Meny

Norsk selskap solgte samband til generaler i Burma

en burmesiske hæren er anklaget for grove menneskerettighetsbrudd, og sist måned ble seniorgeneral Min Aung Hlaing oppført på USAs liste over burmesere som ikke får innvilget innreise til USA. Her er den mektige generalen under en militærparade i hovedstaden Nay Pyi Taw i 2016.
en burmesiske hæren er anklaget for grove menneskerettighetsbrudd, og sist måned ble seniorgeneral Min Aung Hlaing oppført på USAs liste over burmesere som ikke får innvilget innreise til USA. Her er den mektige generalen under en militærparade i hovedstaden Nay Pyi Taw i 2016. Foto: Ko Myo / Anadolu Agency / NTB scanpix

– Tragisk dersom vi har bidratt til den krevende situasjonen i Myanmar, sier direktør.

Vestfold-selskapet Jotron har solgt avansert sambandsutstyr til Myanmars flyvåpen. FN-granskere mener handel med det burmesiske militæret kan bidra til grove rettighetsbrudd.

Den burmesiske hæren, Tatmadaw, er beskyldt for å ha utført forbrytelser mot menneskeheten og etnisk rensing av Myanmars muslimske rohingya-minoritet.

Granskere fra UN fact-finding mission on Myanmar mener utenlandske selskaper kan ha bidratt til rettighetsbruddene.

«Enhver utenlandsk forretningsvirksomhet som involverer Tatmadaw (...) utgjør en høy risiko for å bidra til brudd på menneskerettighetslovgivning og internasjonal humanitær rett», heter det i en fersk FN-rapport. Den viser til at selskaper – fra blant annet Kina, India og Israel – har bidratt med å levere utstyr til hæren.

Les også: Norske oljepenger investert i selskaper som kan ha bidratt til å styrke hæren i Myanmar

FN-granskerne trekker spesielt fram offensiven mot rohingya-muslimer i delstaten Rakhine i 2017, som sendte minst 700 000 sivile på flukt til Myanmars naboland Bangladesh.

Rapportforfatterne beskylder selskaper for å ha bidratt til militærets økonomiske og operasjonelle kapasitet – spesielt i etniske områder, og er tydelig i sin fordømmelse av selskaper som gjør forretninger med hæren, uavhengig av hva det måtte handles med.

«Sluttbruker: Myanmar Air Force»

I FN-rapporten listes nærmere 60 utenlandske selskaper med forretningsbånd til Myanmar-militæret. Som del av avsløringene av generalenes økonomiske nettverk, dukker også et Vestfold-basert selskap opp.

Elektronikk-selskapet Jotron leverte avansert teknologi til det burmesiske flyvåpenet i fjor, ifølge FN-granskerne. Selskapet, som er spesialisert på radiokommunikasjonsutstyr, har hovedkontor på Tjodalyng utenfor Larvik.

Rohingya-flyktninger fra Burma (Myanmar) i Bangladesh på vei til markere flukten fra militæret. Foto: Dibyangshu Sarkar / AFP / NTB scanpix
Rohingya-flyktninger fra Burma (Myanmar) i Bangladesh på vei til markere flukten fra militæret. Foto: Dibyangshu Sarkar / AFP / NTB scanpix

Ifølge rapporten kjøpte Tatmadaw sambandsutstyr av typen RRC-7700 Remote Radio Controller for Audio and Frequency Control over fjorårets forsvarsbudsjett, og Jotron skal ha mottatt 44 000 dollar (tilsvarende omlag 395 000 kroner) for handelen.

Bistandsaktuelt ringer Jotrons administrerende direktør Merete Berdal.

– Jeg kan bekrefte at vi har solgt fjernkontroll-utstyr for radiokommunikasjon fra-bakke-til-luft for flyplasser til Myanmar, sier Berdal.

Når Bistandsaktuelt snakker med direktøren første gang, forklarer hun at hun ikke kjenner detaljene i Myanmar-handelen, at hun må sjekke med Jotrons Singapore-kontor. Ett døgn senere kan hun fortelle at Jotron har solgt og levert sambandsutstyret til et selskap med adresse i Singapore, men bekrefter at det avanserte utstyret ble installert på en flyplass i det tidligere militærdiktaturet:

«Sluttbruker er Myanmar Air Force, installasjons-sted er ved Myanmar Military Air Base», er informasjonen Berdal har fått oversendt fra sitt Singapore-kontor.

Bistandsaktuelt spør hva direktøren tenker om at Jotron i FN-rapporten knyttes til Tatmadaws overgrep mot sivile, der en rekke rapporter har anklaget militæret for å ha utført voldtekter og regelrette henrettelser på sivile.

Les også: «Militærjuntaens» barbariske voldshandlinger: Kvinner og barn voldtatt, traumatisert

– Sterkt beklagelig

– Jeg vet ikke hva jeg skal si… Dette er sterkt beklagelig. Dersom det skulle vise seg at vi direkte eller indirekte har bidratt den krevende situasjonen i Myanmar, synes jeg det er tragisk, sier Berdal.

Jotron-sjefen sier det er klart at «vi har forsømt oss», at de burde søkt om eksportlisens og sier de skal bruke saken til å bedre egne rutiner.

– Det helt klart at denne rapporten og prosessen rundt fører til endring i håndtering av slike saker i Jotron.

Jotron er et familieeid selskap som omsatte for vel 530 millioner kroner i fjor. Ifølge Berdal er Jotron et av tre verdensledende selskaper på bakke-til-luft-kommunikasjon for flyplasser. Berdal påpeker at det Jotron-utviklede RRC-7700-sambandsutstyret er ment for sivil luftfart.

– Dette er ikke militært utstyr. Det er et avansert teknologisk utstyr som brukes på sivile flyplasser over hele verden, sier Jotron-sjefen som selv eier 51 prosent av aksjene i selskapet.

Vet ikke om utstyret er brukt militært

– Utstyret er altså overlevert Myanmars flyvåpen, men vet du om det er brukt i militære operasjoner?

– Nei, det vet jeg ikke – men utstyret vi har levert er utviklet etter standarder for sivil luftfart.

Les også: «Hærsjefen har startet valgkampen for 2020 på bestialsk vis»

– I rapporten er FN-granskerne tydelig i sin fordømmelse av de utenlandske selskapene som gjør forretninger med Tatmadaw, uavhengig av hva det måtte handles med, og de mener altså at utenlandske selskaper kan ha bidratt til rettighetsbruddene gjennom samhandling med militæret og/eller militærkontrollerte selskaper. Hva tenker du om det?

– Det høres rimelig ut. Samtidig er det vanskelig for oss å vurdere hva som er militært og hva som er sivilt. Her må vi forholde oss til retningslinjer fra Utenriksdepartementet, sier Berdal.

– Vil FN-rapporten få følger for hvem dere samhandler med?

– Dersom vi hadde fått en ordre i dag for leveranse til Myanmar eller et annet land som er listet hos UD, ville vi ha søkt UD om eksportlisens på den konkrete saken, og de ville avgjort om ordren kunne leveres eller ikke. Det er en ordning som fungerer bra, og vi har tillit til at UD gjør riktige vurderinger i slike saker. Men i denne saken har vi forsømt oss og skulle søkt lisens. Vi har allerede satt i gang avviksbehandling basert på denne saken for å sikre at vi fanger opp sluttbruker og håndterer dette i henhold til retningslinjene fra UD i alle våre kontorer. Store prosjekter blir alltid håndtert fra Norge, og vi har full kontroll på disse. Men mindre ordrer håndteres også via våre utekontorer, og her må vi framover sikre en riktig håndtering hele veien, sier Berdal.

Les også: Professor: «Det å være et mindre selskap betyr ikke at man kan være bevisstløs i forhold til disse problemstillingene»

Denne artikkelen ble først publisert hos Bistandsaktuelt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Kulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Sentrale kilder i Frp: Venstre har posisjonert seg for å tre ut av regjeringen05:51 Rekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria
Siste nytt
07:25NorgeViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00NorgeKulturministeren vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56NorgeKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53NorgeSentrale kilder i Frp: Venstre har posisjonert seg for å tre ut av regjeringen05:51ReiseRekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51NorgeMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08NorgeIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38NorgeBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria
Populært