Bransjeekspert om Thomas Cook-konkurs: – Det kan bli kaos

VIDEO: Dette kan du gjøre om du er rammet av konkursen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svensk flybransjeekspert advarer mot kaos på de store flyplassene i Europa etter at reiseselskapet Thomas Cook gikk konkurs natt til mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ving Norge er datterselskap av Thomas Cook. Det norske selskapet har i dag opplyst at de jobber iherdig med å finne en løsning for selskapet, og for de 9.000 nordmennene som for tiden er på reise med Ving.

Flybransjeekspert Jan Ohlsson advarer mot å gi kundene falske forhåpninger, skriver svenske Aftonbladet.

– Thomas Cook leaser store deler av sine fly. Ettersom eierne ikke får betalt, kommer de til å hente hjem flyene sine så raskt de kan. Mange reisende vil bli rammet av dette – det kan bli kaos på de store flyplassene i Europa, sier han til avisa.

Mandag formiddag var det flere krisemøter i Ving Norge. Selskapet inviterte først til en pressekonferanse klokka 12, men pressekonferansen ble utsatt ble kort tid etter.

Ifølge nyhetsbyrået AP er rundt 50.000 Thomas Cook-kunder strandet i Hellas, opptil 30.000 står fast på Kanariøyene i Spania, mens 21.000 er på ferietur i Tyrkia og 15.000 på Kypros.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er 34.460 personer fra hele Norden på reise med selskaper eid av Thomas Cook.

Ving skriver på sine nettsider at de i løpet av mandagen forventer å ha mer informasjon om hva som skjer videre og understreker at alle pakkereiser som er bestilt av Ving, er sikret av reisegarantifondet.

Dette har reisende krav på etter Thomas Cook-konkursen:

* Turister som er strandet som følge av konkursen, og som reiser med Ving, har krav på mat og nødvendig overnatting.

* Man har rett til å få penger tilbake for planlagte reiser dersom turen blir innstilt.

* Alle som er på chartertur eller en sammensatt reise med Ving, er sikret av Reisegarantifondet dersom også Ving Norge går over ende. Dette gjelder imidlertid ikke om man bare har bestilt flyreise gjennom Ving eller Thomas Cook.

* Reisende som kun har bestilt flybillett direkte gjennom Thomas Cook, må selv ordne hjemreise. Om betaling av turen er gjort med kredittkort, har man rett til å få billetten refundert fra kredittkortselskapet. Om det er brukt betalingskort som VISA eller MasterCard, må man kontakte banken.

* Ving har ikke ansvar for forhold som er utenfor selskapets kontroll. Trolig har man derfor ikke rett på erstatning ut over pengene for reisen.

(Kilde: Forbrukerrådet, Reisegarantifondet)

Les også:

Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs

Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs

Thomas Cook fikk bud på Ving før sommeren