Nytt fiskekvotesystem får både ris og ros

– Det går bra i fiskerinæringen, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).
– Det går bra i fiskerinæringen, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsmeldingen om et nytt forenklet kvotesystem for fiskernæringen blir både mottatt med glede og forbannelse. Fiskebåt er glad, SV kaller det et svik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye fiskeritillatelser, videreføring av strukturkvoteordningen og en ny markedsplass for utveksling av kvoter er blant tiltakene i den nye kvotemeldingen.

– Det går bra i fiskerinæringen. Gjennom denne stortingsmeldingen legger vi grunnlaget for at de gode tidene kan fortsette, slik at vi kan skape enda større verdier av de rike fiskeressursene i sjømatnasjonen Norge. Det er viktig for å finansiere velferden vår, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Fiskeriministeren la fram stortingsmeldingen om kvotesystemet fredag. Meldingen inneholder flere tiltak som skal sørge for et enklere og mer fleksibelt og effektivt system for næringen.

– Tiltakene vi nå foreslår vil gjøre systemet mindre krevende for næringen og forvaltningen. I tillegg vil det bli mer fleksibelt, mer transparent og lettere å forstå. Målet er fortsatt bærekraftig forvaltning, økt verdiskaping i fiskerinæringen, bedre utnyttelse av hele fisken og aktivitet langs hele kysten, sier Nesvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til en gjennomgang av kvotesystemet, legges det også fram to strategier: én for helårsarbeidsplasser og én for bruk av hele fisken.

Bærekraft

Styreleder Jonny Berfjord i Fiskebåt er glad for at det er kommet en politisk avklaring rundt rammevilkårene for fiskerinæringen. Regjeringen har arbeidet i to år med stortingsmeldingen.

– Fiskebåt vil nå foreta en grundig gjennomgang av stortingsmeldingen, for deretter å gi våre råd knyttet til de mange forslagene. I den forbindelse må vi også ha helheten for øye, sier Berfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømat Norge poengterer at næringen nå trenger ro og forutsigbare rammebetingelser ved at man får en varig løsning på plass.

– Vi er svært opptatt av å øke verdiskapingen gjennom lønnsom foredling av fisk i Norge, og i den forbindelse er kvotesystemet en viktig rammebetingelse. Det handler om å ha en differensiert fiskeflåte som kan levere fangst av god kvalitet gjennom hele året, som utnytter tilgjengelige ressurser på en bærekraftig måte og som har mulighet til å spesialisere driften, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fisken tilhører folket

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth sier at det et grunnleggende prinsipp for partiet at fisken tilhører folket.

– Vi kan på ingen måte akseptere at noen skal få eie kvoter til evig tid. Vi vil derfor forsikre oss om at de planlagte forenklingene i kvotesystemet ikke rokker ved dette viktige prinsippet, sier hun til NTB.

Hun understreker at partiet er opptatt av forutsigbarhet og langsiktighet for næringen.

– Vi vil hegne om samfunnskontrakten mellom hav og land for å sikre mer bearbeiding, økt industrivirksomhet og arbeidsplasser langs hele kysten, sier Myrseth.

Senterpartiet vil gå i dialog med de andre partiene for å påvirke innholdet i meldingen. Partiets stortingsrepresentant Geir Pollestad sier de vil gå mot ethvert forslag som bidrar til å sentralisere fiskeriene eller flytte verdier bort fra kysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være et gode for fiskerinæringen om vi får til et bredt fiskeripolitisk kompromiss som kan gi forutsigbarhet og stabilitet for fiskerinæringen, sier Pollestad.

– Et svik

SVs nestleder og næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes kaller stortingsmeldingen et svik mot kystens befolkning.

– Dette vil gi enda færre langs kysten rett til å fiske. Det er den største liberaliseringen av norsk fiskeripolitikk siden Svein Ludvigsen var fiskeriminister. Regjeringen har laget en omfordelingsmaskin hvor historiske rettigheter kystens folk har hatt i hundrevis av år, effektivt overføres til de aller rikeste, sier han til NTB.

Han sier videre at partiet vil ta alle lovlige midler i bruk for å stanse denne utviklingen.

– Nå må kysten samle seg og stå opp nok en gang mot Frps storstilte liberalisering av havet vårt, sier han.