Godt arbeidsmiljø viktig for å holde eldre lenger i jobb

Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han.
Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han. Foto: Privat

Et godt arbeidsmiljø får flere eldre til å jobbe lenger, viser forskning. – Det gir dårlig signaleffekt at Telenor pøser ut millioner for å få eldre ansatte til å slutte, mener Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk.

Velferdsstaten er avhengig av at flere står lenger i arbeid. Pensjonsreformen har ført til at vi må jobbe lenger for å få samme pensjon som før.

Men hva skal til for at flere eldre vil jobbe lenger? Er det politikerne eller arbeidslivet som må legge til rette for at folk kan fortsette å jobbe til de er 70 år?

Det ble debattert under Arendalsuka i regi av pensjonsselskapet KLP.

Slutter tidligere enn vi ønsker

Når arbeidstakere blir spurt om hvor lenge de vil jobbe, svarer de at de ønsker å gå av med pensjon først når de er 66 år, i gjennomsnitt.

En av tre ønsker å jobbe helt til de er 70 år, viser Norsk seniorpolitisk barometer.

Men når det kommer til stykket, faller yrkesdeltakelsen etter fylte 60 år.

Blant 63-åringer er det bare halvparten av oss som jobber.

– Det ser ut som det er gøy å jobbe frem til vi er 62-63 år. Da er det noe som skjer, sa Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.

Les også : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Et potensial vi ikke har tatt ut

Pensjonsreformen stimulerer til å arbeide lenger, men det er ikke nok.

Østerud mener eldre arbeidstakeres intensjon om å jobbe lenger enn de faktisk gjør, er et potensial vi som samfunn ikke har tatt ut.

Blant 65-åringer jobber nå bare fire av ti. Og bare en av ti 70-åringer jobber.

Dette er en mye lavere andel enn de som oppga at de ønsker å jobbe. Så hvordan kan vi få 70-åringer til å trives på jobben?

Trappet ned

Erik Sjetnan jobbet som ingeniør i Oslo frem til han var 75 i fjor sommer. forskning.no spurte hva som var trylleformelen for at han ville jobbe så lenge, i hele 48 år.

– Det viktigste var at arbeidstiden ble mer tilpasset meg og mine behov. Jeg trappet ned etter hvert, og tok mandag og fredag fri slik at jeg fikk forlenget weekendene. Dermed fikk jeg en gradvis overgang til pensjonisttilværelsen. Dessuten fikk jeg slippe noe av ansvaret, og konsentrert meg om områder som jeg hadde best kompetanse på, forteller han.

Før han sluttet fikk også videreført sin kompetanse til den yngre garde i Uniconsult Fredriksen AS, forteller Sjetnan fra sin pensjonisttilværelse.

Les også : Tyskland har fått eldre til å jobbe mye mer

En av tre sykmeldte oppgir dårlig arbeidsmiljø

Pål Molander, direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), oppsummerte i korte trekk forskningen som er gjort på området.

– Det er en del mekanismer som styrer når folk velger å gå av, og de varierer med bransje og yrker. Holdninger, sosial arv og miljø er veldig vanskelig å gjøre noe med, særlig når det er geografisk smittsomt, sa Molander.

Å gjøre noe med driverne for sykefravær, er derimot en lavthengende frukt for å få folk til å stå lengre i arbeid, ifølge ham.

– Sykefravær er alvorlig, fordi det er porten til uførhet. Er man sykmeldt mer enn et halvt år, øker risikoen for uførhet, sa han.

Hele 35 prosent av de langtidssykmeldte oppgir at arbeidsforholdene er en viktig grunn til sykefravær. Noe av dette kan være at den sykmeldte skylder på forhold utenfor seg selv - såkalt attribusjon - men likevel er arbeidsmiljøet viktig.

– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no
– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no

Handler ikke om kos og kake

Arbeidsmiljøet er den avgjørende faktoren for å holde folk i arbeid. Å ha et godt arbeidsmiljø er det aller enkleste tiltaket for å holde folk på jobb lenge.

– Å sørge for godt arbeidsmiljø er lovpålagt i arbeidsmiljøloven, og det er bra for lønnsomheten, sa Molander.

Et godt arbeidsmiljø handler ikke om kos og kake. Men om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidsdagen, sa han.

Eldre arbeidstakere ønsker - som de unge - å bli sett, få anerkjennelse og oppleve mestring. De har også lyst på påfyll av kompetanse.

Arbeidslivet i dag er preget av stadig omstilling. Undersøkelser viser at ledere helst vil involvere de unge i omstillingsprosesser.

– Det er viktig å inkludere også de eldre arbeidstakerne i slike prosesser, sa Molander.

Mange mener arbeidsmiljøet handler om ledelse, men det er bare en del av det, påpekte han.

– Arbeidstakere selv har plikt til å medvirke til et godt arbeidsmiljø.

Ikke mindre produktive

Riktignok viser forskning at motorikken og reaksjonsevnen blir dårligere med alderen. Samtidig har eldre mye oppsamlet kompetanse og kunnskap.

– Det er mye forskning som viser at eldre ikke er mindre produktive enn andre, understreket Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Eldre må også få mulighet til å bygge kompetanse, og det må være forpliktende for arbeidsgivere å tilby dette, mente hun.

Norsk forskning viser at færre eldre deltar på kurs og etterutdanning på jobb.

Les mer om årsakene i denne saken : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Er ikke en byrde

Lønnstilskudd gis idag til bedrifter som tar inn ansatte med redusert arbeidsevne.

– Kan lønnstilskudd være en løsning for å beholde eldre i jobb, ved at arbeidsgiver får tilskudd fra staten for eldre ansatte?, spurte moderator Svein Tore Bergestuen.

– Absolutt ikke. Det legger som premiss at de har lavere produktivitet. Eldre ansatte er ikke en byrde, mente Østerud.

Ungdomspolitikere fra AUF og Unge Høyre var også med i debatten. De var enige i at lønnstilskudd ikke er veien å gå.

Vil fjerne særaldersgrenser

– Men det offentlige kan gå foran som et godt eksempel og fjerne særaldersgrenser for visse yrkesgrupper, som politiet, sa Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre.

Det er ingenting i veien for at en 58-årig polititjenestemann kan gjøre andre oppgaver, som å etterforske i stedet for å patruljere på gaten, mente han.

Sluttpakker i forbindelse med nedbemanningsprosesser fikk også gjennomgå i debatten.

Les også : Slik kan du få en yngre hjerne

Statlige selskaper bør ikke kjøpe ut eldre

– Dessverre er det slik at selskaper som Telenor, gjør alt de kan for at ansatte rundt 60 år skal slutte. Senest i sommer tilbød de sluttpakker for millioner til ansatte over 58 år, sa Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Hun mener delvis statseide bedrifter som Telenor bør slutte med denne formen for nedbemanning, fordi det gir en dårlig signaleffekt om eldre arbeidstakere.

– Tidligere har vi sett det samme i Equinor og DNB. Det gir inntrykk av at ansatte over en viss alder ikke er noe verdt lenger, og det må de slutte med, sa Østerud.

Flere med i fagforeninger

Ifølge Pål Molander er Norge verdensledende på godt arbeidsmiljø. I den nye IA-avtalen er det bevilget ekstra penger til forskning på hvordan arbeidsmiljøet kan gjøres enda bedre, for å hindre at folk faller ut av arbeidslivet.

– Men arbeidsmiljøet kan ikke reguleres helt konkret, mente Molander.

– Veldig mye av dette kan man gjøre noe med ved å øke organisasjonsgraden blant arbeidstakere og -givere, mente Ina Rangønes Libak, leder i AUF.

Fagforeningen kan dermed kreve kompetansepåfyll for eldre og sørge for andre tiltak som kan holde de eldre i arbeid lenger, ut fra ønskene på hver enkelt arbeidsplass.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor
Siste nytt
11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor
Populært