Godt arbeidsmiljø viktig for å holde eldre lenger i jobb

Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han.
Erik Sjetnan fra Oslo jobbet som ingeniør helt frem til han ble 75. - Den viktigste tilpasningen for å jobbe lenger, var å få jobbe redusert de siste årene slik at jeg kunne forlenge helgene, sier han. Foto: Privat

Et godt arbeidsmiljø får flere eldre til å jobbe lenger, viser forskning. – Det gir dårlig signaleffekt at Telenor pøser ut millioner for å få eldre ansatte til å slutte, mener Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk.

Velferdsstaten er avhengig av at flere står lenger i arbeid. Pensjonsreformen har ført til at vi må jobbe lenger for å få samme pensjon som før.

Men hva skal til for at flere eldre vil jobbe lenger? Er det politikerne eller arbeidslivet som må legge til rette for at folk kan fortsette å jobbe til de er 70 år?

Det ble debattert under Arendalsuka i regi av pensjonsselskapet KLP.

Slutter tidligere enn vi ønsker

Når arbeidstakere blir spurt om hvor lenge de vil jobbe, svarer de at de ønsker å gå av med pensjon først når de er 66 år, i gjennomsnitt.

En av tre ønsker å jobbe helt til de er 70 år, viser Norsk seniorpolitisk barometer.

Men når det kommer til stykket, faller yrkesdeltakelsen etter fylte 60 år.

Blant 63-åringer er det bare halvparten av oss som jobber.

– Det ser ut som det er gøy å jobbe frem til vi er 62-63 år. Da er det noe som skjer, sa Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.

Les også : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Et potensial vi ikke har tatt ut

Pensjonsreformen stimulerer til å arbeide lenger, men det er ikke nok.

Østerud mener eldre arbeidstakeres intensjon om å jobbe lenger enn de faktisk gjør, er et potensial vi som samfunn ikke har tatt ut.

Blant 65-åringer jobber nå bare fire av ti. Og bare en av ti 70-åringer jobber.

Dette er en mye lavere andel enn de som oppga at de ønsker å jobbe. Så hvordan kan vi få 70-åringer til å trives på jobben?

Trappet ned

Erik Sjetnan jobbet som ingeniør i Oslo frem til han var 75 i fjor sommer. forskning.no spurte hva som var trylleformelen for at han ville jobbe så lenge, i hele 48 år.

– Det viktigste var at arbeidstiden ble mer tilpasset meg og mine behov. Jeg trappet ned etter hvert, og tok mandag og fredag fri slik at jeg fikk forlenget weekendene. Dermed fikk jeg en gradvis overgang til pensjonisttilværelsen. Dessuten fikk jeg slippe noe av ansvaret, og konsentrert meg om områder som jeg hadde best kompetanse på, forteller han.

Før han sluttet fikk også videreført sin kompetanse til den yngre garde i Uniconsult Fredriksen AS, forteller Sjetnan fra sin pensjonisttilværelse.

Les også : Tyskland har fått eldre til å jobbe mye mer

En av tre sykmeldte oppgir dårlig arbeidsmiljø

Pål Molander, direktør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), oppsummerte i korte trekk forskningen som er gjort på området.

– Det er en del mekanismer som styrer når folk velger å gå av, og de varierer med bransje og yrker. Holdninger, sosial arv og miljø er veldig vanskelig å gjøre noe med, særlig når det er geografisk smittsomt, sa Molander.

Å gjøre noe med driverne for sykefravær, er derimot en lavthengende frukt for å få folk til å stå lengre i arbeid, ifølge ham.

– Sykefravær er alvorlig, fordi det er porten til uførhet. Er man sykmeldt mer enn et halvt år, øker risikoen for uførhet, sa han.

Hele 35 prosent av de langtidssykmeldte oppgir at arbeidsforholdene er en viktig grunn til sykefravær. Noe av dette kan være at den sykmeldte skylder på forhold utenfor seg selv - såkalt attribusjon - men likevel er arbeidsmiljøet viktig.

– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no
– Arbeidsmiljø er viktig for å få flere til å stå i arbeid lenge, men det kan ikke detaljreguleres. Det er en lederoppgave, men også ansatte har et ansvar, sa Pål Molander, direktør i STAMI (til venstre). Her med Ina Rangønes Libak, leder i AUF, Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre og Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk. Foto: Anne Lise Stranden, forskning.no

Handler ikke om kos og kake

Arbeidsmiljøet er den avgjørende faktoren for å holde folk i arbeid. Å ha et godt arbeidsmiljø er det aller enkleste tiltaket for å holde folk på jobb lenge.

– Å sørge for godt arbeidsmiljø er lovpålagt i arbeidsmiljøloven, og det er bra for lønnsomheten, sa Molander.

Et godt arbeidsmiljø handler ikke om kos og kake. Men om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidsdagen, sa han.

Eldre arbeidstakere ønsker - som de unge - å bli sett, få anerkjennelse og oppleve mestring. De har også lyst på påfyll av kompetanse.

Arbeidslivet i dag er preget av stadig omstilling. Undersøkelser viser at ledere helst vil involvere de unge i omstillingsprosesser.

– Det er viktig å inkludere også de eldre arbeidstakerne i slike prosesser, sa Molander.

Mange mener arbeidsmiljøet handler om ledelse, men det er bare en del av det, påpekte han.

– Arbeidstakere selv har plikt til å medvirke til et godt arbeidsmiljø.

Ikke mindre produktive

Riktignok viser forskning at motorikken og reaksjonsevnen blir dårligere med alderen. Samtidig har eldre mye oppsamlet kompetanse og kunnskap.

– Det er mye forskning som viser at eldre ikke er mindre produktive enn andre, understreket Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Eldre må også få mulighet til å bygge kompetanse, og det må være forpliktende for arbeidsgivere å tilby dette, mente hun.

Norsk forskning viser at færre eldre deltar på kurs og etterutdanning på jobb.

Les mer om årsakene i denne saken : Hvordan skal vi klare å bli gamle på jobben?

Er ikke en byrde

Lønnstilskudd gis idag til bedrifter som tar inn ansatte med redusert arbeidsevne.

– Kan lønnstilskudd være en løsning for å beholde eldre i jobb, ved at arbeidsgiver får tilskudd fra staten for eldre ansatte?, spurte moderator Svein Tore Bergestuen.

– Absolutt ikke. Det legger som premiss at de har lavere produktivitet. Eldre ansatte er ikke en byrde, mente Østerud.

Ungdomspolitikere fra AUF og Unge Høyre var også med i debatten. De var enige i at lønnstilskudd ikke er veien å gå.

Vil fjerne særaldersgrenser

– Men det offentlige kan gå foran som et godt eksempel og fjerne særaldersgrenser for visse yrkesgrupper, som politiet, sa Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre.

Det er ingenting i veien for at en 58-årig polititjenestemann kan gjøre andre oppgaver, som å etterforske i stedet for å patruljere på gaten, mente han.

Sluttpakker i forbindelse med nedbemanningsprosesser fikk også gjennomgå i debatten.

Les også : Slik kan du få en yngre hjerne

Statlige selskaper bør ikke kjøpe ut eldre

– Dessverre er det slik at selskaper som Telenor, gjør alt de kan for at ansatte rundt 60 år skal slutte. Senest i sommer tilbød de sluttpakker for millioner til ansatte over 58 år, sa Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Hun mener delvis statseide bedrifter som Telenor bør slutte med denne formen for nedbemanning, fordi det gir en dårlig signaleffekt om eldre arbeidstakere.

– Tidligere har vi sett det samme i Equinor og DNB. Det gir inntrykk av at ansatte over en viss alder ikke er noe verdt lenger, og det må de slutte med, sa Østerud.

Flere med i fagforeninger

Ifølge Pål Molander er Norge verdensledende på godt arbeidsmiljø. I den nye IA-avtalen er det bevilget ekstra penger til forskning på hvordan arbeidsmiljøet kan gjøres enda bedre, for å hindre at folk faller ut av arbeidslivet.

– Men arbeidsmiljøet kan ikke reguleres helt konkret, mente Molander.

– Veldig mye av dette kan man gjøre noe med ved å øke organisasjonsgraden blant arbeidstakere og -givere, mente Ina Rangønes Libak, leder i AUF.

Fagforeningen kan dermed kreve kompetansepåfyll for eldre og sørge for andre tiltak som kan holde de eldre i arbeid lenger, ut fra ønskene på hver enkelt arbeidsplass.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 To vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt
Siste nytt
11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenTo vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt
Populært