Fiskeriministeren mener kriseavtalen med Storbritannia vil sikre sjømatnæringen ved «no-deal»

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) forstår bekymringen norsk sjømatnæring har for en hard brexit, men peker på kriseavtalen mellom Norge, Island og Storbritannia som viktig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) forstår bekymringen norsk sjømatnæring har for en hard brexit, men peker på kriseavtalen mellom Norge, Island og Storbritannia som viktig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriseavtalen med Storbritannia vil kunne sikre sjømatnæringen hvis britene krasjer ut av EU uten enighet, mener fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges sjømatråd uttrykte tirsdag at de frykter hard brexit under Boris Johnson, som blir innsatt som statsminister i Storbritannia onsdag. Johnson har sagt at britene skal gå ut av EU 31. oktober, enten det blir med eller uten en avtale med EU.

Det skaper usikkerhet i norsk sjømatnæring. Ifølge Hans Frode Kielland Asmyhr, som er Norges sjømatsråds fiskeriutsending i Storbritannia, er det usikkerheten for hva som vil skje med handelen mellom EU og Storbritannia som skaper nervøsitet.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik forstår usikkerheten, men understreker at den midlertidige kriseavtalen med Storbritannia vil sikre tilsvarende reguleringer som i dag reguleres av EØS-avtalen. Dette inkluderer blant annet tollfrie kvoter for sjømat.

– Jeg skjønner bekymringen. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får. Arbeidet og dialogen mellom landene er derfor viktig. Den såkalte vareavtalen er viktig, for den vil sikre oss i et «no-deal»-scenario ved at ikke alt stopper opp fra dag én. Den sikrer oss det samme nivået på de aller fleste områder som i dag, sier Nesvik til NTB.

Avtalen skal gjelde midlertidig mens forhandlingene pågår om en mer komplett handelsavtale.

Nesvik understreker at regjeringen skal begynne arbeidet med å forhandle en permanent avtale, men at det selvsagt er per nå er usikkerhet knyttet til om en slik handelsavtale vil kunne landes.