Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Da Silje ble arbeidsledig fulgte hun drømmen: – Et helvetes blodslit

<p>Silje Ryvold (38) ønsket å lage et overnattingssted hvor besøkende kan føle at de er i et hjem.</p>
Silje Ryvold (38) ønsket å lage et overnattingssted hvor besøkende kan føle at de er i et hjem. Foto: Privat

– Jeg har prøvd å lage et overnattingssted jeg selv ville ønsket å finne om jeg var ute på reise, sier Silje Ryvold.

TROMSØ (ABC Nyheter): Da hun var yngre, reiste Silje Ryvold (38) på backpacking alene i Asia i ni måneder. En slik reise vil sette varige spor i de fleste, og i Ryvolds tilfelle ble det sådd et frø om en idé som skulle bli realisert mange år senere.

– Det betydde mye for meg å finne gode overnattingssteder på den reisen, når jeg var så langt hjemmefra og jeg var sliten. Jeg bodde på mange fine plasser, og tenkte at det hadde vært kult å få til noe sånt hjemme i Tromsø, forteller hun til ABC Nyheter.

Den yngre Ryvold sa til seg selv at hvis hun noen gang skulle bli arbeidsledig, så skulle hun ta sjansen og prøve å gi et spesielt overnattingssted - et hjem - tilbake til verden.

Kjærlighet til bøker

Lang historie kort: Ryvold ble arbeidsledig. Og hun tok sjansen.

Foreldrene eide et hus de hadde leid ut til studenter i mange år. Sammen bestemte de seg for å prøve å leie det ut til turister på kortidsleie. I tillegg kjøpte de et annet hus. I 2011 stiftet de et AS, og «Tromsø Bed & Books» var et faktum.

Husene består av enkeltrom og dobbeltrom. Kjøkken og bad er felles, men minner mer om kjøkken og bad du finner hjemme hos folk enn på campingplasser og hosteller. Det står krydder i hyllene, kildesortering under benken, fargerike kaffekopper og rikelig med kaffe og te på hyllene. På badet henger det rene håndklær, vaskemaskin og tørketrommel står tilgjengelig, og en kurv med produkter står klare til bruk.

Hjertet til husene er stue og bibliotek kombinert, innredet i 70-talls retro-stil. Det står bokstavelig talt hundrevis av bøker i bokhyllene som gjestene kan kose seg med, og minst tre forskjellige godstoler og sofaer de kan lese dem på.

– Selv elsker jeg bøker, og det var en av de tingene jeg ofte ble dratt mot da jeg reiste selv. Hvis det var plasser som hadde bøker eller bibliotek, syntes jeg det var helt fantastisk å være der. Derfor ville jeg at bøker skulle være en sentral del av mitt sted også, sier Ryvold.

Les også: Velkommen til Norges minste by, Kolvereid

(Saken fortsetter under)

Boksamlingen er stort sett hentet fra antikvariatet til en venn av Ryvold. I tillegg finner du både stereoanlegg, en gammel radio og ekstra mobilladere i bokhyllen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Boksamlingen er stort sett hentet fra antikvariatet til en venn av Ryvold. I tillegg finner du både stereoanlegg, en gammel radio og ekstra mobilladere i bokhyllen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Litt hjemme

Flertallet av bøkene i samlingen fikk hun velge fritt fra antikvariatet til en venn i Trondheim. Der tilbragte Silje Ryvold to dager på bakrommet, før hun sendte boklasset nordover med Hurtigruten.

Andre bøker har hun fått donert av Tromsø-folk gjennom årenes løp. Besøkende kan også forsyne seg med utvalgt bøker, om de legger noen igjen.

I andre etasje finnes det et verdenskart som dekker en hel vegg. Besøkende kan vise hvor de kommer fra ved å feste en liten nål i kartet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
I andre etasje finnes det et verdenskart som dekker en hel vegg. Besøkende kan vise hvor de kommer fra ved å feste en liten nål i kartet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Stilen på overnattingsstedet - bøkene, godstolene, pianoet med noteheftet på, det enorme verdenskartet på veggen i andre etasje, hjemmefølelsen og varmen - gjør at det tiltrekker seg mennesker som ligner på Silje selv.

– Det er liksom bare hyggelige folk som kommer til oss. Det er en utrolig takknemlig jobb fordi 99,5 prosent av alle gjestene våre er så ufattelig fornøyde. Når noen sier «herregud, jeg vil bare bli her for alltid», blir jeg veldig glad. Det gir meg en bekreftelse på at det ble et sånn sted jeg ønsket at det skulle være. At man føler seg litt hjemme.

Les også: «Uredd»-tragedien i Fugløyfjorden

(Saken fortsetter under)

De to husene er innredet i retro og hjemmekoselig stil. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
De to husene er innredet i retro og hjemmekoselig stil. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Et helvetes blodslit å bygge opp

I dag er det fire ansatte i AS-et, og Ryvold omtaler det som en liten familiebedrift. Selv jobber hun nå i en stilling på 50 prosent som daglig leder.

– Det er mitt, og har alltid vært mitt, prosjekt. Det var et helvetes blodslit å bygge det opp. Hadde jeg visst hva jeg bega meg ut på, hadde ikke Tromsø Bed & Books eksistert i dag. Jeg jobbet meg nesten ihjel for å få det til de første årene, forteller hun.

Tromsø-væringen anslår at hun jobbet mellom 100 og 600 prosent stilling i oppstarten. Det var nærmest døgnet rundt, syv dager i uken.

– De første årene møtte vi alle som kom personlig, uansett når på døgnet de kom. Jeg var tilgjengelig på telefonen hele tiden, uansett klokkeslett. Det hendte jeg satt satt og ventet på folk som var forsinket med fly til klokken fire på natten.

Det gikk som det måtte gå. Ryvold gikk på en smell, og ble langtidssykemeldt med utmattelsesdepresjon. Hun så seg nødt til å overlate styringen til andre en periode.

Les også: Lofotens sykkelferge finansierer «verdens beste hobby»

(Saken fortsetter under)

Silje Ryvold ønsker at overnattingsstedet hennes skal være mer som et hjem enn som et hotell. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Silje Ryvold ønsker at overnattingsstedet hennes skal være mer som et hjem enn som et hotell. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Blir aldri millionoverskudd

Etter at hun kom tilbake i jobb, har hun kombinert Tromsø Bed & Books med andre prosjekter og jobber, og kun jobbet i lavere stillingsprosent for overnattingsstedet sitt.

En av veggene i den store bokhyllen er dedikert til bøker gjester kan ta med seg. De er også velkommen til å etterlate bøker der. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En av veggene i den store bokhyllen er dedikert til bøker gjester kan ta med seg. De er også velkommen til å etterlate bøker der. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det har gått seg til etter det. Vi har tatt noen grep. Nå har vi et vaktselskap som passer telefonene utenom vår kontortid. De kommer om det skulle skje noe. Vi har kontortid fra 9-15. Da kan gjester få tak i oss og snakke med oss.

Tross utfordringene, nedturen og at det er på hengende håret at bedriften går rundt hvert år, mener Ryvold fremdeles at jobben med overnattingsstedet er en takknemlig jobb, og hun er stolt over det hun har bygget opp.

– Det blir nok aldri en gasellebedrift med millionoverskudd, men det er heller ikke drivkraften min. Bare det å få møte alle menneskene som kommer, og få bidra med et sånt sted i Tromsø er gevinst nok så lenge det ikke går i minus. Jeg håper det vil bestå i mange år fremover.

Les også: – Du tjener ikke penger på å selge minimalisme

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor
Siste nytt
10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor
Populært