Avgjørelsen om Nordkapp lar vente på seg

Rundt 300.000 mennesker besøker Nordkapp-platået årlig.
Rundt 300.000 mennesker besøker Nordkapp-platået årlig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Temperaturen var høy da Nordkapp kommunestyre torsdag prøvde å bestemme seg for om Rica og Scandic får forlenget sin enerett på Nordkapp-platået.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha drøftet saken siden 9-tiden, bare avbrutt av et kvarters pause, forelå det fortsatt ikke noe vedtak i 15-tiden. Det hadde da blant annet blitt stemt over habiliteten til rådmannen og ordføreren og drøftet om saken bør utsettes.

Med knappest mulig flertall, stemte ti for og ni mot at saken realitetsbehandles. Mindretallet stemte for utsettelse i den åpne voteringen. Forslaget om skriftlig votering ble nedstemt. Flere mente det ville gjort det lettere for enkelte å stemme det de selv ønsker.

– Dette er den tøffeste saken som er blitt behandlet i denne salen, sa Senterpartiets representant Hugo Salamonsen.

Thon vil ha gratis Nordkapp-platå: – Litt som om jeg skulle satt opp en bom på Karl Johan

Bananrepublikk

Nestleder Kjell Valter Sivertsen i Ap kalte Nordkapp en bananrepublikk og ble klubbet av ordføreren, før han trakk det tilbake fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Turismen vil øke, kineserne er på tur. Det må utredes mye grundigere hva offentlig regulering vil bety for Nordkapp, mente SVs representant Torger Samuelsen.

Høyres representant Tarald Nicolaisen sa det har vært vanskelig å være lokalpolitiker i denne saken.

– Jeg tror tonen og splittelsen blir større dersom saken blir vedtatt med minst mulig margin, sa han.

Bakgrunn: Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp

Jubel utenfor

Ordfører Kristina Hansen (Ap) truet med å kaste ut fremmøtte som klappet eller jublet i salen, men utenfor rådhuset i Honningsvåg ble det jublet titt og ofte. Hun tok til orde for å få utført en avstemning om utsettelse av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk hadde møtt opp for å demonstrere sitt syn på saken. Blant dem representanter fra Senterungdommen, nestleder Tara Helgesen og representant Tiril Olsen. De hadde tatt med seg skilt med følgende beskjed til kommunestyret: «Lenket til Nordkapp. Min fremtid!", fremgår det av direkteoverføringen til iFinnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens ordning betaler Rica Eiendom en festeavgift på 80.000 kroner i året til staten for leie av platået. Avtalen gir Rica monopol på driften, som Scandic står for, ifølge Dagens Næringsliv.

Kostnaden for besøkende ligger på mellom 180 og 285 kroner. Rundt 300.000 mennesker besøker platået årlig.

Bakgrunn: Hurtigruten klager inn Nordkapp-enerett til ESA

Forkastet klage

Tidligere på dagen forkastet kommunestyret klagen fra Norsk Friluftsliv som krevde at fylkesmannen umiddelbart stanser avgiftsinnkreving på Nordkapp, og opphever kommunens løyve til hotellkjeden Scandic til å innkreve en såkalt friluftsavgift.

Forslaget til representanten Jan Olsen (H) fikk sju stemmer, og innstillingen til rådmann Raymond Robertsen ble vedtatt med 13 stemmer.