Alt om valget
Følg valget:

Disse betaler for Oslo-valgkampen

Fagforbundets Mette Nord, finansmann Christen Sveaas og eiendomsmagnat Christian Ringnes er de tre største bidragsyterne til årets valgkamp. Foto: MIMSY MØLLER / LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX / WANDA NATHALIE NORDSTRØM
Fagforbundets Mette Nord, finansmann Christen Sveaas og eiendomsmagnat Christian Ringnes er de tre største bidragsyterne til årets valgkamp. Foto: MIMSY MØLLER / LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX / WANDA NATHALIE NORDSTRØM

Fagforeninger, investorer og politikere dominerer lista over valgkampbidragene til Oslopartiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en drøy uke skal Osloborgerne gå til stemmeurnene og velge hvem som skal styre byen de neste fire årene.

For å nå ut til flest mulig velgere er partiene helt avhengige av penger, slik at de kan kjøpe reklame, reise rundt og til valgkampmateriell.

Alle valgkampbidrag må rapporteres inn, og offentliggjøres gjennom nettstedet partifinansiering.no

Mest fra Ringnes

Det aller største bidraget i Oslo i årets valgkamp er fra Oslos eiendomskonge Christian Ringnes. Gjennom sitt selskap Eiendomsspar gir Ringnes 995.000 kroner til Oslo Høyre.

Da pengene fra Ringnes havnet på bok hos Høyre tidligere i år sa investoren til avisa Dagens Næringsliv at det var flere saker som motiverte han til å gi penger til partiet.

– Jeg mener Høyres program er bedre hva gjelder blant annet skole, eldreomsorg og eiendomsskatt og registrerer at for å veie opp mot den store støtten som Ap får fra LO, må de private bidra om ikke de økonomiske musklene skal bli helt skjevfordelt, sa Ringnes til avisen.

Ringnes gir i tillegg til dette 200.000 kroner til partiet Venstre.

Les også: NRK avviser «drittpakke» mot Støre

Fagforeninger

På andreplass på lista finner vi Fagforbundet med et valgkampbidrag på 478.945 kroner til Arbeiderpartiet i Oslo.

I tillegg til dette gir Fagforbundet 2.650.000 kroner til Sosialistisk Venstreparti, 2.250.000 kroner til Senterpartiet og en ekstra million til Arbeiderpartiet, men dette er til partiet sentralt, ikke til Oslopartiet spesifikt.

Finansman Christen Sveaas har i en årrekke bidratt med penger i valgkampkassa til partiet Venstre. I år er han den 3. mest generøse giveren og gir partiet 400.000 kroner.

Venstre får også penger fra eiendomsinvestor Hans Kristian Voldstad, som gir 300.000 kroner til partiet.

Les også: Spinnville jobbtilstander i sommer-Oslo

Politikere som gir

På lista over valgkampbidrag til partiene finner vi også mange politikere som bidrar til valgkampen til sitt eget parti.

Aller mest av politikerne gir MDGs listetopp Lan Marie Berg, som bidrar med 108.000 kroner til MDGs partikasse.

Ordfører Marianne Borgen gir 88.000 til SVs valgkamp, og skolebyråd Inga Marte Thordkildsen gir 71.680 til eget parti. SV har lenge operert med såkalt partiskatt, der partiets politikere gir en del av lønna si til partiet.

Også profiler som Raymond Johansen, Hallstein Bjercke og Ola Elvestuen bidrar med mynt i egen partikasse.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy