EU advarer om at britenes brexit-kurs svekker muligheten for handelsavtale

EU-parlamentets brexit-sjef Guy Verhofstadt i Brussel onsdag. Han advarer britene om å senke kravene til arbeidsforhold, miljø og skatt, og sier EU vil begrense britenes tilgang til det indre markedet hvis partene ikke kan konkurrere på like fot. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
EU-parlamentets brexit-sjef Guy Verhofstadt i Brussel onsdag. Han advarer britene om å senke kravene til arbeidsforhold, miljø og skatt, og sier EU vil begrense britenes tilgang til det indre markedet hvis partene ikke kan konkurrere på like fot. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU-parlamentets brexit-sjef advarer Storbritannia mot å gå bort fra EUs standarder for arbeidsforhold, miljø og skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er ikke dumme. Vi kommer ikke til å ta livet av våre selskaper ved å si «OK, dere kan få tollfri tilgang til vårt marked med varene deres, men dere trenger ikke følge våre standarder», sier Guy Verhofstadt, som er EU-parlamentets brexit-koordinator.

Han sier at endringer Boris Johnsons regjering har foreslått i den politiske erklæringen om det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia er problematiske.

EU var fornøyd med erklæringen Unionen og Theresa Mays regjering ble enige om, men Verhofstadt mener samtalene som pågår nå, går i feil retning. Han mener britene ikke ønsker konkurranse på like fot ved å holde seg til EUs standarder, men heller vil senke kravene til arbeidsforhold, miljøtiltak og skatt.

– Jo mer Storbritannia vil fravike standardene i det framtidige forholdet, desto mindre tilgang vil de naturligvis få til det indre markedet, sier Verhofstadt.

Frihandelsavtalen Storbritannia ønsker seg med EU, vil som et resultat bli langt mindre omfattende, konstaterer han.

– Dette er ikke et spørsmål om forhandlingstaktikk fra EU. Dette er en logisk konsekvens at vi må beskytte det indre markedet.

Personvernpolicy