Turister legger igjen nesten halvannen milliard i Lofoten og Vesterålen

Video: Turister legger igjen nesten en halv milliard i Lofoten og Vesterålen.

Ny rapport forteller at turistene i regionen i større grad bidrar til arbeidsplasser hele året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en fersk rapport fra NHO var det i fjor 290.000 overnattinger på hotell i Lofoten og Vesterålen. 60 prosent av disse var nordmenn som var på reise, resterende var utenlandske turister.

Det er langt høyere enn på landsbasis, hvor utenlandske turister ifølge NRK, står for 29 prosent av hotellovernattingene.

De reisende i regionen brukte til sammen 1,4 milliarder kroner på blant annet overnatting, restauranter, transport med mer mens de var på besøk.

– Vi snakker om 50 prosent vekst i verdiskapningen bare på de siste fem årene. Det har skapt arbeidsplasser, skatteinntekter og mange opplevelser innenfor naturbasert reiseliv og kultur. Dette nyter også lokalbefolkningen godt av, sier kommunikasjonsdirektør Merethe Habberstad i NHO reiseliv til NRK.

Den totale summen utgjør 1.300 kroner per reisende for hvert døgn de er på besøk. Det er nesten det dobbelte av hva en ny undersøkelse denne sommeren viste at cruiseturistene legger igjen per døgn.

Ifølge NHO får også det lokale næringslivet inntekter fra turistene, noe som i større grad bidrar til at det er jobber i området hele året - ikke bare deler.

Men det gjelder ikke hoteller. Mens hotellene i området har 90 prosent belegg i juli, står åtte av ti rom ledig på vinteren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden