Alt om valget
Følg valget:

Gir opp millioner for ordførerdrøm

POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører.
POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du få noe gjort, stem på dem som har mest å gjøre. Gunnar Wilhelmsen, Fredrik A. Haaning og Olav Breivik ofrer livsverket for å bli ordfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om 143 dager skal en ordfører klippe snoren for en av landets mest spektakulære kommunesammenslåinger. Hele fem kommuner skal bli til én. Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad blir alle en del av nye Indre Østfold kommune fra 1. januar neste år. Nyskapningen har 45.000 innbyggere, 3.500 ansatte og et budsjett på 3,5 milliarder kroner.

Det er slett ikke noe stjernelag av økonomer som slår seg sammen. To av de fem kommunene har vært innom Robek-listen og generelt har kommunene høy gjeld. Hvem blir den heldige som skal stå i spissen for å spleise Østfolds forgjeldede småkommuner?

Les også: Rekordmange svenske bokser pantes i Norge

1,4 milliarder

Olav Breivik vil ha jobben. Han er Høyres ordførerkandidat. Men han er ganske mye annet også. Østfoldingen har bygget opp et konsern som består av eiendom og handelsbedrifter. Han står blant annet bak Sole Skog, en stor boligutbygging i Vestby som skal romme 1.400 boliger. Han eier kjeden Bilbutikk 1, Askim Mekaniske Verksted og mye annet. For litt siden solgte han tre Maxbo-butikker. Ferske tall fra Brønnøysund viser at omsetningen i Breivik Holding havnet på rett under 1,4 milliarder kroner i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultat før skatt var på 32 millioner kroner. Egenkapitalen er oppført til 177 millioner kroner, verdijustert er den selvsagt langt høyere. Han er også styreleder i Viken skog, også det en milliardbedrift med 9.500 andelseiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og forøvrig er han allerede ordfører i den lille kommunen Hobøl.

Les også: Nå er det slutt for "prinsesse Märtha Louise" i næringslivet

Sulten på egne penger

Breivik er ikke kjent for å ta bakveien, slik vi gjør når vi skal forsøke å finne gården hans i Hobøl. Langs en grusvei i avsidesland forsøker en traktor og en lastebil å passere hverandre. Det jobbes, selv om infrastrukturen er karrig. Ressursene er aldri ubegrensede.

NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Det lærte Breivik før de fleste andre. Faren eide gården han vokste opp på, men inntektene var knapt til å leve av. Unge Olav var sulten på å tjene egne penger. 12 år gammel fikk han sommerjobb med å snekre kasser. Han var den første i jobben som forsøkte å forhandle seg til en bedre pris på kassene. Arbeidslederen lo godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 år gammel syklet han over til nabogården og tilbød seg å forpakte jorda. «Får du lov av far din’a» spurte naboen og unge Olav fikk lov. Han var bare 21 år gammel da han tjente sin første million. En nyutviklet maskin for havreproduksjon ble satt i produksjon hos plogfabrikken Kverneland, en oppfinnelse som unge Olav sto bak. Pengene rullet inn.

Les også: Lakseplayboy tjente 2,6 milliarder

Avgjørende dag

Vi har funnet veien ut av skogen og det viser seg at Breivik ikke er en fan av grusveier. Alleen opp mot gården har mørk asfalt. Vel fremme finner vi tre velpleide hus, en stor låve, to katter og et rikelig utvalg av Volvo.

I Breiviks stue er det plass og rom for den gode samtalen, med en terrassedør som står åpen ut til den nyslåtte plenen. På bordet står krokan-is og kransekake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Og ifølge sikre kilder har også mange av aktørene i spillet rundt Norske Skog vært innom. Men om den saken sier han ikke et ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus blir han derimot ikke i valgkampen frem mot den store dagen, 9. september. Da skal det avgjøres hvem som får ordførerkjedet i Indre Østfold kommune.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, helt fra jeg ble leder i 4H og til jeg i voksen alder oppdaget at kommunen jeg bodde i ble gjort narr av fordi den ble så dårlig drevet. Hobøl var Robek-kommune, noe jeg ikke helt kunne skjønne, fordi skatteinngangen var god. Så derfor engasjerte jeg meg, forteller Breivik, som ble ordfører i 2015.

Les også: Odd Reitan gir bort to millioner kroner

Bli god på drift

Det hører med til historien at han også var ordfører i én periode tidligere, for 20 år siden.

Breivik mener han har mye å tilføre ledelsen av en kommune.

– Jeg mener at en kommune er en bedrift og bør drives deretter. Vi må bli god på drift og satse hardt på å få inn kompetente medarbeidere i nøkkelrollene. Det er en fordel å ha bakgrunn fra et marked når man skal gjøre dette. Vi regner med at vi kan drifte de fem kommunene med 200 millioner kroner lavere driftsutgifter. Da kan vi bruke 100 millioner kroner på å betale ned gjeld og 100 millioner til blant annet skole og eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik mener kommuner i Norge sårt trenger kompetanse på økonomi og det å skape arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alt for få mennesker fra næringslivet som deltar i politikken. Det taper innbyggerne på. I dag må også de som produserer tjenester lokalt forstå hva som skal til for å skape nye arbeidsplasser.

Les også: Har tapt 391 millioner kroner på tre år

– Ja-kommune

Breivik vil at kommunen bruker mindre tid på å gruble og gi avslag.

– Indre Østfold skal bli en ja-kommune. Vi skal være forutsigbare og ha kort saksbehandlingstid.

– Har du virkelig lyst til å gå løs på en kommunesammenslåing?

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig. Jeg er optimist og tror det går bra. Vi får mer robuste fagmiljøer. De ansatte er for dette, med noen få unntak.

– Ingenting kan gå galt?

– Det verste ville være om vi ikke når målene i reduksjon av driftskostander. Hvis vi ikke klarer det var det ikke vits å slå oss sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva med beskyldninger om rolleblanding og habilitet?

– Du må klare å stå i mot det. Jeg får selvsagt høre det fra Rødt og SV, at jeg bare er en kapitalist som er ute etter å mele min egen kake. Det er usakelig. Det finnes politikere som ønsker å opprettholde kunstige klasseskiller. Jeg vokste opp under trange kår.

Men Breivik opplever at bildet er nyansert.

– De fleste i administrasjonen ser på det som positivt at jeg kjenner næringslivet og vet hvordan arbeidsplasser blir til.

– Jeg opplever utrolig mange ansatte som virkelig vil gjøre en god jobb. Jeg får mye støtte fra ansatte, både fra næringslivet og i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nesten 300.000 nordmenn tror helsa gjør at de må jobbe mindre

Vil skape ting

Gulroten for Breivik er å gå inn i historien som mannen som ryddet opp i den fragmenterte kommunestrukturen i Østfold og lagde en slagkraftig storkommune. Uansett om han lykkes, har det en pris for verdiene. Den nye ordførerjobben er av et helt annet kaliber enn den forrige, så engasjementet i milliardkonsernet Breivik Holding må vike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste generasjon sitter i konsernledelsen. De vil fortsette Breivik Holding med stødig hånd. Men dersom far vinner valget vil de miste gründeren, ildsjelen og konsernsjefen. Han vil ikke tallfeste hvordan konsernet vil se annerledes ut, men innrømmer at veksten vil avta.

– Jeg har jo greid å skape ting hele veien. Jeg kunne aldri blitt ordfører i oppbyggingsfasen. De neste fire årene får jeg ikke tid til å tenke på forretninger. Så jeg taper mange millioner på å engasjere meg i politikken, det er klart.

Isen på bordet begynner å smelte, mens Breivik forteller om alle krumspringene han har gjort i business.

Les også: Økte bompengeinntektene med 18 millioner

Blink i øyet

Han vil slett ikke skjønnmale bildet av seg selv.

– Jeg har også gjort mye feil. Jeg dro til Russland for å satse på skog i 1990. Vi forvaltet et område som var større enn det samlede norske skogarealet. Men en dag ble vi stoppet. Guvernøren, dommeren, generalen og sjefen for det største skogkonglomeratet ville alle ta over prosjektet. Til sammen utgjorde de en mafia, hevder Breivik. Hendelsen ble til en NUPI-rapport og endret den norske offisielle næringspolitiske holdningen til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forretningsideen har alltid vært å plukke opp dårlig drevne bedrifter og snu dem. Askim Mekaniske Verksted hadde tapt penger i et tiår da han tok over. 15 ansatte ble til tre. Deretter ble det vekst. I dag er de 60 ansatte. Bilbutikk 1 besto av tre butikker i trøbbel da han tok over. I dag består kjeden av seks butikker i Østfold.

– Folk kjøper bil av meg, uansett politisk ståsted, blunker Breivik.

Saken ble først publiser i FInansavisen, lørdag 10. august