Straffes for subsidier av AirbusWTO: USA får innføre gigantisk straffetoll mot EU

AIRBUS-SUBSIDIER: Et Airbus A350-fly letter 27. september fra flyfabrikkens anlegg i Colomiers nær Toulouse i Frankrike.
AIRBUS-SUBSIDIER: Et Airbus A350-fly letter 27. september fra flyfabrikkens anlegg i Colomiers nær Toulouse i Frankrike. Foto: Regis Duvignau / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En voldgiftsdom i WTO gir USA rett til å påføre EU-eksport straffetoll på EU-varer for 7.496,6 millioner dollar årlig, for subsidiering av flyproduksjon ved Airbus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et voldgiftsorgan bestående av tre personer i Verdens handelsorganisasjon (WTO) avla onsdag sin dom i en strid som har versert mellom USA og EU og deres respektive flyfabrikker Boeing og Airbus siden 2004.

Appellorganet har funnet at EU og deres medlemsstater Frankrike, Spania, Storbritannia og Tyskland har brutt WTOs regler for subsidiering, viser informasjoner ABC Nyheter har fått fra Genève.

Bakgrunnen er at de fire landene har gitt subsidierte lån til utviklingen av kjempeflyet A350XWB fra Airbus-selskapet.

Straffen er av en dimensjon som gir ytterligere forverring av den spente situasjonen i verdenshandelen. USA har krevd å få ilegge import fra EU 100 prosent straffetoll på eksport verdt inntil 11,2 milliarder dollar. Avgjørelsen endte med 7.496,6 millioner – altså nær sju og en halv milliarder – årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer samtidig som USA i disse dager saboterer oppnevning av nye dommere til WTOs tvisteløsningsorgan, som derfor har store problemer med å fungere.

Kan bli kjempesmell for EU-eksport

ABC Nyheter har blitt kjent med avgjørelsen mot EU, mens størrelsen på straffetollen USA får lov å ilegge EU-varer som vin, ost, fly og annet, blir klar onsdag ettermiddag.

Appellorganet slår særlig ned på at EU opprettholdt sine ulovlige subsidier også etter 1. desember 2011, fristen EU fikk i den opprinnelige avgjørelsen i WTO for å avslutte ulovlighetene.

Straffetollen er i WTO-systemet ment å oppveie tapet den amerikanske flyfabrikken Boeing har hatt i konkurransen på verdensmarkedet mot Airbus, av at Airbus fikk lån til lavere rente enn markedsrente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens handelssjef (United States Trade Representative, USTR) offentliggjorde allerede i april en lang liste over hvilke EU-varer han kan tenke seg å ilegge straffetoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er alt fra helikoptre til youghurt, ost, vin, frukt, oliven og tepper og tekstiler.

Stillingskrig i år etter år

USA reiste saken mot subsidier til Airbus 6. oktober 2004. Da ba de om konsultasjoner med EU i WTO angående påstander om brudd på WTOs subsidieregler.

30. juni 2010 avga et såkalt panel i WTO sin avgjørelse i USAs favør, noe EU anket.

18. mai 2011 opprettholdt WTOs appellorgan panelets beslutning om at subsidier til Airbus bryter med artikkel 5c i WTOs subsidieavtale SCM.

De har skapt alvorlige inngrep i interessene til EU ved å bremse eksport av Boeing-fly til Australia, EU, Kina og Korea.

1. desember 2011 informerer EU WTOs tvisteløsningsorgan om at de har innrettet seg etter dommen.

9. desember 2011 reiser USA sak med påstand om at EU slett ikke har innrettet seg etter WTOs subsidieforbud. EU reiser motkrav om at USA ikke skal få iverksette straffetoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

22. september 2016 fastslår et nytt panel at EU ikke har innrettet seg etter WTOs regler i Airbus-saken.

13. oktober 2016 anker EU denne panelavgjørelsen.

15. mai 2018 avviser WTOs appellorgan EUs anke og slår fast at subsidiene til Airbus har gitt alvorlige tap for konkurrenten Boeing. Dette følges opp med ulike midler fra de to stridende partene.

27. august 2018 går WTO med på et ønske fra EU om å opprette nok et voldgiftsorgan for å vurdere om EU har oppfylt sine forpliktelser. Det kom altså med sin avgjørelse 2. oktober 2019.

Som om ikke dette er nok: Fra før har EU fått gjennomslag i WTO for at USA ga Boeing ulovlige subsidier - i rekka av konflikter i flyfabrikkbransjen.

Les WTOs avgjørelse her