kilo og ble solgt for 414.000 kroner. Foto: Str / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble satt verdensrekord på fiskemarkedet i japanske Tottori denne uken. Ei enkelt snøkrabbe ble da omsatt for 414.000 kroner. Ei krabbe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig nok er det snakk om en stor krabat. Snøkrabba som satte verdensrekord på fiskeayksjonen veide hele 1,2 kilo og målte 14.6 centimeter på det meste.

Men likevel.

Fem millioner yen, eller 414.000 norske kroner, var kjøperen villig til å betale for skalldyret. Det gir en kilopris på 345.000 kroner for dette ene eksemplaret.

Den tidligere rekorden var på to millioner yen (165.000 kroner) og skal også ha blitt satt på det samme fiskemarkedet i Tottori. Snøkrabber har i Japan fått kallenavnet «skinnende femstjerne».

Rekord-krabba kommer nå til å ende sine dager på en luksusrestaurant i Tokyos Ginza-distrikt, melder amerikanske CNN som også har latt seg fengsle av historien.

Eksporterer for 136 kroner pr kilo

Denne langbeinte krabbearten finnes fra i havet fra Japan til Beringstredet, og i Atlanterhavet. Først i 1996 skal arten ha blitt registrert i Barentshavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske forskere skal ha regnet ut at det finnes omlag 1 million voksne individer i deres sektor. I juli 2015 ble Norge og Russland enige om at snøkrabben skal forvaltes på samme måte som olje.

Landingene av snøkrabbe i Norge var 8 600 tonn i 2015 og 10 000 tonn i 2016, ifølge wikipedia.

Hittil i år har Norge eksportert 1.800 tonn snøkrabbe, hovedsaklig til Danmark og Japan. Det er en volumøkning på 146 prosent. Verdien av dette har vært 244 millioner kroner, opplyser Fiskeribladet, noe som altså gir en kilopris på «bare» 136 kroner.

Eksklusiv rett

I februar i år konkluderte Høyesterett med at Norge har eksklusiv rett til å utnytte snøkrabben i våre farvann, og at heller ikke Svalbardtraktaten er til hinder for å straffe fartøyer som fanger snøkrabbe uten gyldig norsk tillatelse.

Den konkrete saken som da var oppe til doms handlet om en latvisk båt – Senator – som ble tatt i arrest i 2017 for å ha fanget snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard uten gyldig tillatelse fra norske myndigheter.

Selv om Senator hadde med seg lisens fra EU, ble rederiet og skipperen dømt til bøter og inndraging av en millionsum.