18.400 glyfosat-søksmål mot Bayer

I alt 18.400 personer har saksøkt Bayer.
I alt 18.400 personer har saksøkt Bayer. Foto: Benoit Tessier / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske farmasi-giganten Bayer opplyser at det til sammen er kommet 18.400 søksmål mot selskapet med påstander om skadevirkninger av glyfosat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare siden april er antall søksmål i forbindelse med glyfosat, som er en viktig ingrediens i ugressmiddelet Roundup, steget fra 13.400 til 18.400, sier selskapet i en pressemelding.

Den enorme bølgen med søksmål har overveldet Bayer siden de kjøpte opp den amerikanske kjemiprodusenten Monsanto for 63 milliarder dollar i fjor, et av de største oppkjøpene et tysk selskap noensinne har gjort.

I alle de første søksmålene som er blitt behandlet i retten, har saksøkerne vunnet fram. Dommerne har gitt dem rett i at produkter med glyfosat, inkludert Roundup, kan ha gitt dem kreft.

Les også: Går du på en av disse 106 medisinene? – Ikke spis grapefrukt

Ingen av kjennelsene er omgjort i ankedomstoler, selv om erstatningssummene i noen tilfeller er redusert. I forrige uke ble erstatningen på 2 milliarder dollar som ekteparet Alva og Alberta Pilliod hadde vunnet, redusert til 87 millioner dollar.

Likevel mener Bayers ledelse at de har den vitenskapelige retten på sin side, og at de har større sjanse til å vinne fram i amerikanske ankedomstoler der det ikke er jury.

Tirsdag meldte selskapet at overskuddet i andre kvartal har falt med 49 prosent til 404 millioner euro på årsbasis.