Gir opp millioner for ordførerdrøm

POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører.
POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Skal du få noe gjort, stem på dem som har mest å gjøre. Gunnar Wilhelmsen, Fredrik A. Haaning og Olav Breivik ofrer livsverket for å bli ordfører.

Om 143 dager skal en ordfører klippe snoren for en av landets mest spektakulære kommunesammenslåinger. Hele fem kommuner skal bli til én. Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad blir alle en del av nye Indre Østfold kommune fra 1. januar neste år. Nyskapningen har 45.000 innbyggere, 3.500 ansatte og et budsjett på 3,5 milliarder kroner.

Det er slett ikke noe stjernelag av økonomer som slår seg sammen. To av de fem kommunene har vært innom Robek-listen og generelt har kommunene høy gjeld. Hvem blir den heldige som skal stå i spissen for å spleise Østfolds forgjeldede småkommuner?

Les også: Rekordmange svenske bokser pantes i Norge

1,4 milliarder

Olav Breivik vil ha jobben. Han er Høyres ordførerkandidat. Men han er ganske mye annet også. Østfoldingen har bygget opp et konsern som består av eiendom og handelsbedrifter. Han står blant annet bak Sole Skog, en stor boligutbygging i Vestby som skal romme 1.400 boliger. Han eier kjeden Bilbutikk 1, Askim Mekaniske Verksted og mye annet. For litt siden solgte han tre Maxbo-butikker. Ferske tall fra Brønnøysund viser at omsetningen i Breivik Holding havnet på rett under 1,4 milliarder kroner i fjor.

Resultat før skatt var på 32 millioner kroner. Egenkapitalen er oppført til 177 millioner kroner, verdijustert er den selvsagt langt høyere. Han er også styreleder i Viken skog, også det en milliardbedrift med 9.500 andelseiere.

Og forøvrig er han allerede ordfører i den lille kommunen Hobøl.

Les også: Nå er det slutt for "prinsesse Märtha Louise" i næringslivet

Sulten på egne penger

Breivik er ikke kjent for å ta bakveien, slik vi gjør når vi skal forsøke å finne gården hans i Hobøl. Langs en grusvei i avsidesland forsøker en traktor og en lastebil å passere hverandre. Det jobbes, selv om infrastrukturen er karrig. Ressursene er aldri ubegrensede.

NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Det lærte Breivik før de fleste andre. Faren eide gården han vokste opp på, men inntektene var knapt til å leve av. Unge Olav var sulten på å tjene egne penger. 12 år gammel fikk han sommerjobb med å snekre kasser. Han var den første i jobben som forsøkte å forhandle seg til en bedre pris på kassene. Arbeidslederen lo godt.

16 år gammel syklet han over til nabogården og tilbød seg å forpakte jorda. «Får du lov av far din’a» spurte naboen og unge Olav fikk lov. Han var bare 21 år gammel da han tjente sin første million. En nyutviklet maskin for havreproduksjon ble satt i produksjon hos plogfabrikken Kverneland, en oppfinnelse som unge Olav sto bak. Pengene rullet inn.

Les også: Lakseplayboy tjente 2,6 milliarder

Avgjørende dag

Vi har funnet veien ut av skogen og det viser seg at Breivik ikke er en fan av grusveier. Alleen opp mot gården har mørk asfalt. Vel fremme finner vi tre velpleide hus, en stor låve, to katter og et rikelig utvalg av Volvo.

I Breiviks stue er det plass og rom for den gode samtalen, med en terrassedør som står åpen ut til den nyslåtte plenen. På bordet står krokan-is og kransekake.

Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Og ifølge sikre kilder har også mange av aktørene i spillet rundt Norske Skog vært innom. Men om den saken sier han ikke et ord.

Taus blir han derimot ikke i valgkampen frem mot den store dagen, 9. september. Da skal det avgjøres hvem som får ordførerkjedet i Indre Østfold kommune.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, helt fra jeg ble leder i 4H og til jeg i voksen alder oppdaget at kommunen jeg bodde i ble gjort narr av fordi den ble så dårlig drevet. Hobøl var Robek-kommune, noe jeg ikke helt kunne skjønne, fordi skatteinngangen var god. Så derfor engasjerte jeg meg, forteller Breivik, som ble ordfører i 2015.

Les også: Odd Reitan gir bort to millioner kroner

Bli god på drift

Det hører med til historien at han også var ordfører i én periode tidligere, for 20 år siden.

Breivik mener han har mye å tilføre ledelsen av en kommune.

– Jeg mener at en kommune er en bedrift og bør drives deretter. Vi må bli god på drift og satse hardt på å få inn kompetente medarbeidere i nøkkelrollene. Det er en fordel å ha bakgrunn fra et marked når man skal gjøre dette. Vi regner med at vi kan drifte de fem kommunene med 200 millioner kroner lavere driftsutgifter. Da kan vi bruke 100 millioner kroner på å betale ned gjeld og 100 millioner til blant annet skole og eldre.

Breivik mener kommuner i Norge sårt trenger kompetanse på økonomi og det å skape arbeidsplasser.

– Det er alt for få mennesker fra næringslivet som deltar i politikken. Det taper innbyggerne på. I dag må også de som produserer tjenester lokalt forstå hva som skal til for å skape nye arbeidsplasser.

Les også: Har tapt 391 millioner kroner på tre år

– Ja-kommune

Breivik vil at kommunen bruker mindre tid på å gruble og gi avslag.

– Indre Østfold skal bli en ja-kommune. Vi skal være forutsigbare og ha kort saksbehandlingstid.

– Har du virkelig lyst til å gå løs på en kommunesammenslåing?

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig. Jeg er optimist og tror det går bra. Vi får mer robuste fagmiljøer. De ansatte er for dette, med noen få unntak.

– Ingenting kan gå galt?

– Det verste ville være om vi ikke når målene i reduksjon av driftskostander. Hvis vi ikke klarer det var det ikke vits å slå oss sammen.

– Hva med beskyldninger om rolleblanding og habilitet?

– Du må klare å stå i mot det. Jeg får selvsagt høre det fra Rødt og SV, at jeg bare er en kapitalist som er ute etter å mele min egen kake. Det er usakelig. Det finnes politikere som ønsker å opprettholde kunstige klasseskiller. Jeg vokste opp under trange kår.

Men Breivik opplever at bildet er nyansert.

– De fleste i administrasjonen ser på det som positivt at jeg kjenner næringslivet og vet hvordan arbeidsplasser blir til.

– Jeg opplever utrolig mange ansatte som virkelig vil gjøre en god jobb. Jeg får mye støtte fra ansatte, både fra næringslivet og i kommunen.

Les også: Nesten 300.000 nordmenn tror helsa gjør at de må jobbe mindre

Vil skape ting

Gulroten for Breivik er å gå inn i historien som mannen som ryddet opp i den fragmenterte kommunestrukturen i Østfold og lagde en slagkraftig storkommune. Uansett om han lykkes, har det en pris for verdiene. Den nye ordførerjobben er av et helt annet kaliber enn den forrige, så engasjementet i milliardkonsernet Breivik Holding må vike.

Neste generasjon sitter i konsernledelsen. De vil fortsette Breivik Holding med stødig hånd. Men dersom far vinner valget vil de miste gründeren, ildsjelen og konsernsjefen. Han vil ikke tallfeste hvordan konsernet vil se annerledes ut, men innrømmer at veksten vil avta.

– Jeg har jo greid å skape ting hele veien. Jeg kunne aldri blitt ordfører i oppbyggingsfasen. De neste fire årene får jeg ikke tid til å tenke på forretninger. Så jeg taper mange millioner på å engasjere meg i politikken, det er klart.

Isen på bordet begynner å smelte, mens Breivik forteller om alle krumspringene han har gjort i business.

Les også: Økte bompengeinntektene med 18 millioner

Blink i øyet

Han vil slett ikke skjønnmale bildet av seg selv.

– Jeg har også gjort mye feil. Jeg dro til Russland for å satse på skog i 1990. Vi forvaltet et område som var større enn det samlede norske skogarealet. Men en dag ble vi stoppet. Guvernøren, dommeren, generalen og sjefen for det største skogkonglomeratet ville alle ta over prosjektet. Til sammen utgjorde de en mafia, hevder Breivik. Hendelsen ble til en NUPI-rapport og endret den norske offisielle næringspolitiske holdningen til Russland.

Forretningsideen har alltid vært å plukke opp dårlig drevne bedrifter og snu dem. Askim Mekaniske Verksted hadde tapt penger i et tiår da han tok over. 15 ansatte ble til tre. Deretter ble det vekst. I dag er de 60 ansatte. Bilbutikk 1 besto av tre butikker i trøbbel da han tok over. I dag består kjeden av seks butikker i Østfold.

– Folk kjøper bil av meg, uansett politisk ståsted, blunker Breivik.

Saken ble først publiser i FInansavisen, lørdag 10. august

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Målfest da Solskjærs United gikk videre i FA-cupen17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa
Siste nytt
17:58SportMålfest da Solskjærs United gikk videre i FA-cupen17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa
Populært