Gir opp millioner for ordførerdrøm

POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører.
POPULÆR MANN: Telefonen ringer når FInansavisen skal ta bilder. I andre enden er det en selger fra Formueforvaltningen. Olav Breivik har ikke tid til å prate, han vil bli ordfører. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Skal du få noe gjort, stem på dem som har mest å gjøre. Gunnar Wilhelmsen, Fredrik A. Haaning og Olav Breivik ofrer livsverket for å bli ordfører.

Om 143 dager skal en ordfører klippe snoren for en av landets mest spektakulære kommunesammenslåinger. Hele fem kommuner skal bli til én. Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad blir alle en del av nye Indre Østfold kommune fra 1. januar neste år. Nyskapningen har 45.000 innbyggere, 3.500 ansatte og et budsjett på 3,5 milliarder kroner.

Det er slett ikke noe stjernelag av økonomer som slår seg sammen. To av de fem kommunene har vært innom Robek-listen og generelt har kommunene høy gjeld. Hvem blir den heldige som skal stå i spissen for å spleise Østfolds forgjeldede småkommuner?

Les også: Rekordmange svenske bokser pantes i Norge

1,4 milliarder

Olav Breivik vil ha jobben. Han er Høyres ordførerkandidat. Men han er ganske mye annet også. Østfoldingen har bygget opp et konsern som består av eiendom og handelsbedrifter. Han står blant annet bak Sole Skog, en stor boligutbygging i Vestby som skal romme 1.400 boliger. Han eier kjeden Bilbutikk 1, Askim Mekaniske Verksted og mye annet. For litt siden solgte han tre Maxbo-butikker. Ferske tall fra Brønnøysund viser at omsetningen i Breivik Holding havnet på rett under 1,4 milliarder kroner i fjor.

Resultat før skatt var på 32 millioner kroner. Egenkapitalen er oppført til 177 millioner kroner, verdijustert er den selvsagt langt høyere. Han er også styreleder i Viken skog, også det en milliardbedrift med 9.500 andelseiere.

Og forøvrig er han allerede ordfører i den lille kommunen Hobøl.

Les også: Nå er det slutt for "prinsesse Märtha Louise" i næringslivet

Sulten på egne penger

Breivik er ikke kjent for å ta bakveien, slik vi gjør når vi skal forsøke å finne gården hans i Hobøl. Langs en grusvei i avsidesland forsøker en traktor og en lastebil å passere hverandre. Det jobbes, selv om infrastrukturen er karrig. Ressursene er aldri ubegrensede.

NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen
NETTVERKSBYGGER: Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Olav Breivik lokket mektige gjester til sin stue. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen

Det lærte Breivik før de fleste andre. Faren eide gården han vokste opp på, men inntektene var knapt til å leve av. Unge Olav var sulten på å tjene egne penger. 12 år gammel fikk han sommerjobb med å snekre kasser. Han var den første i jobben som forsøkte å forhandle seg til en bedre pris på kassene. Arbeidslederen lo godt.

16 år gammel syklet han over til nabogården og tilbød seg å forpakte jorda. «Får du lov av far din’a» spurte naboen og unge Olav fikk lov. Han var bare 21 år gammel da han tjente sin første million. En nyutviklet maskin for havreproduksjon ble satt i produksjon hos plogfabrikken Kverneland, en oppfinnelse som unge Olav sto bak. Pengene rullet inn.

Les også: Lakseplayboy tjente 2,6 milliarder

Avgjørende dag

Vi har funnet veien ut av skogen og det viser seg at Breivik ikke er en fan av grusveier. Alleen opp mot gården har mørk asfalt. Vel fremme finner vi tre velpleide hus, en stor låve, to katter og et rikelig utvalg av Volvo.

I Breiviks stue er det plass og rom for den gode samtalen, med en terrassedør som står åpen ut til den nyslåtte plenen. På bordet står krokan-is og kransekake.

Jens P. Heyerdahl har sittet ved flygelet og Erna Solberg har sittet ved spisestuebordet. Og ifølge sikre kilder har også mange av aktørene i spillet rundt Norske Skog vært innom. Men om den saken sier han ikke et ord.

Taus blir han derimot ikke i valgkampen frem mot den store dagen, 9. september. Da skal det avgjøres hvem som får ordførerkjedet i Indre Østfold kommune.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, helt fra jeg ble leder i 4H og til jeg i voksen alder oppdaget at kommunen jeg bodde i ble gjort narr av fordi den ble så dårlig drevet. Hobøl var Robek-kommune, noe jeg ikke helt kunne skjønne, fordi skatteinngangen var god. Så derfor engasjerte jeg meg, forteller Breivik, som ble ordfører i 2015.

Les også: Odd Reitan gir bort to millioner kroner

Bli god på drift

Det hører med til historien at han også var ordfører i én periode tidligere, for 20 år siden.

Breivik mener han har mye å tilføre ledelsen av en kommune.

– Jeg mener at en kommune er en bedrift og bør drives deretter. Vi må bli god på drift og satse hardt på å få inn kompetente medarbeidere i nøkkelrollene. Det er en fordel å ha bakgrunn fra et marked når man skal gjøre dette. Vi regner med at vi kan drifte de fem kommunene med 200 millioner kroner lavere driftsutgifter. Da kan vi bruke 100 millioner kroner på å betale ned gjeld og 100 millioner til blant annet skole og eldre.

Breivik mener kommuner i Norge sårt trenger kompetanse på økonomi og det å skape arbeidsplasser.

– Det er alt for få mennesker fra næringslivet som deltar i politikken. Det taper innbyggerne på. I dag må også de som produserer tjenester lokalt forstå hva som skal til for å skape nye arbeidsplasser.

Les også: Har tapt 391 millioner kroner på tre år

– Ja-kommune

Breivik vil at kommunen bruker mindre tid på å gruble og gi avslag.

– Indre Østfold skal bli en ja-kommune. Vi skal være forutsigbare og ha kort saksbehandlingstid.

– Har du virkelig lyst til å gå løs på en kommunesammenslåing?

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig. Jeg er optimist og tror det går bra. Vi får mer robuste fagmiljøer. De ansatte er for dette, med noen få unntak.

– Ingenting kan gå galt?

– Det verste ville være om vi ikke når målene i reduksjon av driftskostander. Hvis vi ikke klarer det var det ikke vits å slå oss sammen.

– Hva med beskyldninger om rolleblanding og habilitet?

– Du må klare å stå i mot det. Jeg får selvsagt høre det fra Rødt og SV, at jeg bare er en kapitalist som er ute etter å mele min egen kake. Det er usakelig. Det finnes politikere som ønsker å opprettholde kunstige klasseskiller. Jeg vokste opp under trange kår.

Men Breivik opplever at bildet er nyansert.

– De fleste i administrasjonen ser på det som positivt at jeg kjenner næringslivet og vet hvordan arbeidsplasser blir til.

– Jeg opplever utrolig mange ansatte som virkelig vil gjøre en god jobb. Jeg får mye støtte fra ansatte, både fra næringslivet og i kommunen.

Les også: Nesten 300.000 nordmenn tror helsa gjør at de må jobbe mindre

Vil skape ting

Gulroten for Breivik er å gå inn i historien som mannen som ryddet opp i den fragmenterte kommunestrukturen i Østfold og lagde en slagkraftig storkommune. Uansett om han lykkes, har det en pris for verdiene. Den nye ordførerjobben er av et helt annet kaliber enn den forrige, så engasjementet i milliardkonsernet Breivik Holding må vike.

Neste generasjon sitter i konsernledelsen. De vil fortsette Breivik Holding med stødig hånd. Men dersom far vinner valget vil de miste gründeren, ildsjelen og konsernsjefen. Han vil ikke tallfeste hvordan konsernet vil se annerledes ut, men innrømmer at veksten vil avta.

– Jeg har jo greid å skape ting hele veien. Jeg kunne aldri blitt ordfører i oppbyggingsfasen. De neste fire årene får jeg ikke tid til å tenke på forretninger. Så jeg taper mange millioner på å engasjere meg i politikken, det er klart.

Isen på bordet begynner å smelte, mens Breivik forteller om alle krumspringene han har gjort i business.

Les også: Økte bompengeinntektene med 18 millioner

Blink i øyet

Han vil slett ikke skjønnmale bildet av seg selv.

– Jeg har også gjort mye feil. Jeg dro til Russland for å satse på skog i 1990. Vi forvaltet et område som var større enn det samlede norske skogarealet. Men en dag ble vi stoppet. Guvernøren, dommeren, generalen og sjefen for det største skogkonglomeratet ville alle ta over prosjektet. Til sammen utgjorde de en mafia, hevder Breivik. Hendelsen ble til en NUPI-rapport og endret den norske offisielle næringspolitiske holdningen til Russland.

Forretningsideen har alltid vært å plukke opp dårlig drevne bedrifter og snu dem. Askim Mekaniske Verksted hadde tapt penger i et tiår da han tok over. 15 ansatte ble til tre. Deretter ble det vekst. I dag er de 60 ansatte. Bilbutikk 1 besto av tre butikker i trøbbel da han tok over. I dag består kjeden av seks butikker i Østfold.

– Folk kjøper bil av meg, uansett politisk ståsted, blunker Breivik.

Saken ble først publiser i FInansavisen, lørdag 10. august

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump
Siste nytt
12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump
Populært