Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene

Thomas Cook, som eier norske Ving, opplyser at en avtale for rekapitalisering av selskapet har brutt sammen, og dermed er selskapet teknisk sett konkurs. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix
Thomas Cook, som eier norske Ving, opplyser at en avtale for rekapitalisering av selskapet har brutt sammen, og dermed er selskapet teknisk sett konkurs. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apollo, TUI og andre konkurrenter fikk en gavepakke i fanget da Thomas Cook gikk konkurs, sier professor i reiselivsmarkedsføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst vil det ha en kortsiktig positiv effekt. De to andre store aktørene, TUI og Apollo, vil på kort sikt få flere bookinger og kunne ta en høyere pris, sier Kåre Sandvik, som er professor i reiselivsmarkedsføring ved universitetet i Sørøst-Norge, til NTB.

Ifølge Sandvik har den tyske turoperatøren TUI, norske Apollo, og norske Ving hatt vekst de siste årene og har god lønnsomhet. Det er ikke Ving Norges feil at det britiske morselskapet går konkurs, forteller han.

– Vanstyrt over tid

– Konkursen kom rett og slett fordi Thomas Cook har blitt vanstyrt over tid og har kommet altfor sent i gang med redningsaksjonen, i tillegg til uflaks med brexit, som har gjort at partnere har skygget banen, sier Sandvik.

Ledelsen i Ving Norge, som er heleid av Thomas Cook, satt mandag kveld fortsatt i det de selv omtaler som «intense møter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hvor lenge disse varer, men når de er ferdige, vil vi kunne ha en uttalelse om hva som skjer med Ving framover. Det vil da også forhåpentligvis bli en pressekonferanse, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge til NTB like etter klokka 17.

Sandvik forventer at Ving blir solgt videre, noe han mener vil føre til en mer solid charterindustri.

– Problemstillingen i Thomas Cook er at de har hatt variabel lønnsomhet internt i konsernet. Når man får en konkurs, vil de levedyktige delene av selskapet leve videre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Thomas Cook fikk bud på Ving før sommeren

Dette har reisende krav på etter Thomas Cook-konkursen:

* Turister som er strandet som følge av konkursen, og som reiser med Ving, har krav på mat og nødvendig overnatting.

* Man har rett til å få penger tilbake for planlagte reiser dersom turen blir innstilt.

* Alle som er på chartertur eller en sammensatt reise med Ving, er sikret av Reisegarantifondet dersom også Ving Norge går over ende. Dette gjelder imidlertid ikke om man bare har bestilt flyreise gjennom Ving eller Thomas Cook.

* Reisende som kun har bestilt flybillett direkte gjennom Thomas Cook, må selv ordne hjemreise. Om betaling av turen er gjort med kredittkort, har man rett til å få billetten refundert fra kredittkortselskapet. Om det er brukt betalingskort som VISA eller MasterCard, må man kontakte banken.

* Ving har ikke ansvar for forhold som er utenfor selskapets kontroll. Trolig har man derfor ikke rett på erstatning ut over pengene for reisen.

(Kilde: Forbrukerrådet, Reisegarantifondet)

9.101 nordmenn på tur

Ving Norge opplyser til NTB at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise, og 546 som har reist med rutefly.

Ifølge nyhetsbyrået AP er rundt 50.000 Thomas Cook-kunder strandet i Hellas, opptil 30.000 står fast på Kanariøyene i Spania, mens 21.000 er på ferietur i Tyrkia og 15.000 på Kypros.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er 34.460 personer fra hele Norden på reise med selskaper eid av Thomas Cook.

Sandvik advarer mot kaos på europeiske flyplasser da logistikken natt til mandag brøt sammen.

– Det er klart at blir ganske store operasjoner for å få fraktet folk hjem. Det er snakk om mange personer. Det blir spennende å se hvordan dette skal løses rent praktisk, sier Sandvik.

Les også:

Ving advarer kunder mot svindelforsøk

Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt

Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs – men dette kan du gjøre