Fiskeriminister Harald T. Nesvik: – Rockall-striden vil neppe få betydning for norske fiskere

– En eventuell uenighet mellom Irland og Storbritannia, vil dermed neppe få noen betydning for norske fiskere, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP).
– En eventuell uenighet mellom Irland og Storbritannia, vil dermed neppe få noen betydning for norske fiskere, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriministeren mener det ikke betyr noe for norske fiskere hvem som eier klippen Rockall. UD har på sin side ikke noe synspunkt på eierskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ubeboelige lille klippen Rockall nord for Irland og vest for Skottland skaper diplomatiske forviklinger.

I kjølvannet av at britene skal forlate EU og unionens felles fiskeripolitikk, har striden blusset opp igjen. Spørsmålet er om det er EU-medlem Irland eller Skottland, som etter Brexit vil stå utenfor unionen, som eier holmen og området rundt.

Bakgrunn: Rockall-striden: Kveitekrig truer i Nordsjøen

Skotske myndigheter truet i forrige måned med å ta arrest i irske fiskebåter som kom for nær Rockall. For tiden pågår det samtaler for å få løst konflikten.

Får «neppe» betydning

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP) sier at norske fiskere har adgang til fiskebankene etter en avtale som med EU om adgang til de økonomiske sonene til EU-landene under ett.

– Det har ikke betydning for norske fiskefartøys adgang til området om Rockall er britisk eller irsk, sier Nesvik i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner samtidig om at det er EU-kommisjonen som står for fiskeriforvaltningen, og internasjonale avtaler, på vegne av alle medlemslandene.

– Når Storbritannia går ut av EU, vil dette endre seg, slik at det vil måtte inngås en egen avtale mellom Norge og Storbritannia om adgang til hverandres soner. Det er ingen grunn til å tro at spørsmål rundt Rockall vil bety noe spesielt for en slik adgang. Både Norge og Storbritannia har sammenfallende interesser i at slik soneadgang blir videreført, skriver Nesvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriministeren konkluderer med at en eventuell uenighet mellom Irland og Storbritannia «neppe» vil få noen betydning for norske fiskere.

Departementet vil derimot ikke svare på et oppfølgningsspørsmål om Nesviks uttalelser innebærer at Norge aksepterer den britiske oppfatningen.

Svarer ikke konkret

Fiskeridepartementet henviser til Utenriksdepartementet (UD) å svare på hvilken stat Norge mener Rockall tilhører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om Norge faktisk anerkjenner at klippen er en del av Storbritannia, unngår UD å svare konkret:

«Det er reist spørsmål mellom flere aktører i Hatton-Rockall området. Norge har ingen synspunkter på dette ut over at slike spørsmål må løses mellom de aktuelle aktører i tråd med folkeretten», heter det i en melding fra UDs pressetalsperson Mari Bangstad Pressetalsperson, til ABC Nyheter.