Space Norway samarbeider med SpaceX om satellittoppskyting i Arktis

Det Elon Musk-eide selskapet SpaceX skal skyte opp to satellitter fra norske Stace Norway. Satellittene skal gi bredbåndsdekning i Arktis. Foto: AP/Jae C. Hong/NTB scanpix
Det Elon Musk-eide selskapet SpaceX skal skyte opp to satellitter fra norske Stace Norway. Satellittene skal gi bredbåndsdekning i Arktis. Foto: AP/Jae C. Hong/NTB scanpix Foto: Jae C. Hong / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det statseide Space Norway skal sende opp to satellitter i 2022, og det er SpaceX som skal foreta oppskytingen, skriver E24.

I en pressemelding fra Space Norway heter det at dette er det største og mest omfattende satellittprosjektet som er gjennomført i Norge.

Les også: Vellykket SpaceX-oppskytning

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg, administrerende direktør i Space Norway.

Levetid på 15 år

Selskapet har tidligere inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og Forsvarsdepartementet for å tilby kontinuerlig bredbånd i Arktis.

Det er amerikanske Orbital Sciences som skal bygge begge satellittene, og SpaceXs rakett Falcon 9 vil stå for oppskytingensent i 2022.

Prosjektet baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for Polarsirkelen. Satellittene har en forventet levetid på 15 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut i rommet: SpaceX-fartøy på vei mot romstasjonen

Statsaksjeselskap

Space Norway er et statsaksjeselskap som forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet og har som formål å bidra til nærings- og infrastrukturutvikling relatert til norsk romvirksomhet.

– Det er dårlig og ustabil bredbåndsdekning i nordområdene. Nå etablerer regjeringen bredbåndskommunikasjon i Arktis. Norskeide satellitter skal sørge for at de som driver aktivitet i nordområdene får raskt og stabilt internett, har næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere uttalt i forbindelse med satellittplanene.

Se video: Falcon Heavy, verdens største romrakett

Raketten er den kraftigste som er bygget siden Apollo-programmet ble avsluttet på 70-tallet. SpaceX sier den er designet for å frakte mennesker ut i verdensrommet og vil åpne muligheten for bemannede romferder til både månen og Mars.