Fjoråret ga Thon milliardoverskudd

En restaurant i Hamar får ikke lenger lov til å kalle seg Stortorvet Gjestgiveri, slår Oslo tingrett fast. Bakgrunnen er et søksmål fra Olav Thon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
En restaurant i Hamar får ikke lenger lov til å kalle seg Stortorvet Gjestgiveri, slår Oslo tingrett fast. Bakgrunnen er et søksmål fra Olav Thon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Eiendom og fastrente gir noen flere milliarder i kassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er godt fornøyd med utviklingen i 2018, og tallene viser at Olav Thon Gruppen leverer solide resultater selv med en noe svakere markedssituasjon for konsernets kjøpesentre, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen i en pressemelding.

Tallenes tale i pressemeldingen er tydelig, det går meget godt - i alle sektorer. Olav Thon Gruppen er blant de største aktørene innen hotelldrift i Norge. I alt har Thon Hotels 80 hoteller i Norge og i utlandet.

Størst, er gruppen på kjøpesenter. Ingen over, ingen ved siden av i Norge. Med en økende grad konkurser i detaljhandelen, påvirker det også kjøpesenter. I gruppens kjøpesenter øker omsetningen til 67,8 milliarder kroner. En økning på 733 millioner kroner fra 2017.

– Vi ser ingen apokalypse på kjøpesenterne, sier Sperre til ABC Nyheter. Han viser til omsetningsvekst. Men Thon har 11 kjøpesenter i Sverige, som løftes av grensehandel.

– Grensehandel godt eksempel på at netthandel ikke tar over fysisk handel, men i Norge økte omsetningen med halvannen prosent - det vil vi kalle en relativt flat utvikling etter år med betydelig vekst.

Sperre erkjenner samtidig at varehandelen er i endring, men er ikke med på retorikken om at kjøpesenterne råtner på rot. Det handler om opplevelser, som flere serveringssteder og underholdning som kino.

Og så handler det om å sørge for at kundene kommer fysisk. Derfor mener Sperre, og flere med ham, at det er viktig å ha hentepunkt for netthandel i butikkene. Det gir mulighet for mersalg, sier han.

Torsdag gikk MDG-byråd for byutvikling Hanna Marcussen ut i Nettavisen og sa at tiden for bilbaserte kjøpesenter er forbi. Det ser ikke ut til å skremme Thon Gruppen.

Les også: Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk: – Jeg er meget betenkt

– Litt vanskelig å ta helt alvorlig, våre kjøpesentre er godt tilrettelagt for annen kommunikasjon enn bil. Man trenger ikke nødvendigvis bære med seg varene hjem når du har vært og handlet.

Thon Gruppen eier 78 kjøpesentre.

Nygift sjef: Olav Thon (95) i eget utdrikningslag – med sin kommende kone

Selskapet er også store innen eiendom. Leieinntektene økte med 50 millioner til 4,3 milliarder kroner. I samme periode har Thon også solgt unna en del eiendom, dermed tredobles omsetningen i eiendomssalg fra 333 millioner i 2017 til nesten 1,1 milliarder i 2018.

Tidligere i uken debatterte SVs leder, Audun Lysbakken, med Høyres boligpolitisketalsperson, Mari Holm Lønseth om tiltak for å få bukt med prispresset.

Tror på bolig

Lønseth mener en løsning er å bygge raskere og billigere.

– Vi har tro på at boligprisene vil holde seg fremover, og regner med at de vil øke omtrent som prisøkning nærmeste årene. Det ser ikke ut til at renteøkningene så langt har klart å dempe prisøkningen dramatisk, sier Sperre.

Han påpeker at det fortsatt er mulig å få rimeligere boliger også i Oslo, men kanskje ikke på Grünerløkka, Majorstuen eller andre sentrale steder. Og: – Det er ikke en menneskerettighet å eie en bolig som 25-åring.

Kostnadene i konsernet øker med nesten én milliard kroner til 11,041 milliarder kroner.

I meldingen heter det at konsernet har nesten ti milliarder på bok.

Personvernpolicy