Sjømat Norge: Skatteforslag er ekstremt og ødeleggende

Geir Ove Ystmark er administrerende direktør i Sjømat Norge, bransjeorganisasjonen for fiskeri- og havbruk. Han tar sterke ord i bruk for å advare mot havbruksskatteutvalgets forslag om en ny skatt på laksenæringen.
Geir Ove Ystmark er administrerende direktør i Sjømat Norge, bransjeorganisasjonen for fiskeri- og havbruk. Han tar sterke ord i bruk for å advare mot havbruksskatteutvalgets forslag om en ny skatt på laksenæringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge kaller forslaget om en ny lakseskatt for ekstremt. Det vil hemme utviklingen i næringen, hevdes det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen har lenge arbeidet mot en skatt basert på at selskapene den representerer, har eksklusiv rett til å bruke fjorder og havområder.

– Bedriftene finansierer selv alle innsatsfaktorene. Produserer smolten og fôrer opp laksen. Det er ikke en naturressurs som vi høster på, sier Sjømat Norge-leder Geir Ove Ystmark,

Havbruksnæringen er sterkt konkurranseutsatt, mener Ystmark, og viser til at det investeres i landbasert lakseproduksjon mange steder i verden. En «ekstrem skatteform» kan føre til at næringen flagger ut, advarer han.

Ystmark påpeker at næringen alt i dag bidrar med skatteinntekter. Vertskommunene får også inntekter gjennom Havbruksfondet, der inntektene kommer fra salg av nye konsesjoner. Organisasjonen sier de er positive til å videreutvikle denne ordningen.

Havbruksskatteutvalget la mandag fram sin utredning. Flertallet mener næringen bør betale mer skatt av utbyttet fra den eksklusive retten til å bruke fellesskapets naturressurser. Flertallet avviser at forslaget vil ødelegge konkurranseevnen.