Elvestuen ser slutten for norsk oljevirksomhet

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, som gir svenske Greta Thunberg en del av æren for at samtalen om klima og miljø i verden har endret seg det siste året, tror ikke inntektene fra norsk oljevirksomhet kan erstattes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, som gir svenske Greta Thunberg en del av æren for at samtalen om klima og miljø i verden har endret seg det siste året, tror ikke inntektene fra norsk oljevirksomhet kan erstattes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeindustrien kan ikke være like stor som i dag om vi skal nå 1,5-gradersmålet, mener miljøminister Ola Elvestuen, som ikke tror oljeinntektene kan erstattes. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elvestuen (V) gikk nylig ut i Dagbladet med en tøff målsetting: Norge skal forandres totalt og kutte 90–95 prosent av klimagassutslippenes sine innen 2050

– Norsk olje og gass har en stor andel av norsk økonomi. En stor andel som industrien ikke kan ha i årene fremover. For å få til den endringen, må vi sette i gang nå, sier han til Vårt Land.

Han tror vi kommer til å klare å erstatte arbeidsplassene og aktiviteten som oljeindustrien har skapt her i landet. Men inntektene oljeeventyret har skapt for Norge, blir det verre med.

– Det vil vi ikke klare å erstatte. Den har vært helt spesiell, og når vi ikke har den enorme inntekten i tiårene fremover, må vi drive Norge mer effektivt, sier Elvestuen.

Han gir svenske Greta Thunberg en del av æren for at samtalen om klima og miljø i verden har endret seg det siste året.

Statsråden minner om at morgendagens velgere i vår demonstrerte over hele Norge, med krav om at politikerne må gjøre mye mer for klimaet.

– Demonstrasjonene understreker alvorligheten i situasjonen og viljen som er der til å gjøre noe nå, sier Elvestuen.