Tove Taalesen ga seg selv dronningtittel og ble stor på Instagram

Foto: Travel Queen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke ha kunstige øyebryn og rumpeimplantat for å lykkes på Instagram. Tove Taalesen er en av Norges største reiselivs­bloggere og er oppgitt over umoralen i bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke en typisk blogger, sier Tove Taalesen (47) til Finansavisen.

Hun har mellomfag i statsvitenskap, grunnkurs i medisin og markedsføringsutdannelse fra BI. På Facebook har hun over 40.000 følgere og drøye 30.000 følger henne under navnet «travelqueennorway» på Instagram. I Kina oversettes det hun skriver til mandarin.

– Men jeg har alltid skrevet, og drømmen var å publisere det, men jeg har ikke hatt selvtillit, sier Taalesen som er fra Konnerud i Drammen.

Da hun var liten, var faren hennes alvorlig syk. Nå er også moren borte.

– Jeg lærte da at livet er kort, det er viktig å ha det gøy og gripe de mulighetene som dukker opp.

– Foreldrene mine sa at det ikke spilte noen rolle hva jeg utdannet meg til, men at jeg skulle velge det jeg likte best og bli god på akkurat det. Jeg er målbevisst og jobbet mot dette. Jeg var aldri den beste på skolen, men jeg fikk mange vekttall i revy og studiehygge. Latteren sitter løst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges første kvinnelige lakei

EQUADOR: Her i hovedstaden Quito. Foto: Travel Queen
EQUADOR: Her i hovedstaden Quito. Foto: Travel Queen

Hun innrømmer at hun, med sin utdanning, kanskje burde jobbe i et departement. Men hun fikk jobb i en bar og syntes det var kjempegøy.

– Men jeg kunne jo ikke fortsette med det. Jeg var ti år eldre enn alle de andre. Så dukket det opp en mystisk annonse. Slottet søkte en lakei. Selv om jeg ikke hadde fagbrev, søkte jeg og fikk jobben. Jeg ble Norges første kvinnelige lakei.

Årene gikk og Taalesen var med på arrangementer i inn- og utland. Så kom det til et punkt hvor hun hadde lyst til å få mer bruk for sin kommersielle utdanning. Samtidig hadde hun begynt å legge ut tekst og bilder på Instagram og Facebook, og følgerskaren vokste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da måtte jeg ta et valg, for det var umulig å forene min aktivitet på sosiale medier med jobben på slottet. Jeg sluttet på slottet og fikk en jobb på Aker Brygge. Der så jeg at kineserne kom i store grupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprettet blogg i Kina

Taalesen gjorde research og fant ut at ingen andre nordmenn hadde tatt tak i det kinesiske markedet. De har ikke Facebook og Instagram, men WeChat er stort, det er en slags Google og alle sosiale medier i ett.

CORNWALL: På tur langs klippene.Foto: Travel Queen
CORNWALL: På tur langs klippene.Foto: Travel Queen

– Jeg fant en kinesisk samarbeidspartner som kjente til Norge og kunne litt norsk. Jeg opprettet en blogg i Kina.

– Hva skriver du om?

– Om Europa for kinesere. Alle artiklene mine blir bearbeidet til kinesisk tankesett. De ser verden annerledes enn oss, og jeg har fått mange asiatiske følgere på Instagram og Facebook.

– Mange bloggere tenker at de får en gratistur

– Hvor kommer inntektene fra?

– Jeg skriver en del innholdsproduksjon for andre selskaper. Jeg skriver deres hjemmesider som et contentbyrå og samarbeider blant annet med Kaffegeek og KLM.

– Du reiser verden rundt på KLMs regning?

– Ja. Det var KLM som kontaktet meg fordi de liker profilen min og vet at jeg er opptatt av å levere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringen er at mange bloggere tenker at de får en gratistur, men det kreves noe i den andre enden også. Det skal leveres.

Les også: Facebook utestenger flere for hatytringer

– Man må jo kunne oppføre seg

Som da Norwegian sendte en gjeng bloggere til Dubai. Da ble det bråk. Amnesty Norge skrev på sin Instagram-konto: «Vi skjønner at det er deilig å slikke sol i Dubai, men ikke la stater som emiratene bruke dere som levende reklameplakater.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
EQUADOR: Galapagos Island. Foto: Travel Queen
EQUADOR: Galapagos Island. Foto: Travel Queen

– Jeg reiste dit noen uker senere og det gikk bra, hevder Taalesen.

– Man må jo kunne oppføre seg. Alle mine artikler er merket med at jeg samarbeider med KLM, og alle mine bilder og historier er tydelig merket med samarbeidspartnere. Jeg driver seriøst, også når det gjelder regnskapet. Det er viktig å følge regelverket. Fristelsene er store, men regelverket er klart, både når det gjelder lov om markedsføring og skatteloven. Problemet er at etater og myndigheter ikke klarer å følge med på hva som skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taalesen tar en pause og kikker på oss når hun fortsetter:

– Mange bloggere velter seg i luksus og får klekkelig betalt. Det kan ikke være greit å være en skikkelig journalist da og bli lønnet mye dårligere?

Taalesen er en av Norges største reiselivsbloggere og er bevisst på hvilke oppdrag hun takker ja til. Samarbeidspartnerne må passe inn i hennes profil.

– Det som er interessant, er at internasjonale aktører tar kontakt, men hvor er de norske destinasjonene? Vil de ikke vise seg frem?

Les også: Leirsteins blogg hadde utenlandsk spillreklame

På leten etter den perfekte kaffe

Selv synes ikke alltid Travel Queen at destinasjonen er det mest spennende med å reise.

ARUBA: På tur med KLM høsten 2018. Foto: Travel Queen
ARUBA: På tur med KLM høsten 2018. Foto: Travel Queen

– Jeg elsker å være på vei til noe. Treffe folk. Lete etter den perfekte kaffe. Det dreier seg mer om samtalen og ritualet ved å møtes over en kopp kaffe. Det er universelt over hele verden og sjelden ubehagelig. Alle skjønner hva det betyr. Det er mer ufarlig enn et glass vin, og det er langt mer ufarlig enn en frimerkesamling...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husker du din første reise?

– Ja. Mamma var hjelpepleier og pappa var rørlegger, så det var ikke mye reising på oss. Min første reise gikk til Lysekil og min andre var til en språkskole i England. Nå kjenner jeg gatene i London bedre enn i Oslo.

– Tog er en fin reiseform

– Hva står på ønskelisten?

– Argentina og flere øyer i Karibia. Jeg har heller ikke vært i Las Vegas. Jeg har også lyst til å reise på et verdens­cruise i fire måneder for å sjekke ut flere av stedene på Unescos verdensarvliste. Og selv om jeg samarbeider med KLM, elsker jeg å reise med tog. Den transsibirske jernbane og Orientekspressen. Jeg liker det gammeldagse hvor jeg må kle meg om til middag. Tog er en fin reiseform hvor jeg kan drømme meg bort underveis.

Når det gjelder hvor mye hun tjener på sitt alter ego Travel Queen, er hun svært sparsommelig med opplysninger.

– Men jeg bor nå i min tredje leilighet på Tjuvholmen. En periode eide jeg alle tre.

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen 18. mai.