Godt arbeidsmiljø viktig for å holde eldre lenger i jobb

Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han.
Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han. Foto: Privat

Et godt arbeidsmiljø får flere eldre til å jobbe lenger, viser forskning. – Det gir dårlig signaleffekt at Telenor pøser ut millioner for å få eldre ansatte til å slutte, mener Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk.

Velferdsstaten er avhengig av at flere står lenger i arbeid. Pensjonsreformen har ført til at vi må jobbe lenger for å få samme pensjon som før.

Men hva skal til for at flere eldre vil jobbe lenger? Er det politikerne eller arbeidslivet som må legge til rette for at folk kan fortsette å jobbe til de er 70 år?

Det ble debattert under Arendalsuka i regi av pensjonsselskapet KLP.

Slutter tidligere enn vi ønsker

Når arbeidstakere blir spurt om hvor lenge de vil jobbe, svarer de at de ønsker å gå av med pensjon først når de er 66 år, i gjennomsnitt.

En av tre ønsker å jobbe helt til de er 70 år, viser Norsk seniorpolitisk barometer.

Men når det kommer til stykket, faller yrkesdeltakelsen etter fylte 60 år.

Blant 63-åringer er det bare halvparten av oss som jobber.

– Det ser ut som det er gøy å jobbe frem til vi er 62-63 år. Da er det noe som skjer, sa Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.

Les også : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Et potensial vi ikke har tatt ut

Pensjonsreformen stimulerer til å arbeide lenger, men det er ikke nok.

Østerud mener eldre arbeidstakeres intensjon om å jobbe lenger enn de faktisk gjør, er et potensial vi som samfunn ikke har tatt ut.

Blant 65-åringer jobber nå bare fire av ti. Og bare en av ti 70-åringer jobber.

Dette er en mye lavere andel enn de som oppga at de ønsker å jobbe. Så hvordan kan vi få 70-åringer til å trives på jobben?

Trappet ned

Erik Sjetnan jobbet som ingeniør i Oslo frem til han var 75 i fjor sommer. forskning.no spurte hva som var trylleformelen for at han ville jobbe så lenge, i hele 48 år.

– Det viktigste var at arbeidstiden ble mer tilpasset meg og mine behov. Jeg trappet ned etter hvert, og tok mandag og fredag fri slik at jeg fikk forlenget weekendene. Dermed fikk jeg en gradvis overgang til pensjonisttilværelsen. Dessuten fikk jeg slippe noe av ansvaret, og konsentrert meg om områder som jeg hadde best kompetanse på, forteller han.

Før han sluttet fikk også videreført sin kompetanse til den yngre garde i Uniconsult Fredriksen AS, forteller Sjetnan fra sin pensjonisttilværelse.

Les også : Tyskland har fått eldre til å jobbe mye mer

En av tre sykmeldte oppgir dårlig arbeidsmiljø

Pål Molander, direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), oppsummerte i korte trekk forskningen som er gjort på området.

– Det er en del mekanismer som styrer når folk velger å gå av, og de varierer med bransje og yrker. Holdninger, sosial arv og miljø er veldig vanskelig å gjøre noe med, særlig når det er geografisk smittsomt, sa Molander.

Å gjøre noe med driverne for sykefravær, er derimot en lavthengende frukt for å få folk til å stå lengre i arbeid, ifølge ham.

– Sykefravær er alvorlig, fordi det er porten til uførhet. Er man sykmeldt mer enn et halvt år, øker risikoen for uførhet, sa han.

Hele 35 prosent av de langtidssykmeldte oppgir at arbeidsforholdene er en viktig grunn til sykefravær. Noe av dette kan være at den sykmeldte skylder på forhold utenfor seg selv - såkalt attribusjon - men likevel er arbeidsmiljøet viktig.

– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no
– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no

Handler ikke om kos og kake

Arbeidsmiljøet er den avgjørende faktoren for å holde folk i arbeid. Å ha et godt arbeidsmiljø er det aller enkleste tiltaket for å holde folk på jobb lenge.

– Å sørge for godt arbeidsmiljø er lovpålagt i arbeidsmiljøloven, og det er bra for lønnsomheten, sa Molander.

Et godt arbeidsmiljø handler ikke om kos og kake. Men om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidsdagen, sa han.

Eldre arbeidstakere ønsker - som de unge - å bli sett, få anerkjennelse og oppleve mestring. De har også lyst på påfyll av kompetanse.

Arbeidslivet i dag er preget av stadig omstilling. Undersøkelser viser at ledere helst vil involvere de unge i omstillingsprosesser.

– Det er viktig å inkludere også de eldre arbeidstakerne i slike prosesser, sa Molander.

Mange mener arbeidsmiljøet handler om ledelse, men det er bare en del av det, påpekte han.

– Arbeidstakere selv har plikt til å medvirke til et godt arbeidsmiljø.

Ikke mindre produktive

Riktignok viser forskning at motorikken og reaksjonsevnen blir dårligere med alderen. Samtidig har eldre mye oppsamlet kompetanse og kunnskap.

– Det er mye forskning som viser at eldre ikke er mindre produktive enn andre, understreket Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Eldre må også få mulighet til å bygge kompetanse, og det må være forpliktende for arbeidsgivere å tilby dette, mente hun.

Norsk forskning viser at færre eldre deltar på kurs og etterutdanning på jobb.

Les mer om årsakene i denne saken : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Er ikke en byrde

Lønnstilskudd gis idag til bedrifter som tar inn ansatte med redusert arbeidsevne.

– Kan lønnstilskudd være en løsning for å beholde eldre i jobb, ved at arbeidsgiver får tilskudd fra staten for eldre ansatte?, spurte moderator Svein Tore Bergestuen.

– Absolutt ikke. Det legger som premiss at de har lavere produktivitet. Eldre ansatte er ikke en byrde, mente Østerud.

Ungdomspolitikere fra AUF og Unge Høyre var også med i debatten. De var enige i at lønnstilskudd ikke er veien å gå.

Vil fjerne særaldersgrenser

– Men det offentlige kan gå foran som et godt eksempel og fjerne særaldersgrenser for visse yrkesgrupper, som politiet, sa Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre.

Det er ingenting i veien for at en 58-årig polititjenestemann kan gjøre andre oppgaver, som å etterforske i stedet for å patruljere på gaten, mente han.

Sluttpakker i forbindelse med nedbemanningsprosesser fikk også gjennomgå i debatten.

Les også : Slik kan du få en yngre hjerne

Statlige selskaper bør ikke kjøpe ut eldre

– Dessverre er det slik at selskaper som Telenor, gjør alt de kan for at ansatte rundt 60 år skal slutte. Senest i sommer tilbød de sluttpakker for millioner til ansatte over 58 år, sa Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Hun mener delvis statseide bedrifter som Telenor bør slutte med denne formen for nedbemanning, fordi det gir en dårlig signaleffekt om eldre arbeidstakere.

– Tidligere har vi sett det samme i Equinor og DNB. Det gir inntrykk av at ansatte over en viss alder ikke er noe verdt lenger, og det må de slutte med, sa Østerud.

Flere med i fagforeninger

Ifølge Pål Molander er Norge verdensledende på godt arbeidsmiljø. I den nye IA-avtalen er det bevilget ekstra penger til forskning på hvordan arbeidsmiljøet kan gjøres enda bedre, for å hindre at folk faller ut av arbeidslivet.

– Men arbeidsmiljøet kan ikke reguleres helt konkret, mente Molander.

– Veldig mye av dette kan man gjøre noe med ved å øke organisasjonsgraden blant arbeidstakere og -givere, mente Ina Rangønes Libak, leder i AUF.

Fagforeningen kan dermed kreve kompetansepåfyll for eldre og sørge for andre tiltak som kan holde de eldre i arbeid lenger, ut fra ønskene på hver enkelt arbeidsplass.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 Oljeprisen stiger 12 prosent etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08 24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige
Siste nytt
00:34VerdenOljeprisen stiger 12 prosent etter angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver00:08Norge24 evakuert så langt etter uværet i Olden23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige
Populært