Gir opp millioner for ordførerdrøm

POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører.
POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Skal du få noe gjort, stem på dem som har mest å gjøre. Gunnar Wilhelmsen, Fredrik A. Haaning og Olav Breivik ofrer livsverket for å bli ordfører.

Om 143 dager skal en ordfører klippe snoren for en av landets mest spektakulære kommunesammenslåinger. Hele fem kommuner skal bli til én. Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad blir alle en del av nye Indre Østfold kommune fra 1. januar neste år. Nyskapningen har 45.000 innbyggere, 3.500 ansatte og et budsjett på 3,5 milliarder kroner.

Det er slett ikke noe stjernelag av økonomer som slår seg sammen. To av de fem kommunene har vært innom Robek-listen og generelt har kommunene høy gjeld. Hvem blir den heldige som skal stå i spissen for å spleise Østfolds forgjeldede småkommuner?

Les også: Rekordmange svenske bokser pantes i Norge

1,4 milliarder

Olav Breivik vil ha jobben. Han er Høyres ordførerkandidat. Men han er ganske mye annet også. Østfoldingen har bygget opp et konsern som består av eiendom og handelsbedrifter. Han står blant annet bak Sole Skog, en stor boligutbygging i Vestby som skal romme 1.400 boliger. Han eier kjeden Bilbutikk 1, Askim Mekaniske Verksted og mye annet. For litt siden solgte han tre Maxbo-butikker. Ferske tall fra Brønnøysund viser at omsetningen i Breivik Holding havnet på rett under 1,4 milliarder kroner i fjor.

Resultat før skatt var på 32 millioner kroner. Egenkapitalen er oppført til 177 millioner kroner, verdijustert er den selvsagt langt høyere. Han er også styreleder i Viken skog, også det en milliardbedrift med 9.500 andelseiere.

Og forøvrig er han allerede ordfører i den lille kommunen Hobøl.

Les også: Nå er det slutt for "prinsesse Märtha Louise" i næringslivet

Sulten på egne penger

Breivik er ikke kjent for å ta bakveien, slik vi gjør når vi skal forsøke å finne gården hans i Hobøl. Langs en grusvei i avsidesland forsøker en traktor og en lastebil å passere hverandre. Det jobbes, selv om infrastrukturen er karrig. Ressursene er aldri ubegrensede.

NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Det lærte Breivik før de fleste andre. Faren eide gården han vokste opp på, men inntektene var knapt til å leve av. Unge Olav var sulten på å tjene egne penger. 12 år gammel fikk han sommerjobb med å snekre kasser. Han var den første i jobben som forsøkte å forhandle seg til en bedre pris på kassene. Arbeidslederen lo godt.

16 år gammel syklet han over til nabogården og tilbød seg å forpakte jorda. «Får du lov av far din’a» spurte naboen og unge Olav fikk lov. Han var bare 21 år gammel da han tjente sin første million. En nyutviklet maskin for havreproduksjon ble satt i produksjon hos plogfabrikken Kverneland, en oppfinnelse som unge Olav sto bak. Pengene rullet inn.

Les også: Lakseplayboy tjente 2,6 milliarder

Avgjørende dag

Vi har funnet veien ut av skogen og det viser seg at Breivik ikke er en fan av grusveier. Alleen opp mot gården har mørk asfalt. Vel fremme finner vi tre velpleide hus, en stor låve, to katter og et rikelig utvalg av Volvo.

I Breiviks stue er det plass og rom for den gode samtalen, med en terrassedør som står åpen ut til den nyslåtte plenen. På bordet står krokan-is og kransekake.

Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Og ifølge sikre kilder har også mange av aktørene i spillet rundt Norske Skog vært innom. Men om den saken sier han ikke et ord.

Taus blir han derimot ikke i valgkampen frem mot den store dagen, 9. september. Da skal det avgjøres hvem som får ordførerkjedet i Indre Østfold kommune.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, helt fra jeg ble leder i 4H og til jeg i voksen alder oppdaget at kommunen jeg bodde i ble gjort narr av fordi den ble så dårlig drevet. Hobøl var Robek-kommune, noe jeg ikke helt kunne skjønne, fordi skatteinngangen var god. Så derfor engasjerte jeg meg, forteller Breivik, som ble ordfører i 2015.

Les også: Odd Reitan gir bort to millioner kroner

Bli god på drift

Det hører med til historien at han også var ordfører i én periode tidligere, for 20 år siden.

Breivik mener han har mye å tilføre ledelsen av en kommune.

– Jeg mener at en kommune er en bedrift og bør drives deretter. Vi må bli god på drift og satse hardt på å få inn kompetente medarbeidere i nøkkelrollene. Det er en fordel å ha bakgrunn fra et marked når man skal gjøre dette. Vi regner med at vi kan drifte de fem kommunene med 200 millioner kroner lavere driftsutgifter. Da kan vi bruke 100 millioner kroner på å betale ned gjeld og 100 millioner til blant annet skole og eldre.

Breivik mener kommuner i Norge sårt trenger kompetanse på økonomi og det å skape arbeidsplasser.

– Det er alt for få mennesker fra næringslivet som deltar i politikken. Det taper innbyggerne på. I dag må også de som produserer tjenester lokalt forstå hva som skal til for å skape nye arbeidsplasser.

Les også: Har tapt 391 millioner kroner på tre år

– Ja-kommune

Breivik vil at kommunen bruker mindre tid på å gruble og gi avslag.

– Indre Østfold skal bli en ja-kommune. Vi skal være forutsigbare og ha kort saksbehandlingstid.

– Har du virkelig lyst til å gå løs på en kommunesammenslåing?

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig. Jeg er optimist og tror det går bra. Vi får mer robuste fagmiljøer. De ansatte er for dette, med noen få unntak.

– Ingenting kan gå galt?

– Det verste ville være om vi ikke når målene i reduksjon av driftskostander. Hvis vi ikke klarer det var det ikke vits å slå oss sammen.

– Hva med beskyldninger om rolleblanding og habilitet?

– Du må klare å stå i mot det. Jeg får selvsagt høre det fra Rødt og SV, at jeg bare er en kapitalist som er ute etter å mele min egen kake. Det er usakelig. Det finnes politikere som ønsker å opprettholde kunstige klasseskiller. Jeg vokste opp under trange kår.

Men Breivik opplever at bildet er nyansert.

– De fleste i administrasjonen ser på det som positivt at jeg kjenner næringslivet og vet hvordan arbeidsplasser blir til.

– Jeg opplever utrolig mange ansatte som virkelig vil gjøre en god jobb. Jeg får mye støtte fra ansatte, både fra næringslivet og i kommunen.

Les også: Nesten 300.000 nordmenn tror helsa gjør at de må jobbe mindre

Vil skape ting

Gulroten for Breivik er å gå inn i historien som mannen som ryddet opp i den fragmenterte kommunestrukturen i Østfold og lagde en slagkraftig storkommune. Uansett om han lykkes, har det en pris for verdiene. Den nye ordførerjobben er av et helt annet kaliber enn den forrige, så engasjementet i milliardkonsernet Breivik Holding må vike.

Neste generasjon sitter i konsernledelsen. De vil fortsette Breivik Holding med stødig hånd. Men dersom far vinner valget vil de miste gründeren, ildsjelen og konsernsjefen. Han vil ikke tallfeste hvordan konsernet vil se annerledes ut, men innrømmer at veksten vil avta.

– Jeg har jo greid å skape ting hele veien. Jeg kunne aldri blitt ordfører i oppbyggingsfasen. De neste fire årene får jeg ikke tid til å tenke på forretninger. Så jeg taper mange millioner på å engasjere meg i politikken, det er klart.

Isen på bordet begynner å smelte, mens Breivik forteller om alle krumspringene han har gjort i business.

Les også: Økte bompengeinntektene med 18 millioner

Blink i øyet

Han vil slett ikke skjønnmale bildet av seg selv.

– Jeg har også gjort mye feil. Jeg dro til Russland for å satse på skog i 1990. Vi forvaltet et område som var større enn det samlede norske skogarealet. Men en dag ble vi stoppet. Guvernøren, dommeren, generalen og sjefen for det største skogkonglomeratet ville alle ta over prosjektet. Til sammen utgjorde de en mafia, hevder Breivik. Hendelsen ble til en NUPI-rapport og endret den norske offisielle næringspolitiske holdningen til Russland.

Forretningsideen har alltid vært å plukke opp dårlig drevne bedrifter og snu dem. Askim Mekaniske Verksted hadde tapt penger i et tiår da han tok over. 15 ansatte ble til tre. Deretter ble det vekst. I dag er de 60 ansatte. Bilbutikk 1 besto av tre butikker i trøbbel da han tok over. I dag består kjeden av seks butikker i Østfold.

– Folk kjøper bil av meg, uansett politisk ståsted, blunker Breivik.

Saken ble først publiser i FInansavisen, lørdag 10. august

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Siste nytt
23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Populært